Birkózás: Ligeti Dániel karrierje ötödik Eb-érmét nyerte meg

Vágólapra másolva!
2023.04.19. 20:55
null
Ligeti Dániel bronzérmes a zágrábi Európa-bajnokságon! (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
A 125 kilogrammos szabadfogású Ligeti Dániel bronzérmet nyert szerdán, a Zágrábban zajló birkózó Európa-bajnokság harmadik versenynapján, amelyen az 55 kilogrammos Bognár Erika döntőbe jutott.

 

Karrierje ötödik Eb-érmét készült megszerezni Ligeti Dániel, aki kedden két győztes és egy vesztes mérkőzéssel kiharcolta, hogy szerda este a bronzcsatában szőnyegre léphessen a Zagreb Arenában. Az ellenfél a görög színekben versenyző, U23-as világbajnoki ezüstérmes Azamat Hoszonov volt, aki egy hónappal ezelőtt, a bukaresti U23-as Európa-bajnokságon 6:0-ra kapott ki az általunk épp kedden megismert Georgi Ivanovtól – talán emlékeznek, Ligeti kedden 10:1-re múlta felül a bolgárt a negyeddöntőben.

Tizedik alkalommal a trónon
Nehéz szavakat találni az olimpiai és háromszoros világbajnok török Taha Akgül pályafutására, aki Zágrábban karrierje során tizedik (!) alkalommal állt a dobogó legfelső fokára, a szabadfogású 125 kilogrammosok között. A döntőben nagy riválisánál, a Ligeti Dánielt is legyőző háromszoros vb- és kétszeres Eb-győztes Geno Petriasvilinél bizonyult jobbnak.

Ez persze jó ómen, de a sportban örök igazság: minden mérkőzés más... Most azonban beigazolódott a papírforma, a nagyjából húszfős magyar tábor megállás nélkül skandálta Dani nevét, és ez láthatóan nagy lelkierőt adott neki. Összeszedett, taktikus, magabiztos birkózással passzivitási ponttal, levitellel, pörgetéssel és kitolással 6:2-re diadalmaskodott, és 2011, 2012, 2014, majd 2022 után 2023-ban is Európa-bajnoki dobogóra állhatott fel.

„El kellett fogadnom, hogy az elmúlt időszak nehézségei miatt csak hetvenszázalékos állapotban érkeztem ide, s miután ezt sikerült elfogadnom, megnyugodtam, tiszta fejjel küzdöttem, ennek köszönhetem, hogy megint érmet szereztem, és most nagyon boldog vagyok” – értékelt közvetlenül az éremcsata után Ligeti.

A nők versenye szerda délelőtt rajtolt, magyar szempontból nem indult túl jól, noha mindegyik sportolónktól láthattunk biztató megmozdulást, Szekér Szimonetta (50 kg), Szabó Nikolett (59 kg) és Szabados Noémi (68 kg) egyaránt vereséggel nyitott. A junior Európa-bajnoki ezüstérmes Bognár Erika viszont fantasztikus birkózást bemutatva egészen a fináléig menetelt. A negyeddöntőben az ugyancsak junior Eb-második Tatiana Debiennal szemben győzött, majd úgy nyert a kétszeres felnőtt Eb-harmadik, U23-as kontinensbajnok német Annika Wendle ellen, hogy fél perccel a vége előtt még a rivális vezetett – Bognár folyamatosan ment előre, lábra támadást indított, úgy tűnt, a német eléggé ránehezedett ahhoz, hogy blokkoljon, ám a BHSE sportolója felállt, és a derekától fogva kirohant vele a szőnyegről, ráadásul a német zóna szélén indított kényszerdobásába is belefogta, ami így négy pontot ért, ezzel 6:2-es magyar siker született.

„Nagyon boldog vagyok, holnap döntő! Végig koncentráltam, fejben nagyon ott voltam, akkor sem ijedtem meg, amikor a végén vezetést szerzett. Tudtam, hogy meg kell indulni, így is tettem” – mondta Bognár Erika közvetlenül az elődöntő után.

A csütörtök esti aranycsatában a címvédő román Andreea Anával küzd meg, aki nem mellesleg U23-as világ- és Európa-bajnoknak is mondhatja magát.

Szabó Nikolett (59 kg) elbúcsúzott a versenytől, mivel legyőzője, a török Eda Tekin alulmaradt a világ- és Európa-bajnok moldovai Anastasia Nichita elleni elődöntőben. Szabados Noémi viszont legjobb esetben dobogóra állhat, hiszen az őt felülmúló bolgár Juliana Janeva úgy jutott fináléba, hogy sérülés miatt visszalépett elődöntős ellenfele, a cseh Adéla Hanzlícková. Ennek tükrében a harmadik helyért Szabados, valamint az U23-as világ- és Európa-bajnok török Nesrin Bas küzdhet meg egymással csütörtök délelőtt a vigaszágon.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Szabadfogás
61 kg. Európa-bajnok:
Arszen Haratjunjan (Örményország), 2. Zelimkhan Abakarov (Albánia), 3. Sota Partenadze (Grúzia) és Emrah Ormanoglu (Törökország), ...8. Halidov Gamzatgadzsi (Magyarország)
74 kg. Eb: Tajmuraz Szalkazanov (Szlovákia), 2. Frank Chamizo (Olaszország), 3. Soner Demirtas (Törökország) és Avtandil Kencsadze (Grúzia), ...7. Kuramagomedov Murad (Magyarország)
86 kg. Vigaszág: Samusonoks (lett)–Püspöki Patrik 9:2. Eb: Dauren Kurugliev (Görögország), 2. Myles Amine (San Marino), 3. Sebastian Jezierzanski (Lengyelország) és Abubakr Abakarov (Azerbajdzsán), ...17. Püspöki (Magyarország)
92 kg. Eb: Feyzullah Aktürk (Törökország), 2. Osman Nurmagomedov (Azerbajdzsán), 3. Mirjani Majszuradze (Grúzia) és Ermak Kardanov (Szlovákia)
125 kg. Bronzmérkőzés: Ligeti Dániel–Hoszonov (görög) 6:2. Eb: Taha Akgül (Törökország), 2. Geno Petriasvili (Grúzia), 3. LIGETI DÁNIEL (MAGYARORSZÁG) és Giorgi Meshvildishvili (Azerbajdzsán)

Női birkózás
50 kg. Selejtező:
Sabatié (francia)–Szekér Szimonetta 6:0-nál tus
55 kg. Negyeddöntő: Bognár Erika–Debien (francia) 3:1. Elődöntő: Bognár Erika–Wendle (német) 6:2
59 kg. Negyeddöntő: Tekin (török)–Szabó Nikolett 3:1
68 kg. Negyeddöntő: Janeva (bolgár)–Szabados Noémi 13:2

A verseny és a magyarok további programja
Női birkózás
Csütörtök. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) kiesett. 55 kg:Bognár Erika (BHSE) bronzmeccses. 59 kg:Szabó Nikolett (FTC-KIMBA) kiesett. 68 kg:Szabados Noémi (FTC-KIMBA) vigaszágas. 76 kg:nincs magyar induló
Csütörtök-péntek. 53 kg:Orsós Sztálvira (Csepel TC),57 kg:Szél Anna (Orosházi BSK),62-65-72 kg:nincs magyar induló

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló.63 kg:Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE),77 kg:Lévai Zoltán (BHSE),87 kg:Takács István (BHSE),130 kg:Vitek Dárius (BHSE)
Szombat-vasárnap. 60 kg:Torba Erik (BHSE),67 kg:Pohilec Ádám (BHSE),72 kg:Fritsch Róbert (BHSE),82 kg:Szilvássy Erik (Csepeli BC),97 kg:Lévai Tamás (BHSE)

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik