Olimpia: Dél-Korea is fontolgatja a jelentkezést a 2036-os játékokra

Vágólapra másolva!
2022.10.19. 10:35
null
Dél-Korea az 1988-as szöuli nyári és a 2018-as pjongcsangi téli játékok után ismét nyári olimpia házigazdája lenne (Fotó: Getty Images)
Dél-Korea fontolgatja, hogy – szöuli vagy puszani helyszínnel – pályázatot nyújt be a 2036-os nyári olimpia rendezési jogára – írja az MTI.

Az insidethegames.biz portál szerint Li Ki Hjung, a helyi ötkarikás bizottság (KSOC) vezetője azt mondta, terveik szerint hamarosan megvitatják a jelentkezés lehetőségét a kormánnyal.

A KSOC szöuli vagy puszani központtal pályázna, O Sze Ho, a főváros polgármestere pedig sajtóhírek szerint ezen a héten már találkozik is Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, hogy tájékoztassa rendezési terveikről.

A 2019 óta NOB-tag Li szerint ugyanakkor a hivatalos jelentkezés előtt mindenképpen fel kell mérni a pályázat támogatottságát a dél-koreaiak körében.

Dél-Korea eddig kétszer adott otthont olimpiának, 1988-ban nyárinak (Szöul), 2018-ban pedig télinek (Pjongcsang). Dél- és Észak-Korea közösen jelentkezett a 2032-es nyári játékok rendezési jogára, ezt azonban végül Brisbane kapta.

Az insidethegames.biz szerint a 2036-os játékokkal kapcsolatban eddig Németország, Egyiptom, Mexikó, India, Indonézia, Nagy-Britannia, Katar, Oroszország, Törökország és Magyarország jelezte érdeklődését. Ez lesz a második alkalom, hogy a rendezési jogot új rendszer szerint ítélik oda, ennek során a NOB illetékes bizottsága célzott párbeszédet folytat a kiválasztott országokkal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik