Emlékezés: átadták Lőrincz Márton szobrát Korondon

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.10.23. 22:48
Születésének 111. évfordulóján vasárnap átadták Lőrincz Márton olimpiai bajnok birkózó szobrát szülőfalujában, Korondon.

A felszólalók – akik az ünnepségen az 1956-os forradalom hőseire is emlékeztek – hangsúlyozták, Lőrincz Márton kitartása és küzdelmes élete példaértékű a székelység, sőt a teljes magyar nemzet számára – írja a cikkében a szekelyhon.ro. Lőrincz Márton kitartása és küzdelmes élete példaértékű a székelység, sőt a teljes magyar nemzet számára – írja a cikkében a szekelyhon.ro.

Ő is október 23-i hős csak másképp. Az 1936-os berlini olimpián a dobogó tetején – a legtöbb sportolóval ellentétben – nem emelte magasba karját a Führer dísztribünjével szemben. Születése után 111 évvel csodálatos szobrot avattak tiszteletére szülőhelyén” – írta Facebook-oldalán Gyurta Dániel,olimpiai bajnok úszó, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, aki a jelenlévőkkel együtt megkoszorúzta az emlékművet.

„Nem túlzok, ha azt mondom, hogy Lőrincz Márton korondi csillag, aki dicsőséget hozott szülőfalujának, székely népének és magyar nemzetének – idézte Katona Mihály korondi polgármester szavait a szekelyhon.ro. – Lőrincz Márton ma hazaérkezett szülőfalujába, hiszen felnézhetünk életnagyságú szobrára.”

Hozzátette, olyan világot élünk, amelyben nagy szükség van a jó példaképekre, Lőrincz Márton – akit Buenos Airesben helyezték örök nyugalomra – pedig az lehet mindenki számára.

Az eseményen még Ancsin László, a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) főtitkára, Gyarmati Ferenc, a Román Birkózószövetség elnökségi tagja, Tóth László főkonzul, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezetője, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond, a tanács alelnöke, Ladányi László Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselő, illetve Ambrus Sándor, a Lőrincz Márton Sportegyesület elnöke is beszédet mondott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik