Multisport Eb, asztalitenisz: egyesben osztrák és német arany zárásként

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.08.21. 17:49
null
A német Qiu Dang nyerte a férfi egyest az asztalitenisz Eb-n (Fotó: ETTU)
A férfi és női egyes döntőjével befejeződött a müncheni asztalitenisz Európa-bajnokság. A nőknél az osztrák Sofia Polcanova sikerét hozta a finálé, igaz ellenfele, a német Nina Mittelham sérülés miatt a harmadik játszmában feladta a meccset. A férfi egyes viszont meghozta a házigazda németek aranyát, a 25 éves Qiu Dang öt játszmában győzte le a szlovén Darko Jorgicot.

A müncheni Európa-bajnokság utolsó napjára két mérkőzést maradt: a női és a férfi egyes döntő.

Annak ellenére, hogy mieink már korábban elbúcsúztak, a hölgyek összecsapása félig-meddig magyar párharcot hozott, igaz nem az asztalnál, hanem a kispadon: az osztrák Sofia Polcanova mögött a korábbi kiváló játékos és férfi szövetségi kapitány Harczi Zsolt, a német Nina Mittelham mögött a zentai születésű, s aktív játékosként horvát színekben versenyző, nem mellesleg a Statisztikával több BL-győzelmet is szerző Boros Tamara ült szövetségi kapitányként.

Hogy taktikailag melyikük készítette fel jobban a maga játékosát, sajnos nem derült, nem derülhetett ki, mert az első szoros szett után, amit Polcanova nyert meg, a másodikban Mittelham már fájlalta a vállát, a második etap után kihasználta a rendelkezésére álló orvosi szünetet is, ám érdemben már nem tudta folytatni a mérkőzést, a harmadik játszma harmadik labdamenete után a könnyeivel küszködve feladta a küzdelmet. Ezzel a 27 éves Sofia Polcanova lett az egész Eb legeredményesebb játékosa, miután az egyes mellett női párosban a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette oldalán is aranyérmet szerzett, az osztrák színeket képviselő Gárdos Róberttel pedig vegyes párosban bronzérmes lett.

Ezek után a várakozásokhoz képest eddig némileg alulteljesítő vendéglátó németeknek már csak egy esélyük maradt, hogy aranyérmet szerezzenek, a férfi egyes döntőjében ugyanis a kínai szülőktől származó, de már Németországban születő Qiu Dang ellenfele a szlovén Darko Jorgic volt. Utóbbi már azzal történelmet írt, hogy idáig eljutott, ő az első szlovén asztaliteniszező, aki kontinensbajnoki finálét játszott, most viszont nem csak Qiuval, hanem a Rudi Sedlmayer-csarnokot megtöltő, s természetesen a német játékost támogató szurkolók hangzavarával is meg kellett küzdenie, s e kettő együtt már túl sok volt Jorgicnak, aki a szoros csatában megnyert első játszma után a szárnyakat kapó Qiu Danggal szemben már nem tudott szettet nyerni. A 25 éves Qiu sikerével a tendencia folytatódott, a férfi egyes továbbra is a németek felségterülete: a 2007 óta megrendezett immár tizenkét Európa-bajnokságon csupán kétszer, 2009-ben (Michael Maze) és 2016-ban (Emmanuel Lebesson) fordult elő, hogy nem német férfijátékos nyerte meg a kontinenstorna királyszámát.

MULTISPORT EURÓPA-BAJNOKSÁG, ASZTALITENISZ
Férfiak. Egyes. Döntő:

Qiu Dang (német)–Jorgic (szlovén) 4:1 (–10, 12, 8, 9, 2)
Nők. Egyes. Döntő:
Polcanova (osztrák)–Mittelham (német) 2:0 (9, 2, 3:0)-nál Mittelham feladta

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik