Birkózó Eb: Fritsch Róbert és Váncza István elődöntős

I. SZ., K. B., MTII. SZ., K. B., MTI
Vágólapra másolva!
2022.04.02. 15:44
null
Váncza István készülhet az elődöntőre (Fotó: Árvai Károly)
Két magyar lesz érdekelt a szombat délutáni elődöntőkben, miután a három negyeddöntős kötöttfogású közül Fritsch Róbert (72 kg) és Váncza István (67 kg) győzött, Lévai Tamás (82 kg) viszont kikapott a negyeddöntőben a BOK-csarnokban zajló budapesti birkózó Európa-bajnokságon.

Elsőként a tavalyi Eb-harmadik Fritsch Róbert vívta a negyeddöntőjét a magyarok közül, s már előzetesen sem számíthatott könnyű meccsre, mivel a szerb Ali Feizollah Arsalan februárban technikai tussal legyőzte őt a bulgáriai nemzetközi versenyen.

A szokásos álló harcban mindkét birkózó nagyon keményen dolgozott, igyekezett irányítani és Fritschet Módos Péter szövetségi kapitány is hajtotta előre, hogy a szerbet intsék először. Ennek ellenére a bírók Arsalant látták aktívabbnak, így a magyart intették (0:1), akit lentről azonnal megpörgetett riválisa (0:3), de Fritsch remekül visszafogott és riválisa fölé került (1:3).

A második menetben a BHSE 72 kilós sportolója óriási energiákat mozgósítva ment előre és alig fél perc után vissza is intették riválisát (2:3), akit Fritsch nagyszerűen összefogott és pörgetett (4:3), a telt házas csarnok pedig valósággal felrobbant. Az öröm azonban csak másodpercekig tartott, mert a hazai birkózót már állásból ki tudta léptetni ellenfele (4:4).

Fritsch ezek után addig hajtotta a látványosan elfáradó riválisát, amíg az utolsó percben kitolta őt (5:4).
A B szőnyegen Váncza következett. A Ferencváros 22 éves tehetsége első két meccsén parádézott, villámgyőzelmekkel menetelt, arra azonban nem igazán lehetett számítani, hogy a tavaly olimpiai ötödik és vb-harmadik grúz Ramaz Zoidze ellen hasonlóan folytatja.

„Voltak holtpontok a mérkőzésen, tudtam, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerültem akkor, amikor kitolt a szőnyegről. Hajtanom kellett, de az arénában uralkodó hangulat elég erőt adott ahhoz, hogy képes legyek fordítani. Eddig háromszor kaptam ki ettől a sráctól, ezúttal szerencsére fordult a kocka” – mondta Fritsch.

Váncza azonban rácáfolt a papírformára és ha lehet még jobb teljesítménnyel diadalmaskodott a kontinensviadal eddigi talán leglátványosabb kötöttfogású meccsén.

A fiatal kötöttfogású a korábbiakhoz hasonlóan energikusan kezdett, fél perc után már lecsavarta (2:0), majd kiemelte a szőnyegen túlra az ellenfelét (3:0). A georgiaiak vitatták az akciósorozatot, ám a videózás megerősítette az eredeti ítéletet, így 4:0-ról folytatódott a küzdelem. Sokat nem kellett várni az újabb izgalmakra, a második perc elején ugyanis a georgiai indított jól, de nem tudta átbillenteni Vánczát, aki kontrázott és mögé került, majd kiemelte riválisát, de az belefogott a dobásba. A bírók érthetetlen módon négy pontot ítéltek a georgiai birkózónak, s csupán egyet Vánczának, amit azonnal visszanézetett Módos Péter. A hosszas tanakodás után a zsűriasztalnál két:két pontot adtak mindkét félnek, így 6:2-ről folytatódott a küzdelem.

A második menetben tovább parádézott Váncza, előbb egy vesztes szituációból bújt ki és vitte le riválisát, majd az ötödik percben újabb levitel után tusba szorította Zoidzét, majd óriásit üvöltve fogadta a szőnyegen a berohanó kapitányt.

„Soha nem birkóztunk még egymás ellen a grúz fiúval, tudtuk, hogy nagyon ügyes, de szerencsére én ügyesebb voltam nála. Hatalmas csatát vívtunk egymással, meglehetősen szokatlan volt, rengeteg kétes helyzet alakult ki, amelyekből hál' Istennek én jöttem ki jobban. Az összes meccsen jól mozogtam, és általában jól sül el az, amikor így van” – értékelt Váncza.

Közben már az A-szőnyegen az U23:as világbajnok Lévai Tamás a 82 kg vb-címvédőjével, a 77 kiló olimpiai bronzérmesével, Rafiq Huseynovval küzdött. A meccsen az azeri villámgyorsan lecsavarta Lévait (0:2), aki a folytatásban öt és fél percen át küzdött, de nem tudta megrendíteni a kiválóan birkózó riválisát, így kikapott.

A 16.45:kor kezdődő elődöntős programban Váncza és Fritsch lesz érdekelt, míg Lévai a vigaszágban bízhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik