Sakk: Rapport döntetlenjei, szoros verseny a továbbjutásért

Vágólapra másolva!
2022.02.07. 19:59
null
Rapport Richárdnak nagy hajrára van szüksége a továbbjutáshoz (Fotó: FIDE)
Két döntetlennel folytatta szereplését Rapport Richárd a Berlinben zajló sakk Grand Prix-torna B-csoportjában. A legjobb magyar nagymester előbb az orosz Grigorij Oparinnal, majd a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel remizett 3. és a 4. fordulóban.

 

Rapport ezzel 2 ponttal áll a harmadik helyen, de mindössze fél pont a hátránya a vezető kettőssel szemben. A kiírás szerint csak a csoportgyőztes jut tovább az elődöntőbe, így nagy valószínűséggel Rapportnak meg kell nyernie mindkét hátralévő játszmáját (Oparin ellen világossal és Vlagyimir Fedoszejev ellen sötéttel), de legalább másfél pontot kell szereznie, hogy legyen esélye az elsőségre.

A Grand Prix-sorozat három tornából áll, Berlinben kettőt, Belgrádban egyet rendeznek, de mindenki csak kettőn szerepelhet. Rapport az első (berlini) és a második (belgrádi) állomáson indul. Tornánként a 16 résztvevőt négyes csoportokba osztják, amelyben oda-visszavágós rendszerben mérik össze tudásukat. Csak a csoportelsők jutnak tovább az elődöntőbe.

Az egyes tornák végeredménye alapján az alábbi pontokat osztják ki:

Győztes: 13 pont
A döntő vesztese: 10
Elődöntő vesztese: 7
Csoportmásodik: 4
Csoportharmadik: 2
Csoportutolsó: 0

Összesítésben a két legjobb helyet kap a világbajnokjelöltek nyári tornáján, melynek győztese kihívhatja a világbajnok Magnus Carlsent. Minden GP-viadal összdíjazása 150 ezer euró (53.1 millió forint), a győztesnek 24 ezer euró (8.5 millió forint) üti a markát.

SAKK, GRAND PRIX-TORNA, BERLIN
B-CSOPORT
3. FORDULÓ

Grigorij Oparin (orosz, 2681)–Rapport Richárd (2763) döntetlen
Vlagyimir Fedoszejev (orosz, 2704)–Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2686) döntetlen
4. FORDULÓ
Rapport–Wojtaszek döntetlen
Oparin–Fedoszejev 0:1
Az állás: 1. Fedoszejev és Wojtaszek 2.5-2.5, 3. Rapport 2, 4. Oparin 1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik