MOB-botrány: ma dönt a közgyűlés Kulcsár Krisztián visszahívásáról

Vágólapra másolva!
2021.12.30. 08:00
Rendkívüli közgyűlést tart csütörtök délelőtt a MOB, a tagság bizalmi szavazáson hívhatja vissza posztjáról Kulcsár Krisztián elnököt.



Csütörtök 11 órára a budai Larus Rendezvényközpontba hívta össze a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián a szervezet rendkívüli közgyűlését. A napirend alapján a tagságnak titkos bizalmi szavazáson kell döntenie arról, az elnök folytathatja-e a munkáját.

Mint arról az elmúlt napokban többször beszámoltunk, Kulcsár a 2020-as újraválasztását követően – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság működésének sematikus, ám senki által ki nem kényszerített lemásolásával – elindította a MOB nagyszabású átalakítását. Szeptember elsején új alapszabály lépett életbe, s a MOB-tagok létszáma drasztikusan, 115 főre csökkent. A magyar sport meghatározó alakjai, köztük olimpiai bajnokok, valamint meghatározó szervezetei, sőt klubjai, szakági sportszövetségei (például a vízilabdázóké) szorultak ki az ország egyik legrégebbi civil szervezetéből. A nyári és téli olimpiai sportágak szakszövetségei az új szabályzat alapján 115-ből 55 helyen osztozhatnak, ám mivel ők ez idáig mindössze 51 főt delegáltak, csak ez az 51 tag voksolhat csütörtökön a Larusban (az MLSZ például még nem döntött arról, kit kooptál, így nem is lesz szavazati joga a közgyűlésen). Már ez a „nagytakarítás” is megdöbbenést keltett a magyar sport berkei­ben, az viszont végképp kenyértörésre vezetett, amikor a sokak által kifogásolt vezetési stílusú elnök a további MOB-tagok ajánlását egy különbizottságra ruházta át – melynek vezetését a magyar olimpiai mozgalomban járatlan Habsburg Györgyre bízta –, ezzel ugyanis a gyakorlatban a tagok nagy részét az elnökség jelölhette volna ki. Az már csak ráadás volt, hogy a közgyűlést karcsúsító Kulcsár a saját tiszteletdíját menet közben 2.6 millió forintra emeltette fel.

A MOB 14 tagú elnökségéből kilencen megvonták a bizalmukat Kulcsártól, aki nem titkoltan a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból jövőre 80. életéve betöltése miatt távozó Schmitt Pál helyére pályázna (noha az nem jár automatikusan Magyarországnak). Csatlakozott az elnök távozását sürgetőkhöz több, a MOB-ból kirekesztett szervezet is, így a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Edzők Társasága, a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Sportjogász Társaság is. A magyar sport számos szereplője nyilatkozott hasonlóan, a döntés joga azonban a már említett 51 főé, persze azoké, akik meg is jelennek a közgyűlésen. A szavazás titkos, de a közhangulatról sokat elmond, hogy a sajtóban máris kiszivárgott a lehetséges utód, az olimpiai bajnok kajakos, Gyulay Zsolt neve.

A közgyűlésről percről percre tudósításban számolunk be az NSO-n.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik