MSÚSZ: évekre biztosított a sportújságírók szakmai díjazása

MTI/NS MTI/NSMTI/NS MTI/NS
Vágólapra másolva!
2019.11.25. 13:03
null
Szöllősi György és Szirmák Botond (Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
Három éven át megemelt összeggel a Provident Pénzügyi Zrt. biztosítja a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által megítélt szakmai kitüntetések, nívódíjak és a Szepesi-díj pénzügyi keretét.

 

Az ünnepélyes aláírást megelőző hétfői sajtótájékoztatón Szöllősi György, az MSÚSZ, egyben a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte: jelképes, hogy épp az Aranycsapat Londonban aratott 6:3-as győzelmének évfordulóján kötik meg a megállapodást. Ez ugyanis vonatkozik az alapítvány által évente átadott díjra is, amely az 1953-ban Londonban „a legnagyobb hatású sportriporteri teljesítményt" bemutató Szepesi György nevét viseli, akinek fontos szerepe volt a most 110 éves magyar és a 95 esztendeje alakult nemzetközi sportújságíró-szövetség (AIPS) kapcsolatának helyreállításában az ötvenes évek viharai után.

„A sportújságírók szakmai díjaihoz a nemzetközi tendenciáknak megfelelően minden évben pénzjutalom is jár, hiszen a kitüntetés nagyobb örömet szerez, ha a szakmai és erkölcsi elismerésen túl még pénzt is adnak hozzá. Az elmúlt években keresnünk kellett az adományozókat, a ma aláírt szerződés értelmében azonban a következő három, sőt talán öt évben biztonságban vannak az egyre nagyobb nívójú díjaink” – fogalmazott Szöllősi György.

Elárulta: az idén elhunyt Farkas József, a Nemzeti Sport és a Képes Sport legendás fotóriporterének a nevét viseli majd az operatőröknek és fotósoknak adható új kitüntetés.

Szirmák Botond, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója leszögezte: a londoni tőzsdén jegyzett brit cég számára fontos a sport, 3000 munkavállalójának egészsége. Egyben elmondta: a Puskás Alapítvány legutóbbi díjátadója megható esemény volt számára, akkor vált meggyőződésévé, hogy a pénzügyi szervezetnek az ügy mellé kell állnia. (Az eseményen egyébként ott volt a friss Szepesi-díjas rádiós riporterlegenda, Török László is.)

„Egy ország szurkol a magyar sikerekért, s a sportújságíróknak fantasztikusan nagy szerepük van abban, hogy ezt tolmácsolni tudják. Nehéz feladat, különleges kvalitásokat igénylő, embert próbáló munka” – hangsúlyozta. Hozzátette: bízik benne, hogy a jövőben megítélt díjak a nagy magyar sportsikerekről készült beszámolókat illetik majd.

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke, az AIPS vezetőségi tagja kiemelte: a szervezet lényegesnek tartja, hogy a fontos hivatásnak tekintett szakma minőségi elismerését biztosítsa.

Megemlítette, a sportújságírás legnagyobb globális szakmai díjait az AIPS Sport Media Awards díjátadó ünnepség keretében, a 83. AIPS-kongresszus részeként februárban Budapesten adják át.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik