Torna: 25 év börtön az olimpiai bajnokokat szexuálisan zaklató orvosnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.23. 13:04
null
Larry Nassar beismerte bűnösségét (Fotó: AFP)
Bűnösnek találták az amerikai tornászválogatott és a michigani egyetemi csapat korábbi csapatorvosát többrendbeli szexuális zaklatás vádjában. Larry Nassar a csütörtöki tárgyaláson elismerte bűnösségét, olimpiai bajnok tornászokat is molesztált.

 

Hét vádpontban bűnösnek találta a michigani megyei bíróság Larry Nassart, aki szexuálisan zaklatott 15 éves és annál fiatalabb lányokat. Az amerikai tornászválogatott mellett is dolgozó korábbi csapatorvos igennel felelt arra a kérdésre, hogy hét fiatal tornászlányba valóban behatolt-e ujjal, kesztyű nélkül. Elismerte, nem orvosi céllal cselekedett, és megsértette a protokollt.

„Szörnyen sajnálom, olyan volt ez, mint egy gyufa, ami kontrollálhatatlan erdőtüzet okoz. Remélem, most már elkezdődik a teljes gyógyulás folyamata” – mondta bűnbánóan a tárgyaláson az 54 éves korábbi orvos, és hozzátette: reméli, ügye elejét veszi a későbbi hasonló cselekedeteknek.

Nassart (aki 1997 és 2016 között dolgozott a michigani egyetemen) első fokon 25 éves börtönbüntetésre ítélték, de a bíró saját jogkörében 40 évre súlyosbíthatja azt. Az ítélet letöltését január 12-én kezdi meg.

Az amerikai tornászválogatott három olimpiai bajnoka, Aly Raisman, McKayla Maroney és Gabby Douglas is nemrégiben nyíltan beszélt róla, hogy zaklatta őket Larry Nassar. Egy másik áldozat, a 18 éves Kaylee Lorincz arról vallott: 13. születésnapja után nem sokkal közeledett hozzá szexuálisan az elítélt csapatorvos.

Az amerikai tornaszövetség közleményt jelentett meg. „Nagy sajnáljuk azokat a sportolókat, akiket zaklatott Larry Nassar. Amikor először a tudomásunkra jutott 2015-ben, jelentettük az FBI-nak, és szerződést bontottunk vele. Az állami és megyei ügyészek már több ízben megvádolták őt, és most elismerte bűnösségét. A nyomozók által megkeresett sportolók segítették a nyomozást.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik