Kick-box: látványos nyitó nap a budapesti vb-n!

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.11.06. 18:38
null
Hétfőn elrajtolt a budapesti világbajnokság (Fotó: Török Attila)
Hétfőn a megnyitóünnepséggel elrajtolt a történelmi világbajnokság a BOK-csarnokban, a grandiózus eseményen a hét szakág legjobbjai hat tatamin és három ringben küzdenek egyidejűleg!

 

Rengeteg kihívással kell szembenéznünk manapság: terrorizmus, ellenségeskedés; emberek, akik nem akarják megérteni, a békés egymás mellett élés az alapja mindennek. Egyedül a sport az, amely lebontja a korlátokat és egyesít minket: a ringben és a tatamin mindenki egyenlő, kölcsönösen tiszteljük a másikat. Ennek szellemében kívánok sportszerű versenyt mindenkinek e remek, történelmi világbajnokságon!"

E szavakkal nyitotta meg hétfő délelőtt az ír Roy Baker, a legnagyobb kick-box világszervezet, a WAKO európai elnöke a valóban történelmi, budapesti világbajnokságot. Hiszen – mint azt előtte Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Király István, a WAKO első alelnöke is újfent kiemelte – a BOK-csarnokban rendezett esemény az első olyan vb a sportág történetében, amelyen a megszokott két különböző helyszín és időpont helyett mind a hét szakág küzdelmeinek ugyanaz a város ad otthont. Az eredetileg másik rendező ország, Brazília visszalépett, így a szövetség kérésére Budapest elvállalta a „teljes" világbajnokság megrendezését – ezzel a vizes vb után idén ez már a második olyan nagy hazai világesemény, amelyen Magyarország beugróként áll helyt.

Az ünnepélyes megnyitóra mind a hatvan résztvevő ország képviselői felsorakoztak, utolsóként, teljes létszámban természetesen a népes magyar válogatott is, melynek tagjai arcukon széles mosollyal és tapsolva dalolták fennhangon az „Újra itt van a nagy csapat" című, örökzöld Illés-sláger felrockosított változatát. Ezt követően a Fricska együttes mutatta meg, hogy mindenféle csúcstechnológiás eszköz, fény- és hangtechnika és egyéb parasztvakítás nélkül is le lehet nyűgözni a nagyérdeműt: a három férfi táncos magyar néptáncmozdulatokra épülő látványos, pattogós kortárs előadását hatalmas ovációban részesítették a csapatok, a versenyzők közül akadt, aki meg is próbálta leutánozni a mozdulatokat, nem kis derültséget kiváltva ezzel.

Parlamenti fogadás (Fotó: Tumbász Hédi)
Parlamenti fogadás (Fotó: Tumbász Hédi)

Délben a selejtezőkkel megkezdődött a tényleg nagyszabású esemény, elvégre nem mindennap lát olyat a megboldogult Syma-csarnok népe, hogy hat tatamin és három ringben folynak a küzdelmek egyidejűleg – most már mindenki tudja, kick-boxban így néz ki egy „össznépi” vb. A szabvány ökölvívóringben a sportág hagyományainak megfelelően a keményebb kategóriák, jelesül a full contact, a low-kick és a K1 küzdelmei zajlottak (ezeknél a fő cél leegyszerűsítve a mielőbbi K. O., teljes erővel lehet rúgni és ütni), míg az enyhébb, kontrollált ütésekre és rúgásokra épülő fajták (pointfighting, light-contact, kick-light) versenyzői a tatamin küzdöttek egymással.

A nap egyik csúcsmeccse – izgalmak szempontjából legalábbis – kellemes meglepetésre a fiatal, még juniorkorú Szmolek Emanuel és az ír Ki-Looi Hong (nem fogják kitalálni, dél-koreai származású) összecsapásából kerekedett ki: az első felnőtt-vb-jén induló Szmolek végül hősies küzdelemben, hátrányból fordítva győzte le utolsó erejéig harcolva esélyesebb ellenfelét light-contactben.

Az első menetet nehéznek éreztem, de ez aligha csoda, ez az első évem felnőttben, még két évig junior lennék… – mondta a fáradt, de boldog Szmolek. – Úgy jöttem ki, hogy nincs rajtam tét, már annak is örültünk, hogy kijutottam a vébére, de azért mégis szerettem volna megmutatni magam. Szerencsére az edzőtábornak köszönhetően jó volt a kondim, egy kicsivel jobb is, mint az ellenfelemé, ennek köszönhető a győzelem!"

Díszvacsorával zárult a nyitó nap (Fotó: Tumbász Hédi)
Díszvacsorával zárult a nyitó nap (Fotó: Tumbász Hédi)

A WAKO delegációja hétfő este a Parlamentben vesz részt díszvacsorán, kedden pedig folytatódnak a selejtezők, a programban többek között a legnagyobb magyar favorittal, a vb arcával, a nyolcszoros világbajnok Mórádi Zsolttal!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik