NS Hosszabbítás: passzátszél szárnyán az új világba

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.16. 21:56
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk.

 

A 60 évvel ezelőtti melbourne-i olimpiára kiutazó magyar küldöttség 172 tagot számlált, köztük 111 sportolót. Az itthoni bizonytalan politikai helyzet miatt sokan nem tértek haza, harmincnégyen a Sports Illustrated sporthetilap segítségével az Egyesült Államokba utaztak.

Az 1956. december 23-án kezdődő, Hungarian Freedom Tour néven futó körútról számos részletet még mindig nem tudunk. De a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletéből kiderül:

Miért szervezte a melbourne-i versenyeik végére érő magyar sportolóknak a túrát az amerikai sporthetilap, ki volt az ötletgazda, ki adta hozzá a pénzt és a mieinket San Franciscóba repítő gépet?

Hogyan következtethetünk egy útleírásnak is beillő titkosügynöki jelentésből az összesen 59 várost érintő, nyolcezer mérföldet felölelő túra részleteire?

Miért tudtak a 34 magyar sportember közül egyesek nagyszerű karriert befutni az Egyesült Államokban, mások miért jöttek inkább haza, s megint mások miért mentek tovább, új hazát keresve?

Hogyan alakult sportolóink sorsa az 1957 márciusában véget érő, tízhetes túra után?

És még olvashatnak arról, hogy Détári Lajos lehetett volna menedzser is, ha nem undorodott volna a játékosügynökök mutyizós világától, s lett inkább edző, ha már fantasistaként a pályán úgyis mindig ő irányított…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik