EJ: Böczögő összetett döntős, a női tornászok a 9., a férfiak a 13. helyen

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2015.06.15. 17:05
A magyar női tornászválogatott a 9., a férfi a 11. helyen végzett az azerbajdzsáni 1. Európai Játékokon. Böczögő Dorina bekerült az egyéni összetett döntőbe, a finálékban rajta kívül a magát felemás korláton vasárnap kvalifikáló Makra Noémiért szoríthatunk. Összetett döntő csütörtökön, szerenkénti szombaton.

Az első két szer szinte túl jól sikerült vasárnap. Jött azonban a mumus: Böczögő Dorina, Divéky Luca és Makra Noémi a válogatottnak rendre gondokat okozó gerendával „nézett szembe" a Nemzeti Tornacsarnokban, óriási hangzavarban – ez nem a mieinknek, hanem az azonos rotációban dolgozó azeri lányoknak szólt.

HIÁBA KLASSZISOK

Az Európai Játékokon nem a szokott lebonyolítás van a tornaversenyeken: egyéni összetettben tizennyolcan jutnak a döntőbe, a szerenkénti finálékba mindössze hatan kvalifikáljuk magukat, ráadásul egy országból csak egy tornász mehet tovább.

Kérdés, mennyire van értelme ennek a szabálynak: a női versenyen az oroszok például három klasszissal vannak itt, és biztosak lehetünk abban, hogy mind Szeda Tuthaljan, mind Viktorija Komova rengeteg versenyzőtársát megelőzné az összetett döntőben. De csak a lelátóról fogják nézni a finálét, mivel harmadik világklasszisuk, Alija Musztafina mindkettejüket megelőzte az összetett kvalifikációban.

Azért annyira nem voltak boldogtalanok az interjúzónában – mert még a teljes délutáni program hátravan, de ők már biztosak lehetnek abban, hogy utcahosszal megnyerik a csapatversenyt.

A mumus most sem esett ki szerepéből: minden tornászunknak volt bizonytalansága, a pontok is ezt tükrözték, és már délelőtt biztossá vált, hogy a káprázatos vasárnapi harmadik helyezést nem sikerül megtartani. Sorra jöttek előzni a többiek is, a magyar női csapat így végül a 9. helyen zárt. Reálisan nézve az erőviszonyokat, ez rendben is van így – az első nap utáni pozíció volt az anomália.

„A csapattal elégedett vagyok, mert mindhárman nagyobb hiba nélkül tudtuk teljesíteni a versenyt. A gerenda továbbra is hibádzik – és szinte mindig hibádzik, pedig már új edzésmódszert is bevezettünk, tulajdonképpen versenyszituációt próbálunk teremteni a tréningeken. Ez fejben eléggé megterhelő. Még mindig javítani kell, sajnos, voltak bizonytalanságok, amik edzésen is kijönnek" – vonta meg a mérleget Böczögő Dorina, aki minimális különbséggel megelőzte Makra Noémit, ez pedig egyéni összetett döntőt ért neki.

„Nem vagyok elégedett ezzel a nappal. A gerenda után mondta az edzőm, hogy nem baj, még edzésen javítani kell, mert ez a mumus szerünk, ha le sem esünk, akkor sem kapunk magas pontot, mert a kötések sokszor elvesznek. A felemás korlát finálénak viszont nagyon örülök, ezért jöttem. Van esélyem akár az éremre is, ha ugyanolyan gyakorlatot csinálok, mint vasárnap – no meg a többiek is" – vonta meg a mérleget Makra Noémi, akinek szombatig kell várni döntőjére a szokatlanul hosszúra nyújtott lebonyolítás miatt.

A férfi válogatott előre tudott lépni hétfőn, így a 13. pozícióban zárta a versenyt, a csapat legjobbja, Babos Ádám pedig az egyéni összetett selejtező 33. helyén végzett, négy hellyel maradt le a fináléról.

1. EURÓPAI JÁTÉKOK, BAKI
TORNA.

Nők. Csapatverseny. 1. Oroszország 116.897, 2. Németország 110.397, 3. Hollandia 110.099, ...9. Magyarország (Böczögő Dorina, Divéky Luca, Makra Noémi) 107.162
Egyéni összetett selejtező.
1. Alija Musztafina (Oroszország) 58.865, ...11. Böczögő Dorina 53.764, 12. Makra Noémi 53.938
Böczögő Dorina bejutott a csütörtöki egyéni összetett döntőbe.
Divéky Luca három szeren indult.

Férfiak. Csapatverseny.
1. Oroszország 178.963, 2. Ukrajna 177.429, 3. Azerbajdzsán 174.195, ...13. Magyarország (Babos Ádám, Dudás Norbert, Szabó Nándor) 164.729
Egyéni összetett selejtező.
1. Oleh Vernyajev (Ukrajna) 91.532, ...33. Babos Ádám 80.899, ...35. Dudás Norbert 80.564, ...38. Szabó Nándor 80.264

Országonként legfeljebb egy tornász juthatott összetett avagy szerenkénti döntőbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik