Sakk: Polgár Judit márciusban veszítheti el világelsőségét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.07. 09:24
Polgár Judit márciustól várhatóan már nem világelsőként szerepel majd a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) világranglistáján. A kínaiak világbajnoka, Hou Ji-fan veheti át tőle az első helyet, amelyet 1989. január elseje óta őrzött.

Hou Ji-fan nagyszerűen szerepelt a gibraltári tornán (többek között Rapport Richárdot is legyőzte), 14-gyel növelte az értékszámát, s ezzel várhatóan átveszi a vezetést Polgár Judittól a nők világranglistáján (Polgár értékszáma 2675, Hou Ji-fané 2686 lesz). Tervei között nem szerepel, hogy a hónap hátralevő részében más versenyen is elindul, így a FIDE következő, március 1-jén megjelenő hivatalos ranglistáján már a kínai lesz az éllovas.

Polgár Judit tavaly, a sakkolimpia idején jelentette be, hogy felhagy a versenyszerű játékkal. A szabályok szerint ha egy játékos egy teljes évig nem vív értékelhető partit, akkor Élő-pontja inaktívvá válik, és onnantól kezdve a FIDE már nem jegyzi a ranglistán. Polgár tavaly augusztusban játszotta az utolsó játszmáját, tehát idén szeptemberben kerül ki az aktív versenyzők közül.

Polgár Judit 26 éve, 1989. január 1-jén vette át a vezetést, s azóta egyetlen alkalmat nem számítva minden esetben az ő nevével kezdődött a hivatalos világranglista. A kivétel 2005 januárjában fordult elő. Azt megelőzően első gyermekével volt várandós, ezért nem játszott egy évig. Ugyanakkor az inaktívak listáján jegyezték, ezért „uralkodása" mindenképpen folytonosnak tekinthető.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik