Torna-vb: Kína egy tizeddel írt sporttörténelmet

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2014.10.07. 17:08
null
A kínai csapat egymást követő hatodik vb-aranya egy hajszálon múlott (Fotó: FIG)
A kínai válogatott nyerte meg kedden a férfiak csapatversenyét a tornászok nanningi világbajnokságán. A kínai és japán csapat óriási csatáját az utolsó gyakorlat és egy tized döntötte el a házigazdák javára – Kína sorozatban hatodszor aranyérmes a férfi csapatversenyben, ezzel pedig tornatörténelmet írt.

A győzelemért a kínai és a japán együttes végig nagy versenyben volt egymással, s előbbi a hat szer után végül egy tizedponttal előzte meg riválisát. A bronzérmet az amerikaiak szerezték meg, három ponttal elmaradva a kínai csapattól.

A kínai és japán csapat küzdelme rendkívül éles volt, miután a favorit kínaiak tornásza, Cseng Ran talajon nagyot hibázott, ezzel felkínálva a lehetőséget a távol-keleti riválisnak. A verseny során többször is több mint egy ponttal vezető japánok még az ötödik, utolsó előtti rotáció után is vezettek, Kínának 0.691 hátrányt kellett ledolgoznia.

Nyújtón egy kínai hiba biztos japán aranyat jelentett volna – a japánok közben megpróbáltak biztonságra menni, tudván, a vetélytársnak kell kockáztatnia. A kínaiak közül Teng Su-ti és Lin Csao-pan sem rontott, utolsóként pedig Csang Cseng-longnak legalább 15.867 pontot kellett elérnie a csapatarany megszerzéséhez. Összejött, de lehet, a hazai pálya is segített: Csang gyakorlatát a pontozók 15.966-ra értékelték, ez pedig minimális különbséggel világbajnoki címet jelentett a kínaiaknak, méghozzá sorozatban a hatodikat. A japánok utólag viszont bánhatják, hogy kicsit visszafogták utolsó gyakorlataik nehézségeit, a rizikóvállalás bejöhetett volna. A nehezebb gyakorlatokkal előálló kínai és az elegánsabb, valamivel pontosabban dolgozó japán csapat szinte hajszálra egyforma értékű produkciója között a nehézség döntött.

Kína 1994 óta egy híján (2001-ben Fehéroroszország győzött) minden férfi csapataranyat begyűjtött. Mostani, hatos sikerszériájával Kína tornatörténelmet írt: nem volt még férfi csapat korábban, mely egymás után hatszor diadalmaskodott volna világbajnokságon. A japánok hatvanas-hetvenes évekbeli aranycsapatának sorozatban öt, míg a szovjeteknek 1985 és 1991, valamint a kínaiaknak 1994 és 1999 között sorozatban négy siker jött össze.

A bronzéremért szintén hatalmas volt a csata,a brit, amerikai és orosz csapat versengéséből végül az amerikaiak jöttek ki a legjobban.

A magyar válogatott a döntőben már nem volt érdekelt, a selejtezőben a 20. helyen végzett, s ezzel biztosította a helyét a jövő évi, olimpiai kvalifikációs vb-n.


TORNA-VB
FÉRFIAK, CSAPAT

1. Kína 273.369 pont
2. Japán 273.269
3. Egyesült Államok 270.369

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik