Torna: lólengésben a világ előtt, más szereken segítség is elkel

Vágólapra másolva!
2014.10.27. 17:47
null
A magyar lólengés-specialisták kiváló alapokra építkezhetnek (Fotó: Reuters)
A kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke az utanpotlassport.hu-nak adott interjúban beszélt arról, hogy mi az alapja tornászaink hagyományosan remek lólengés-szereplésének, és hogyan lehetne más szereken is a világ élmezőnyének nyomába érni.

„Olyan alapokat tettek le az elődeink – köztük Vígh László, az én edzőm is –, olyan pároskör- és lengéstechnikát, amellyel mindig a világ előtt jártunk. Tulajdonképpen ezt folytatták az utódok. A különböző szereken más-más országok számítanak a legjobbnak, például ugrásban a brazilok, vagy a hollandok, a kínaiak, japánok pedig nyújtón. Ezeken nem tudjuk behozni a lemaradásunkat, mert a specialisták olyan technikával rendelkeznek, olyan felépítéssel, illetve elemtanulással, amelyet mi nem tudunk” – mondta a magyar lólengéstradíciókról Magyar Zoltán, aki a 2014-es világbajnokságon Berki Krisztián aranyérmének tapsolhatott.

Az egyre inkább a specialistáknak kedvező tornasportban természetesen lenne mit tanulni másoktól – a szövetségi elnök elmondta, hogy külföldi edzők bevonása is szóba került.

„Vannak olyan szereink, amelyen évtizedek óta rosszul szerepelünk. Szerettünk volna külföldi trénereket Magyarországra hozni, hogy csökkentsük a lemaradásunkat, de őket egyelőre nem tudjuk megfizetni. Mire pedig Magyarországon felnő a kellő kvalitással és rutinnal rendelkező edző, addigra több pénzért külföldre csábítják.”

VÁLASZÚT ELŐTT A NAGY TEHETSÉG KARDOS BOTOND – Ő LEHET A KÖVETKEZŐ KIEMELKEDŐ FÉRFI TORNÁSZ? A TELJES CIKKET ELOLVASHATJA AZ UTANPOTLASSPORT.HU-N!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik