Lósport: Overdose 50 millió forintot versenyzett össze

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.03. 16:06
Akár a magyar csodaparipa, Overdose életébe is kerülhetett volna, ha vasárnap elindítják a Kincsem Parkban; majdnem biztos, hogy német ménesbe kerül; a legkomolyabb vételi ajánlat 2009-ben 8 millió dollár volt, karrierje során 50 millió forintot versenyzett össze; fedezőmén értéke három év múlva dől el, nem kizárt, hogy egyszer eladó lesz – mindezt Mikóczy Zoltán, a ló társtulajdonosa és felfedezője mondta el a Digi Sport Reggeli Start című műsorában, összegezve Dózi pályáját.

„Ha Dózi elindul az utolsó versenyen Budapesten, akkor a patáján lévő tályog miatt olyan veszélynek tettük volna ki, ami az életébe is kerülhetett volna – így fejet hajtottam az idomár és az orvos döntése előtt. Hogy hibáztunk-e valamit orvosilag, versenyeztetésben a karrierje alatt? Talán kétezer-kilencben a Kincsem Parkban történt a végzetes hiba, akkor jött a savós patairha-gyulladás, ott hibázhattunk, de ma már nehéz és nincs is értelme felelősöket keresni” – jelezte Mikóczy.

„Overdose-t először egy árverésen láttam meg, igazából csak heccből licitáltam rá, de nem volt vetélytárs érdeklődő, ezért nekem ütötték le a lovat. Ha tudatosan készültem volna a megvásárlásra, idomárral, doktorral megyek, és alaposan megnézetem a lovat. De ezt valahogy így írta meg a sors. Komoly vételi ajánlatot kétezer-kilencben kaptam Overdose-ért, akkor nyolcmillió dolláros konkrét ajánlat volt a lóra. Utána a konzorcium összeállása miatt már nem kerestek minket vételi szándékkal” – árulta el a ló társtulajdonosa.

„Nem készítettem pénzügyi mérleget Overdose pályafutásáról, amit kerestünk vele, az elment rá másik oldalon, meg a többi lóra. Nehéz pénzben kifejezni, mindenesetre a futásaival úgy ötvenmillió forint körül kereshetett, aminek nyolcvan százaléka landolt a tulajdonos számláján. Az állatorvosok, utaztatások kiadásai sokkal többet vittek el” – mondta az anyagiakról.

Mikóczy hozzátette: „Az anyagiaknál talán fontosabb az a rajongás, szeretet, ami Magyarországon a lovat kísérte, a versenyzésének élményei – ez nekem mind-mind nagyon fontos érzelmileg is, pénzre pedig nem váltható. Hogy éppen ezért a ló semmiképpen sem eladó? Azért ezt nem mondanám, az üzletben minden eladó. A konzorcium célja azonban elsődlegesen Overdose ménesbeli továbbtenyésztése, ami később visszaköszönhet a magyar lóállományban.”

„Miután kikerült a köztudatba, hogy fedezőmén lesz, jött érte ajánlat Írországból, Franciaországból, de most kilencvenkilenc százalék, hogy németországi ménesbe adjuk, ott könnyebben elérhető. Ha fedezőménként felértékelődik, akár az ötvenmillió többszörösét is megkeresheti, de majd kétezer-tizennyolcban, az első hároméves utódoknál dől el Dózi értéke” – vázolta a jövőt a gazda.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik