Világjátékok: a tornaszövetség őrjöng a körülmények miatt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.26. 23:51
null
Itt kéne bemelegíteni (már ha nem dől össze a sátor, mint már egyszer)
A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) rendkívül éles hangú közleményben jelezte: elege van a világjátékok helyszínén, a kolumbiai Caliban uralkodó állapotokból, és ha ezek nem változnak, nem engedi megrendezni a ritmikus gimnasztika versenyei után a többi tornasport küzdelmeit. Az rg-sek mindenesetre „munkához láttak” a körülményekkel harcolva: a magyar induló Vass Dóra a labda és a karika selejtezőjében is a 14. helyen végzett, így nem jutott tovább a szerenkénti fináléba.

A tornasportok közül először a ritmikus gimnasztika versenyei kezdődtek meg, de gyakorlatilag semmi nem folyik a normális mederben. Az elégtelen készültségi fokú csarnok és a bemelegítő területek hiányosságai miatt a FIG először lefújta a pódiumedzéseket, majd a versenycsarnokban tapasztaltak (rendkívül erős az ideiglenes légkondicionáló berendezés, túl magas a páratartalom és a hőmérséklet) miatt törölte a szalag szerenkénti küzdelmeit.

Ezzel még nem volt vége: szombaton a magyar induló Vass Dóra és versenyzőtársai azzal szembesültek, hogy nem működik az ideiglenes légkondicionáló sem – ez jóval harminc fok fölötti hőmérsékletet jelentett. A szerenkénti selejtezők csúszással kezdődtek. Az extrém körülmények között a FIG csak úgy engedte versenyezni a ritmikus gimnasztikázókat, hogy írásbeli garanciákat kapott a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) orvosi bizottságától.

A Nemzetközi Tornaszövetség egyben jelezte: a tornasportok közül a legkevésbé kockázatosnak számító rg-versenyt még elengedte (ha egy szer törlésével is), de a gumiasztal, a sportakrobatika és aerobik küzdelmeit nem fogja, mivel a jelen körülmények között rendkívül balesetveszélyes az akrobatikus sportok lebonyolítása. Változást csak az hozhat, ha a szervezők normalizálják a csarnokban uralkodó állapotokat.

„A FIG sajnálattal állapítja meg, hogy két helyszínbejárás és rendszeres egyeztetések, valamint írásos garanciák mellett sem végezték el a szükséges munkálatokat a csarnokon, és a helyi szervezőbizottság képtelennek látszik megfelelő körülményeket biztosítani" – írják a közleményben.

„A rendelkezésünkre álló információk és az elmúlt napok tapasztalatai alapján nagyon nehezen hisszük, hogy a szervezők képesek lesznek stabilizálni a versenycsarnok és a bemelegítő sátrak hőmérsékletét. A FIG által ismeretlen okból a helyi szervezőbizottság valamiért még mindig azt hiszi, hogy képes lesz megfelelő körülményeket teremteni" – szólt ki maró gúnnyal a FIG főtitkára, André Gueisbühler.

VILÁGJÁTÉKOK, CALI
RITMIKUS GIMNASZTIKA SZERENKÉNTI DÖNTŐK
Karika. 1. Rizatdinova (ukrán) 17.950, 2. Sztanjuta (fehérorosz) 17.450, 3. Nazarenkova (orosz) 17.033
Labda. 1. Sztanjuta (fehérorosz) 17.800, 2. Rizatdinova (ukrán) 17.766, 3. Makszimenko (ukrán) 17.550
Buzogány. 1. Sztanjuta (fehérorosz) 17.983, 2. Rizatdinova (ukrán) 17.933, 3. Makszimenko (ukrán) 17.900

Az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy a versenyen sok volt a hiba, a pontszámok pedig a szokottnál jóval alacsonyabbak voltak – igaz, ebben akár szerepe lehet a sportági felső szakmai vezetést elsöprő bírói botránynak és a FIG rendteremtési kísérletének is. Vass Dóra karikával és labdával is 14. lett (pontszáma 15.633, illetve 14.866), így nem jutott szerenkénti döntőbe. A második napon buzogánnyal szintén nem, a selejtezőben a 13. helyre sorolta a 15.416-os pontszám.

A hibák a selejtezővel egy napon megtartott döntőkben sem maradtak el (erről például a nagyot rontó orosz Anna Trubnyikova tudna mesélni), az eredmény többé-kevésbé papírforma, az oroszok „harmadik sorának” nem volt esélye a győzelemre. Karikával Rizatdinova győzött a fehérorosz Melityina Sztanjuta előtt, a harmadik az orosz Elizaveta Nazarenkova, míg labdával Sztanjuta Rizatdinovát és a szintén ukrán Alina Makszimenkót előzte meg. Buzogánnyal rendkívül szoros versenyben Sztanjuta bizonyult a legjobbnak a szerenkénti döntő második napján.

A versenyszőnyeg pénteken sem volt még az igazi
A versenyszőnyeg pénteken sem volt még az igazi
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik