John Higgins és Shaun Murphy játssza a 2009-es világbajnokság döntőjét

Vágólapra másolva!
2009.05.03. 08:17
Két korábbi világbajnok, a skót John Higgins és az angol Shaun Murphy találkozik egymással a 2009-es sznúker-világbajnokság döntőjében. Higgins az északír Mark Allent, Murphy pedig az ausztrál Neil Robertsont búcsúztatta az elődöntőben. A finálét vasárnap és hétfőn rendezik.
John Higgins illusztris társaságba kerülhet, ha megnyeri a döntőt
Fotó: Imago
John Higgins illusztris társaságba kerülhet, ha megnyeri a döntőt
John Higgins illusztris társaságba kerülhet, ha megnyeri a döntőt
Fotó: Imago
John Higgins illusztris társaságba kerülhet, ha megnyeri a döntőt

Befejeződött a 2009-es sznúker-világbajnokság elődöntője, így eldőlt, hogy két korábbi világbajnok, a skót John Higgins és az angol Shaun Murphy játssza vasárnap és hétfőn a torna fináléját.

Bár első ránézésre simának is lehetne mondani az elődöntő eredményeit, ez ne tévesszen meg senkit, hiszen mindkét játékos hihetetlen izgalmak során biztosította a helyét a döntőben.

A kétszeres világbajnok Higgins (aki 1998-ban és 2007-ben nyerte meg a legrangosabb versenyt) tulajdonképpen saját magának tette nehézzé az elődöntőt. A „wishaw-i varázsló” már 14–4-re is vezetett az idei vb meglepetésembere, Mark Allen ellen a 17 nyert frame-ig tartó párharcban – a végjáték mégis izgalmasan alakult.

Ekkor ugyanis a 23 éves északír tehetség magára talált, és a soron következő kilenc partiból nyolcat berántott, háromframe-esre (15–12) faragva hátrányát. Higgins mégis képes volt felállni a lélektani mélypontról, és végül 17–13-ra győzött, így pályafutása során negyedszer biztosította a helyét a világbajnokság fináléjában.

Egyébként ha a korábban a címvédő Ronnie O’Sullivant is búcsúztató Allen nyerte volna meg a meccset, az lett volna minden idők legnagyobb fordítása a sheffieldi Crucible Színházban rendezett vb-k történetében.

2005 világbajnoka, az angol Shaun Murphy Higginshez hasonló utat járt be, hiszen ő is magabiztos előnyre (14–7) tett szert, majd testközelből nézhette végig Neil Robertson feltámadását. Az ausztrál sorozatban hét frame-et nyert meg, ezzel kiegyenlített, így teljesen nyílt helyzetből következhetett a folytatás.

Amikor azonban nagyon kellett, Murphy ismét összeszedte magát, és egy 106-os, egy 81-es, valamint egy 94-es breakkel kiharcolta az újabb döntőbeli részvételt.

A finálét vasárnap és hétfőn játsszák, és a fogadóirodák (valamint a Murphy által búcsúztatott Robertson is) Higginst tartják esélyesebbnek.

Amennyiben valóban a skót nyer, ő lesz a sportág történetében a negyedik játékos, aki legalább háromszor emelhette magasba a világbajnoki trófeát a Crucible-ben. Ez a bravúr eddig csupán Steve Davisnek, Stephen Hendrynek és Ronnie O’Sullivannek sikerült. Mit ne mondjunk, illusztris társaság…

SZNÚKER-VILÁGBAJNOKSÁG

ELŐDÖNTŐ
John Higgins (skót)–Mark Allen (északír) 17–13
Shaun Murphy (angol)–Neil Robertson (ausztrál) 17–14

A DÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
John Higgins–Shaun Murphy
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik