Júliusban Tajvanon lesz a nem olimpiai sportágak „olimpiája”

Vágólapra másolva!
2009.03.26. 13:20
Ki volt a 2005-ös Világjátékok egyetlen magyar aranyérmese? – remek kérdés lenne egy kvízjátékban. A megoldás: Asztalos István ejtőernyős célbaugró. De mi is az a Világjátékok, kik vehetnek rajta részt, kik képviselik a magyar színeket, és miért érdemes szurkolni nekik júliusban? E cikk keretei között ezekre a kérdésekre is választ adunk.

Sportolóink számára a csúcsot az olimpia jelenti. A pályafutás legszebb pillanata, a csoda, az álom beteljesülése. Vannak olyan sportemberek azonban, akiknek nem adatik meg ez a lehetőség, csak azért, mert sportáguk nem szerepel az ötkarikás játékok programján.

Ezeknek a klasszisoknak a Világjátékok karrierjük legfontosabb eseménye, ott szeretnének sikert elérni. Többek között a karate, a fallabda, a szumó, a versenytánc, a tájfutás és számos más sportág kiválóságai csapnak össze az érmekért.

2005-ben a németországi Duisburgban rendezték a világeseményt. A magyar csapat tagjai akkor tizenkét sportágban voltak érdekeltek, és egy-egy arany-, illetve ezüstéremmel zárták a Világjátékokat. Az ejtőernyős célbaugrásban aranyérmes Asztalos István mellett a női strandkézilabda-válogatott állhatott fel a dobogóra, ők a második helyen zártak. Asztalos bajnoki címe az első Világjátékok-aranyérem volt, amelyet magyar sportoló szerzett.

2009 júliusában a tajvani Kaohsziung ad otthont az eseménynek, a cél az, hogy ejtőernyős célbaugrónkat minél többen kövessék a dobogó tetejére.

Magyarországon a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) segíti indulóinkat, hogy minél eredményesebben szerepeljenek életük talán legfontosabb eseményén. Eddig 59 versenyző szerzett indulási jogot, köztük például olimpiai ezüstérmes birkózónk, Bárdosi Sándor szumóban, valamint a férfi strandkézilabda-válogatott.

„A kvótát szerző sportolók gőzerővel készülnek, jelenleg kilenc sportágban van kvalifikációnk. A küldöttség első része július 12-én indul a 16-án kezdődő Világjátékokra” – mondta Szántó Éva főtitkár.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik