Női asztaliteniszezőink bejutottak a negyeddöntőbe, folytatás Japán ellen

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2008.02.27. 08:51
Az Európa-bajnok magyar női asztalitenisz-válogatott alig több mint egy óra alatt 3-0-ra legyőzte Tajvant a kantoni asztalitenisz csapat-világbajnokság B csoportjának zárófordulójában, ezzel csoportmásodikként került a legjobb 12 közé. Téglás Péter együttese később HOrvátországot is legyőzte, így a Japán elleni meccs már éremért megy.
Tóth Krisztina kihagyta a Szingapúr elleni vesztes találkozót, Tajvan elleni győzelmével jó alaphangott adott a társaknak a folytatáshoz
Szabó Miklós (archív)
Tóth Krisztina kihagyta a Szingapúr elleni vesztes találkozót, Tajvan elleni győzelmével jó alaphangott adott a társaknak a folytatáshoz
Tóth Krisztina kihagyta a Szingapúr elleni vesztes találkozót, Tajvan elleni győzelmével jó alaphangott adott a társaknak a folytatáshoz
Szabó Miklós (archív)
Tóth Krisztina kihagyta a Szingapúr elleni vesztes találkozót, Tajvan elleni győzelmével jó alaphangott adott a társaknak a folytatáshoz

A világbajnoki ezüstérmes Szingapúr ellen pihenő Tóth Krisztina kezdett Tajvan ellen, s 3-1-re győzött egy olyan mérkőzésen, ahol vetélytársa Lu Jü-feng (Lu Yu Feng, a világranglistán 102.) olykor alaposan megnehezítette a magyar klasszis dolgát.

Tóth azonban a legmelegebb helyzetekben is uralta a mérkőzést, melynek legizgalmasabb szakasza a záró, negyedik szett volt. Lu itt közel állt ahhoz, hogy kiegyenlítse riválisa 2-1-es játszmaelőnyét, de a vb-n eddig százszázalékos produkcióval előrukkoló Tóth 12:10-re nyerte ezt a szettet, s máris a magyar válogatott jutott előnyhöz.

A folytatásban Póta Georgina olyan parádés játékkal rukkolt ki, hogy még a szakemberek is csodálták a Statisztika fiatal tehetségének megoldásait. Huang Hua (Hwang Hwa, 64.) ugyan mindennel megpróbálkozott, többször is kiszorította az asztal mellől Pótát, de kísérletei rendre kudarcba fulladtak. Póta messziről is remekül pörgetett, s 3-0-ra nyerte ezt a találkozót.

A magyarok harmadik embere, Lovas Petra sem rontotta el a rá kiszabott feladatot. Csang Csing (Chang Ching, 124.) ellen az első két szettet könnyedén, a negyediket pedig hatalmas csatában nyerte meg, miközben a tajvani csak a harmadik játszmában könyvelhetett el részsikert. Magyarország tehát 3-0-ra verte Tajvant, és a látottak alapján a csapat bizakodva várhatja a délutáni nyolcaddöntőt.

Téglás Péter elmondta, hogy nagyon büszke a lányok eddig nyújtott teljesítményére. A nyolcaddöntőről szólva annyit jegyzett meg, hogy Észak-Koreát és a két kínaival felálló hollandokat lenne jó elkerülni.

Drámai mérkőzésen, 150 perces csatában nyertek Tóth Krisztináék, s a nyolc között csütörtökön az éremért mérkőzhetnek Japánnal.

Póta Georgina Boros Tamara ellen kezdte az ütközetet. A Statisztika magyarja éveken át együtt játszott a horvátok legjobbjával, ám fontos mérkőzésen rendre Boros győzött ellene. Nem volt ez másképpen Kantonban sem, habár Póta nagyon közel állt a 3-0-s diadalhoz. Az első szettet álomjátékkal 11:4-re nyerte, a másodikban 3 szettlabdát hagyott kihasználatlanul (12:14), a harmadikban 13:11 Pótának, a negyedik simán Borosé (7:11). A mindent eldöntő ötödikben hiába vezetett Póta 7:1-re, ez sem volt elég. Boros szinte önkivületben játszott és 13:11-re nyert, ezzel a horvátok kerültek lépéselőnybe.

Következett a Tóth Krisztina-Cornelia Vaida összecsapás, melyben az addig veretlen Tóth három sima szettben intézte el az idegesen játszó Vaidát. Ebben a helyzetben kulcsszereplővé lépett elő Lovas Petra, aki Sandra Paovic ellen vívta a harmadik meccset. Az első szettet Paovic nyerte és ekkor a horvát kispad szinte örömtáncot lejtett. Korán tették mindezt, mert Lovas a tőle megszokott remek produkcióval ezek után három játszmát nyert meg, közülük kettőt, igen kiélezett helyzetben 11:9-re.

Ezenközben Tóth Krisztina és Téglás Péter szövetségi kapitány is a síró Póta Georginát vigasztalta, aki nem tudta feldolgozni a Boros elleni első meccsen elszenvedett vereséget. Aztán Póta elvonult a terem egyik sarkába, miközben 2-1-es magyar vezetésnél kezdődött a klasszisok csatája, a Tóth-Boros ütközet. Itt Tóth csak az első játszmában volt jobb (11:4), majd Boros pillanatai következtek, s a horvátok két óra elteltével 2-2-re egyenlítettek. Ez volt Tóth első veresége a világbajnokságon.

Ám ekkor csodát látott a maroknyi magyar szurkolótábor Kantonban. Póta Georgina lesöpörte az asztal mellől Vaidát. A magyar versenyző olyan káprázatos megoldásokkal operált, hogy az addig igencsak aktív horvát vezetőedző Vaidával együtt percek alatt szinte feladta a meccset. A magyar játékoson nem látszott sem az elfogódottság, sem pedig az, hogy nem sokkal korábban még a kispadon siratta vereségét: a három szettben összesen annyi pontot engedélyezett Vaidának, amennyi egy játszma megnyeréséhez lenne elég - azaz tizenegyet.

Csütörtökön magyar idő szerint 9:30 órakor Japán következik már a legjobb négy közé jutásért. A japánokkal tavaly októberben a magdeburgi csapat Világkupán már játszottak a magyarok, de a távol-keletiek azon az eseményen legjobbjaik nélkül indultak, így Németországban a magyar csapat győzött. Két éve a brémai csapat vb-n is a japán csapattal mérkőztek Tóthék, akkor viszont az ázsiai alakulat nyert 3-1-re.

KANTON, CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG:

NŐK, BAJNOKI DIVÍZIÓ, B CSOPORT, 5. FORDULÓ:
Magyarország-Tajvan 3-0
Tóth Krisztina - Lu Yun Feng 3-1 (2, -3, 6, 10)
Póta Georgina - Hwang Hwa 3-0 (9, 5, 11)
Lovas Petra - Chang Ching 3-1 (2, 7, -9, 9)


KANTON, CSAPAT-VILÁGBAJNOKSÁG

NŐK, BAJNOKI DIVÍZIÓ, NYOLCADDÖNTŐ:
Magyarország-Horvátország 3-2
Póta Georgina-Boros Tamara 2-3 (4, -12, 11, -7, -11)
Tóth Krisztina-Cornelia Vaida 3-0 (3, 6, 4)
Lovas Petra-Sandra Paovic 3-1 (-9, 9, 9, 5)
Tóth Krisztina-Boros Tamara 1-3 (4, -8, -12. -7)
Póta Georgina-Cornelia Vaida 3-0 (2, 5, 4)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik