Egy kék golyó okozta O’Sullivan vesztét a Mesterek Tornáján

KÁLLAI PÉTERKÁLLAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2008.01.17. 11:45
Véget ért az első forduló a Mesterek Tornáján (Saga Masters) a londoni Wembley arénában. A legnagyobb szenzációt Ronnie O’Sullivan búcsúja jelentette, aki egy már megnyert mérkőzést bukott el. Szintén hamar csomagolni kényszerült számos korábbi többszörös világbajnok, így Steve Davis, Stephen Hendry, John Higgins és Mark Williams is. Szárnyaltak viszont a fiatalok - az új generáció képviselői -, akik közül Ding Junhui, Mark Selby és Shaun Murphy is negyeddöntős.
Ronnie O'Sullivan idejekorán búcsúzott
Ronnie O'Sullivan idejekorán búcsúzott
Ronnie O'Sullivan idejekorán búcsúzott
Ronnie O'Sullivan idejekorán búcsúzott

A forduló legjobb mérkőzését Stephen Maguire és Ronnie O’Sullivan játszotta, amely egészen a tizenegyedik, döntő frame végéig nyitott volt.

Az első játéktól kezdve látszott, hogy nem fog megismétlődni az Egyesült Királyság Bajnokságának döntője, ugyanis Maguire sokkal hatékonyabban játszott, ellenfele hibáit könyörtelenül kihasználva.

Az első négy frame után Maguire 3-1-es vezetést szerzett, majd egy küzdelmes játék után tovább növelte előnyét. Ezt követően a „Rocket” egy 112-es és egy 72-es brékkel 4-3-ra zárkózott fel.

Maguire ugyanakkor hozta a nyolcadik játékot, a kiesés szélére sodorva a címvédőt. Egy 66-os és egy 64-es O'Sullivan-brék után 5-5-re módosult az állás.

A döntő frame-ben Maguire egy 51-es brékkel nyitott, a közönségkedvenc azonban visszavágott és már csak három golyóra volt a győzelemtől, mikor elhibázott egy egyszerű kék golyót. Maguire élt a váratlan lehetőséggel és bejutott a negyeddöntőbe.

„Pedig már biztos voltam benne hogy elvesztettem a mérkőzést” – mondta a 26 éves Maguire, akire a következő körben Mark Selby vár.

Az első kör másik nagy rangadóján, Ding Junhui 6-4-es eredménnyel verte John Higginst rendkívül színvonalas mérkőzésen. A világbajnok Higgins kezdett jobban: 3-1-re elhúzott. Aztán a kínai sztár kiegyenlített, többek között az idei Masters eddigi legnagyobb, 135-ös brékjének köszönhetően.

Ezután fej-fej mellett haladtak, majd 5-4-es mérkőzésállásnál, a tizedik frame-ben Ding Junhui győzedelmeskedett, hatalmas taktikai csatát követően.

Az első kör egyik nagy fordítását Mark Selby hajtotta végre, aki ellen Stephen Hendry már 5-3-ra is vezetett, ám végül mégis a májusi világbajnokság döntőse jutott tovább.

Shaun Murphy is sikeresen mutatkozott be Londonban, simán legyőzve Ali Cartert egy lassú, hibákkal tarkított mérkőzésen.

Szezonbeli legjobb teljesítményével szintén a negyeddöntőbe jutott Ken Doherty is, Mark Williamst verve 6-2-re. A korábbi kétszeres világbajnok Williams vesszőfutása tehát tovább folytatódik, és egy interjúban már az év végi esetleges visszavonulásáról beszélt.

A nap fordítása Stephen Lee nevéhez fűződik, aki 5-2-es, illetve 5-5-nél 61-0-ás állásból tudott fordítani Graeme Dott ellen.

Hamar véget ért Steve Davis karrierjének rekordszámú 27. Mesterek Tornája, 6-2-es vereséget szenvedett a selejtezőkben.

MESTEREK TORNÁJA, 1. FORDULÓ (6 NYERT JÁTÉKIG)
Stephen Maguire (skót) Ronnie O’Sullivan (angol) 6-5
Mark Selby (angol) Stephen Hendry (skót) 6-5
Ken Doherty (ír) Mark Williams (walesi) 6-2
Shaun Murphy (angol) Ali Carter (angol) 6-3
Stephen Lee (angol) Graeme Dott (skót) 6-5
Peter Ebdon (angol) Ryan Day (walesi) 6-4
Marco Fu (hongkongi) Neil Robertson (ausztrál) 6-5
Ding Junhui (kínai) John Higgins (skót) 6-4

O'SULLIVAN – MAGUIRE, SAGA MASTERS 2008, ELSŐ FORDULÓ, DÖNTŐ FRAME

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik