Címvédésre és rekordbeállításra készül O’Sullivan a Mesterek Tornáján

Vágólapra másolva!
2008.01.13. 09:23
Január 13-20. között Londonban gyűlik össze a snookervilág elitje, hogy megvívjon a Mesterek Tornája (SAGA Insurance Masters) trófeájáért. A verseny a világbajnokság és az Egyesült Királyság Bajnoksága (UK Championship) mellett az év legnagyobb presztízsű megmérettetésének számít. A remek hangulatot a londoni Wembley-aréna garantálja, amely mintegy négyezer néző befogadására alkalmas. A verseny 33 éves történetének egyik legszorosabb küzdelmei elé néz, a résztvevő tizennyolc játékos fele ugyanis az elmúlt két évben legalább egy jelentős snooker tornát megnyert.
Ronnie O'Sullivan történelmet írhat Londonban
Ronnie O'Sullivan történelmet írhat Londonban
Ronnie O'Sullivan történelmet írhat Londonban
Ronnie O'Sullivan történelmet írhat Londonban

A londoni Masters-t 1975 óta rendezik meg, a legtöbb győzelmet „természetesen” Stephen Hendry gyűjtötte be eddig, szám szerint hatot. Közülük a legemlékezetesebb az 1991-es döntő volt, amikor Hendry 8-2-es hátrányból fordítva győzte le Mike Hallett-ot 9-8-ra.

Meg kell említeni a sokak által kedvelt, ám azóta tragikusan elhunyt Paul Huntert is, aki 2001 és 2004 között háromszor diadalmaskodott.

Ronnie O’Sullivan számára is kedves hely a Wembley csarnoka, hiszen amellett hogy a verseny háromszoros győztese, az utóbbi négy évben mindig döntős volt.

Ötödik fináléjával beállíthatná Stephen Hendry rekordját, a sorsolást elnézve azonban ez nem lesz egyszerű feladat.

Az idei versenyen a ranglista első 14 helyezettje alanyi jogon főtáblás, a 15. és a 16. helyezettnek játszania kell ezért. Ez utóbbi mérkőzéseken Ryan Day Barry Hawkins-szal, Steve Davis pedig Marco Fuval fog összecsapni. (Hawkins a kvalifikációs verseny győztese, Fu szabadkártyás)

Az első fordulóban kitűnő mérkőzések várnak a közönségre. A felső ágon megismétlődik a decemberi Egyesült Királyság Bajnokságának döntője, egyben az előzetes világranglista első két helyezettjének ütközete, vagyis Ronnie O’Sullivan és Stephen Maguire találkozója. A győztes a negyeddöntőben a szintén érdekesnek ígérkező Stephen Hendry – Mark Selby összecsapás nyertesével játszik.

Shaun Murphy első fordulós ellenfelén túllépve szembetalálhatja magát az újra formába lendülő Mark Williams-szel, az elődöntőben pedig Ronnie O’Sullivan várhat rá.

Az alsó ágon egy nagy rangadót láthatunk az első körben, a kétszeres győztes John Higgins és a tavalyi döntős Ding Junhui mérkőzését.

Óriási küzdelem várható tehát Londonban, a győztes 150000 fontot visz majd haza, és ha valaki tökéletes frame-et produkál, azaz 147-ponttal nyer (mint ahogy Ding tavaly rögtön az első mérkőzésén), annak 25.000 font lesz a jutalma. Egy dolog biztos, mivel a Masters meghívásos verseny, így ranglistapontok nem szerezhetőek.

Január elején zajlott továbbá a világbajnoki selejtezők első tornája, ahol többek között Jimmy White és John Parrott is sikeresen vette az akadályt és egy győzelemre került az áprilisi világbajnoki részvételtől.

MESTEREK TORNÁJA, LONDON

ELSŐ FORDULÓ (6 NYERT JÁTÉKIG)
Ronnie O'Sullivan (angol) Stephen Maguire (skót)
Stephen Hendry (skót) Mark Selby (angol)
Ken Doherty (ír) Mark Williams (walesi)
Shaun Murphy (angol) Ali Carter (angol)
Graeme Dott (skót) Stephen Lee (angol)
Peter Ebdon (angol) Day/Hawkins
Neil Robertson (ausztrál) Davis/Fu
John Higgins (skót) Ding Junhui (kínai)

O'SULLIVAN – MAGUIRE, DÖNTŐ, 11. FRAME, UK CHAMPIONSHIP 2007 (VIDEÓ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik