Rögbi-vb: Új-Zéland átdübörgött Uruguayon is, ott van a nyolc között – videó

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.10.05. 23:25
null
Damian McKenzie két célt ért el az új-zélandi csapatban (Fotó: Getty Images)
Új-Zéland a várakozásoknak megfelelően kiütéses győzelmet (73–0) aratott Uruguay ellen a rögbi-világbajnokság csütörtök esti mérkőzésén, és bejutott a Franciaországban zajló torna negyeddöntőjébe.

Az uruguayiak hősies védekezéssel húsz percen át nem engedték célterületükre a háromszoros világbajnokot, ám akkor Damian McKenzie megtörte a jeget, és a szünetre már a bónusz pont is az új-zélandiak zsebébe csúszott – azaz megvolt a negyedik céljuk is. Különösen parádés akció volt az, amelynek során McKenzie az előrerúgott labdával indította saját magát, majd pazar passzal irányította a célvonal felé Will Jordant.


A meccs emberének megválasztott McKenzie, valamint Jordan két-két célt ért el a tizenegyből,Leicester Fainga'anuku hármat, míg a második félidő vége felé pályára lépő Sam Whitelock vb-rekorder lett: ez volt a 23. világbajnoki mérkőzése, amivel – az angol Jason Leonardot és az új-zélandi Richie McCaw-t maga mögött hagyva– immár egyedül vezeti az örökrangsort.

A péntek esti Franciaország–Olaszország mérkőzés dönt az A-csoport másik továbbjutó helyéről, valamint arról, melyik csapat lép a negyeddöntőbe csoportelsőként. A házigazda franciáknak – mivel a nyitányon legyűrték Új-Zélandot – a döntetlen is elég.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ – csütörtöki mérkőzés

A-CSOPORT, LYON
Új-Zéland–Uruguay 73–0
(26–0)
Az állás: 1. Új-Zéland 15 pont (4 mérk.), 2. Franciaország 13 (3), 3. Olaszország 10 (3), 4. Uruguay 5 (4), 5. Namíbia 0 (4)

A JÁTÉKHÉT TOVÁBBI PROGRAMJA

• Október 6., péntek
A-CSOPORT, LYON
21.00:
Franciaország–Olaszország

• Október 7., szombat
B-CSOPORT,
SAINT-DENIS
21.00:
Írország–Skócia
C-CSOPORT, NANTES
15.00:
Wales–Grúzia
D-CSOPORT, LILLE
17.45:
Anglia–Szamoa

• Október 8., vasárnap
B-CSOPORT, LILLE

17.45:
Tonga–Románia
C-CSOPORT, TOULOUSE
21.00:
Fidzsi-szigetek–Portugália
D-CSOPORT, NANTES
13.00:
Japán–Argentína

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A HARMADIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
A NEGYEDIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik