Sport: 50 százalékos magyar kvótát javasol a Mi Hazánk politikusa

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.08.04. 15:08
null
Novák Előd (balra), mellette Balassa Péter, korábbi NB I-es labdarúgó (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)
Ötvenszázalékos magyar kvóta bevezetését javasolja Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője minden magyar csapatsportbajnokságban. A politikus szerint ez a nemzeti identitás megőrzésének, valamint a magyar sport védelmének a záloga – hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.

Novák Előd szerint éppen ezért kell olyan intézkedéseket hozni, amelyek garantálják „a magyar sportolók szereplését a magyar adófizetői pénzből is megrendezett bajnokságokban, a befizetett adókból épített sportlétesítményekben”.

A Mi Hazánk képviselője indoklása szerint a magyar csapatsportok döntő többségében korlátlanul alkalmazhatóak külföldi, sőt az Európai Unión kívülről érkező sportolók. Példaként megemlítette, hogy az NB I 12 csapata csaknem 150 légióst alkalmaz, s ez a szám a jelenlegi átigazolási időszakban tovább nőtt. Azt is kiemelte, hogy az élvonalba feljutó Diósgyőr 12 légióst szerződtetett, míg a feljutást kiharcoló labdarúgók zömét szélnek eresztette vagy a kispadra ültette – hasonlóan a Debreceni VSC-hez, amely tavaly járt el hasonló módon.

Novák szerint a jelenlegi helyzet azt üzeni, hogy Magyarország nem képes a magyar sportot a „külföldiek mértéktelen alkalmazása nélkül működtetni”, ami ugyan nem igaz, de földre küldi a nemzeti önbecsülést és az utánpótlás-képzést is elsorvasztja.

A politikus példának hozta fel Romániát, ahol Novák Károly Eduárd 2022. június 23-án miniszteri rendeletben „utasította a sportszervezeteket, hogy felnőtt és ifjúsági szinten a hazai sportolók aránya legalább a 40 százalékot elérje a hivatalos nemzeti sportversenyeken”.

Novák Előd abban bízik, hogy javaslatát a kormánypárti képviselők legalább megfontolják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik