Címvédésre készül a Kaposvár a férfi Magyar Kupában

Vágólapra másolva!
2008.03.05. 18:31
Március 6–7-én, csütörtökön és pénteken Dunaújvárosban rendezik a férfi röplabda Magyar Kupa négyes döntőjét.
Zarka Péter vezetőedző és az elszánt kaposvári társaság
Zarka Péter vezetőedző és az elszánt kaposvári társaság
Zarka Péter vezetőedző és az elszánt kaposvári társaság
Zarka Péter vezetőedző és az elszánt kaposvári társaság


Az első elődöntőben a címvédő Kaposvár a magyar bajnokságban alapszakasz-győztes Kecskeméttel találkozik. A somogyiak célja egyértelmű: idén is az aranyéremre pályáznak; a kecskemétiek viszont nem ijednek meg korábbi játékosaiktól, akik most a riválist erősítik.

KOMÉTA-KAPOSVÁR SE

A somogyi csapat egyeduralkodó a magyar férfimezőnyben, a bajnokság alapszakaszában nem is szerepelt, helyette osztrák, szlovák, szlovén és horvát csapatok társaságában a Közép-európai Ligában indult, ahol ötvenszázalékos teljesítménnyel az ötödik helyen végzett.

A CEV-kupában elbúcsúztatta a görög PAOK Szalonikit, és megszorongatta a végül a négyes döntőbe került montenegrói Budvanska Rivijera Budvát is.

A Kaposvár a bajnoki és a Magyar Kupa-aranyérem elsőszámú várományosa, amely 2006. április 30. óta nem kapott ki tétmeccsen magyar csapattól, az előző két Magyar Kupát megnyerte, természetesen idén is címvédésre készül.

Zarka Péter (Kaposvár): – Lemaradtunk a négyes döntőről a Közép-európai Ligában, de bízom benne, hogy ez a játékosokban nem hagyott mély nyomot, s kellően motiváltak lesznek a Magyar Kupa négyes döntőjében. Túl kell lépni a csalódottságon, hiszen a hazai porondon jól szerepelni is nagy kihívás! Címvédésre készülünk, mindenképpen szeretnénk aranyérmet nyerni.

ÚT AZ ELŐDÖNTŐIG

Negyeddöntő
Kométa-Kaposvár–Company Nyelviskola-Veszprémi RC 3:0 (17, 19, 22)
Company Nyelviskola-Veszprémi RC–Kométa-Kaposvár 0:3 (–15, –16, –22)


PHOENIX MECANO-KECSKEMÉTI RC

A Kecskemét mindössze egy vereséget szenvedett az NB I Liga Kiemelt-csoportjának alapszakaszában, amelyet így fölényesen megnyert. A kecskemétiek idén, a dunaújvárosi négyes döntőben „bűnhődnek” tavalyi könnyelműségükért.

Egy éve, az ajkai MK-helyosztón szoros csatában hagyták kicsúszni a kezükből a bronzérmet, az odaadóan, lelkesen, motiváltan röplabdázó Dunaferr megérdemelten nyert.

Nem csak egy kupaérmet vesztett tavaly a Kecskemét, hiszen az elbukott meccs a csapat idei sorsolását is megnehezítette: Karagics Mátyás együttesének már az elődöntőben a címvédő Kaposvár ellen kell pályára lépnie.

Karagics Mátyás (Kecskemét): – Inkább mi számítunk sötét lónak a Kaposvár számára, mint ők nekünk. Ismerjük a stílusukat, láttuk őket játszani, ha bátrak leszünk, szerintem meglephetjük őket. Van egy-két taktikai variációnk, amit még nem használtunk, és bevethetjük, ha kell, de ezen kívül nagyon fontos lesz az önbizalom is! A kaposváriak is magyarok, ők is fiatalok, a labda gömbölyű. Játszik náluk néhány volt kecskeméti röplabdázó, s miért kellene a sajátjainktól megijedni?

ÚT AZ ELŐDÖNTŐIG

Nyolcaddöntő
Phoenix Mecano-Kecskeméti RC–Pécsi TE-PEAC 3:0 (11, 14, 18)
Pécsi TE-PEAC–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC 0:3 (–27, –21, –15)
Negyeddöntő
Phoenix Mecano-Kecskeméti RC–Starcopy-Szegedi RSE 3:0 (13, 20, 10)
Starcopy-Szegedi RSE–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC 0:3 (–11, –17, –21)


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Forgó Nándor (balra) és Takács László már a Dunaferr elleni elődöntőre készül
Forgó Nándor (balra) és Takács László már a Dunaferr elleni elődöntőre készül


A második elődöntőben két hasonló kaliberű csapat, a házigazda Dunaferr SE, és a MAFC találkozik. A hazaiak örülnek, hogy a döntőbe jutásért nem a Kaposvárral kell játszaniuk, és mindenképpen a fináléba szeretnének jutni; a fővárosiak a jelenlegi szezonban kétszer is kikaptak Dunaújvárosban, mindkétszer 3:2-re, most azonban nem érnék be szoros vereséggel.

DUNAFERR SE

A dunaújvárosiaknak a bajnokság rajtja előtt egy olyan pozíció megszerzése volt a célja, amely megkönnyíti a dolgukat a négy közé jutásért rendezendő párharcban. Ez sikerült, hiszen az átalakult, újjászervezett együttes a Kecskemét mögött a második helyen zárt az alapszakaszban. A Ruffing Péter, Kelemen István edzőpárosnak be kellett építeni az együttesbe a Kaposvárról érkezett Csépke Gábort és Szilvássy Balázst, valamint az új liberót, Engyel Lászlót. Tizennyolc meccsből megnyertek tizenkettőt, s eközben megtalálták minden játékos helyét a csapatszerkezetben. A két rutinos röplabdázó, a két húzóember, Szabó Gábor és Tóth Tibor vezérletével a problémákon is túljutott a csapat, a fiatalok egyre inkább felnőnek a feladathoz, és ők is tudják, hogy a jelenlegi jó pozíciójuk csak egy állomás, a neheze csak most jön, s ha elbízzák magunkat, ráfizetnek.

Ruffing Péter (Dunaferr): – Jó, hogy ugyanazzal a csapattal, a MAFC-cal kell játszani a bajnoki negyeddöntőben, mint a Magyar Kupa elődöntőben. Így nem kell két csapat ellen készülnünk. Dunaújváros még sosem adott otthont kupadöntőnek, és a Dunaferr még sosem jutott be a sorozat döntőjébe, tehát sporttörténelmi tettre készülünk, ezért vállaltuk a rendezést. Színvonalas, jól szervezett döntőt szeretnénk. A mérkőzések a kisteremben lesznek, az a mi otthonunk. Korábban játszottunk már a nagyteremben, de a Kaposvár elleni bajnoki döntőt elvesztettünk, és a Kazincbarcika elleni finálé két meccsét is elbuktuk ott.

ÚT AZ ELŐDÖNTŐIG

Nyolcaddöntő
Dunaferr SE–Dág KSE 3:1 (18, –18, 27, 24)
Dág KSE–Dunaferr SE 0:3 (–22, –16, –29)
Negyeddöntő
Somogyjádi RSZSE–Dunaferr SE 1:3 (24, –24, –20, –12)


MAFC-HARTMANN-MAPEI

Legutóbb 2001-ben fordult elő, hogy a kazincbarcikai férfi röplabdacsapat tagjai Magyar Kupa-érem nélkül maradtak, hiszen a Vegyész RC azóta mindig bejutott a sorozat négyes döntőjébe. Idén újra a borsodiak nélkül rendezik az éremcsatákat, mert a története első MK-elődöntőjére készülő MAFC a negyeddöntőben elbúcsúztatta a kazincbarcikai csapatot. A Dunaferr–MAFC csata kimenetele megjósolhatatlan, a fővárosiak a sorozatterhelést pszichésen és fizikálisan sem szokták bírni, egy fontos meccsre azonban rendszerint összekapják magukat, képesek lehetnek a Dunaferr ellen győzni, Dunaújvárosban is. A bajnokság alapszakaszában háromszor találkozott a két együttes, mindannyiszor ötjátszmás meccs kerekedett a rangadóból. Kétszer a dunaújvárosiak, egyszer a fővárosiak győztek.

Vocskó György (MAFC): – A csapatom az elmúlt néhány meccsen nem azt játszotta, amit igazán tud, amit edzéseken produkál. Görcsöltek a játékosok, amikor nyertek, akkor is csak kiszenvedték a győzelmet. A négy közé jutás remélhetőleg feloldotta a görcsöt. A Dunaferr ellen lehet esélyünk a döntőbe jutásra, hiszen a bajnokságban háromszor játszottunk a kupafinálé házigazdája ellen, egyszer nyertünk, kétszer veszettünk, mindhárom meccs ötjátszmás, tehát rendkívül szoros volt. Azonos képességű csapatok csatájában a pillanatnyi forma, a pszichés állapot dönthet, az elmúlt években ezekből többnyire jól jöttünk ki. Bízom benne, hogy a játékosaim felpörögnek, és a lelkesedésükkel nem lesz probléma. Határozott célunk a döntőbe jutás, ha egy csapat lazít ellenünk, arra lecsapunk!

ÚT AZ ELŐDÖNTŐIG

Nyolcaddöntő
MAFC-Hartmann-Mapei–Debreceni EAC 3:2 (20, 22, –23, –21, 10)
Debreceni EAC–MAFC-Hartmann-Mapei 3:2 (–15, –23, 22, 22, 9)
Negyeddöntő
Vegyész RC-Kazincbarcika–MAFC-Hartmann-Mapei 2:3 (–20, 18, 18, –17, –11)
MAFC-Hartmann-Mapei–Vegyész RC-Kazincbarcika 3:2 (–19, 17, –17, 21, 10)


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

EMLÉKEZTETŐ

BestByte Magyar Kupa, férfiak, négyes döntő, Ajka, 2007. április 5–6.
Elődöntő
Kométa-Kaposvár–Dunaferr SE 3:0 (17, 16, 14)
Vegyész RC-Kazincbarcika–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC 3:0 (19, 19, 24)
A 3. helyért
Dunaferr SE–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC 3:0 (22, 24, 23)
Döntő
Kométa-Kaposvár–Vegyész RC-Kazincbarcika 3:0 (19, 20, 20)

A PROGRAM

Magyar Kupa, férfiak, négyes döntő, Dunaújváros, 2008. március 6–7.
Elődöntő (március 6.)
15.30: Kométa-Kaposvár–Phoenix Mecano-Kecskeméti RC
18.00: Dunaferr SE–MAFC-Hartmann-Mapei
Helyosztók (március 7.)
A 3. helyért: 15 óra
Döntő: 18 óra, tv: Sport1 (élő)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik