Egy szoros csata és egy sima meccs

RODICS DÁNIELRODICS DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2006.12.02. 16:07
Brazília–Lengyelország döntőt rendeznek a férfi röplabda-világbajnokságon, Japánban. A címvédő dél-amerikaiak Szerbia-Montenegró, a továbbra is veretlen lengyelek pedig Bulgária ellen győztek az elődöntőben. A helyosztón Olaszország szoros csatában nyert 3:0-ra az orosz csapat ellen.
Konsztantinov ütését Winiarski, Plinski és Wlazly próbálja sáncolni
Konsztantinov ütését Winiarski, Plinski és Wlazly próbálja sáncolni
Konsztantinov ütését Winiarski, Plinski és Wlazly próbálja sáncolni
Konsztantinov ütését Winiarski, Plinski és Wlazly próbálja sáncolni

A lengyel–bolgár meccs első perceiben Vladimir Nikolov, és a korábban Csepelen játszó Plamen Konsztantinov, illetve Lukasz Kadziewicz és Mariusz Wlazly jeleskedett a pontszerzésben (8:8). Már ekkor feltűnt, hogy két hasonló stílusú és technikájú együttes feszült egymásnak, Michal Winiarski ásznyitásával a második technikai időnél a lengyelek tartottak előrébb (16:13). Ezután a rossz nyitások időszaka következett, mindkét oldalon sok szervát elhibáztak, ezért nem változott a különbség. Wlazly ütésével játszmalabdához jutott Lengyelország (24:20). Pawel Zagumny nyitását a bolgár liberó, Teodor Salparov fogadta, de Matej Kazijszki ütésével szemben ő is tehetetlennek bizonyult (25:20, 1:0).

Winiarski ütését, Ivanov és Jordanov hárítja
Winiarski ütését, Ivanov és Jordanov hárítja
Kazijszki erőteljes bombái vezették be a második felvonást, Daniel Plinski ütésével előbb 7:3-ra, a folytatásban pedig 10:5-re vezetett Lengyelország. A bolgárok kitartóak voltak, igyekeztek, küzdöttek, de a toronyként magasodó blokkal nehezen boldogultak. Konsztantinov vezérletével 16:14-re zárkóztak, aztán Bojan Jordanov volt eredményes, a lengyelek argentin edzője, Raul Lozano ekkor időt kért (17:17). Jevgenyij Ivanov pontjával átvette a vezetést Bulgária (21:20), amely Jordanov ütésével hamarosan szettlabdához jutott (24:23). A lengyelek nem adták fel, csak három kivédekezett támadás, és Kadziewicz rontása után voltak kénytelenek beletörődni, hogy Bulgária egyenlített (28:26, 1:1).

Sebastian Swiderski irányításával jól kezdte a harmadik részt Lengyelország (4:1), de néhány nyitásrontás miatt hamar elolvadt az előny (5:4). Wlazly ászszervával segített társainak, de a második kötelező pihenőnél már Bulgária állt jobban (16:13). A hajrában egy elrontott lengyel ütés után már 23:21-re vezettek a bolgárok, de fordított a rivális (24:23), és Kadziewicz gyönyörű blokkjával meg is nyerte a szettet (25:23, 2:1)!

A bolgárok nem siratták sokáig az elszalasztott lehetőséget, a negyedik szett elején ponterősen játszottak (5:2), de Kadziewicz két ásznyitásával tartották a lépést ellenfelükkel a lengyelek. Wlazly pontjaira Jordanov és Nikolov felelt, a periódus közepén a lengyelek vezettek (16:13). Bulgária legjobbjai a folytatásban nem tudtak közelebb kerülni a fegyelmezetten, koncentráltan és pontosan röplabdázó lengyelekhez, Wlazly a végén a döntőben ütötte csapatát (25:23, 3:1)!

Giba pöcköli el a labdát a Vladimir Grbic, Andrija Gerics, Nikola Gribic összetételű sánc mellett
Giba pöcköli el a labdát a Vladimir Grbic, Andrija Gerics, Nikola Gribic összetételű sánc mellett

A másik elődöntő szervarontásokkal indult, de Gustavo Endresnek szerencséje volt, az ő ásznyitásával szerzett előnyt Brazília Szerbia-Montenegró ellen. Marko Podrascanin és Ivan Miljkovics jóvoltából hamarosan megtalálta a megfelelő ritmust a szerb csapat, de Dante Amaral bombáival és Andre Heller blokkjaival továbbra is a dél-amerikaiak álltak jobban (15:13). Miljkovics pontjaira a világ legjobb férfi röplabdázójának tartott Gilberto Giba Godoy válaszolt (19:15), a szerbek szövetségi kapitánya, Igor Kolakovics pedig időt kért, de a különbség tovább nőtt, egészen addig, amíg a brazilok meg nyerték a játszmát (25:19, 1:0).

Centertámadás következik: Ricardo feladására Andre Heller mozdul
Centertámadás következik: Ricardo feladására Andre Heller mozdul
Andrija Gerics blokkolta Giba ütését, Amaral pedig a hálóba bombázott, repülőrajtot vett Szerbia válogatottja (5:1). Goran Vujevics és Gerics sáncaival tovább szárnyat az európai együttes (8:2), a brazilok nem tudta elmozdulni a holtpontról, a szerbek elsőrangú védekezése csodálnivaló volt. Bernardo Rezende szövetségi kapitány időt kért, Amaral próbált faragni a hátrányon, de 18:11-nél már látszott, hogy a Miljkovics és Podrascanin által vezérelt szerbek pillanatokon belül egyenlítenek. Így is lett, Podrascanin ásznyitása (24:14) után Gerics zárta le a szettet (25:15, 1:1).

Hamar kiheverték a kiadós verést a brazilok, Heller és Andre Nascimento révén gyorsan előnybe kerültek (8:6), de Miljkovics és Vladimir Grbics is szorgalmasan gyártotta a pontokat. Vujevics hiába próbálkozott, nem tudta tartani a lépést ellenfelével a szerb válogatott, a felvonás derekén 16:12-re vezettek a brazilok, legfőképpen azért, mert Gibát már nem tudták semlegesíteni. Vujevics blokkjával két pontra zárkóztak az európaiak (19:17), de a határozott brazilok Amaral ütésével szettlabdához jutottak (24:20). Miljkovics pontjai következtek, aztán Amaral vetett véget a játszmának (25:22, 2:1).

Mindkét csapat magasabb fordulatszámra kapcsolt a negyedik rész elején (8:7), az eksztázisban röplabdázó Endres blokkjai és Giba védhetetlen ütései után apránként növelte előnyét Brazília (13:9). Endres ászt nyitott, Nascimento mindent beütött, a címvédő sikere ekkor vált biztossá (16:10). A szerbek talán fel is adták a harcot, Heller ütésével a világbajnok győzött (25:12, 3:1), és bejutott a fináléba!

Eredmények

Elődöntő
Brazília Szerbia-Montenegró 3:1 (19, –15, 22, 12)
Lengyelország Bulgária 3:1 (20, –26, 23, 23)
Az 5-8. helyért
Olaszország Oroszország 3:0 (23, 22, 20)
Franciaország Japán 3:1 (23, –25, 18, 12)
A 9-12. helyért
Egyesült Államok Kanada 3:2 (21, –24, –12, 21, 9)
Németország Puerto Rico 3:1 (19, –23, 19, 18)


Nyilatkozatok, értékelések, vélemények

Raul Lozano, szövetségi kapitány, Lengyelország: „Nagyon kis különbség volt ma a két csapat között, a pontarány is ezt mutatja. A sikerünk záloga szerintem a jó nyitásfogadás volt, hatástalanítani tudtuk a rendkívül erős bolgár szervákat. Ez életem egyik legszebb pillanata, jöhetnek a brazilok!”
Piotr Gruszka, csapatkapitány, Lengyelország: „Győzelmünket az autóbalesetben elhunyt Arkadiusz Golas emlékének ajánljuk. Hittünk a győzelemben, remekül küzdöttünk, sikerült!”
Martin Sztojev, szövetségi kapitány, Bulgária: „A harmadik szett végén sok egyéni hibát vétettünk, ezért vesztettünk. A meccs egészében egyébként többet rontottunk, mint a lengyelek, akiknek a győzelme így teljesen megérdemelt.”
Plamen Konsztantinov, csapatkapitány, Bulgária: „Még soha életemben nem voltam ilyen bosszús. Óriási lehetőséget szalasztottunk el. A harmadik rész végén már csak két pont kellett volna, de a legfontosabb pillanatban zuhantunk össze.”
Bernardo Rezende, szövetségi kapitány, Brazília: „Jól nyitottunk, jól sáncoltunk, maradéktalanul persze nem lehetek elégedett, a második szett miatt.”
Ricardo Garcia, csapatkapitány, Brazília: „A második szettben pihentünk egy kicsit, de a folytatásban magunkhoz tértünk, és helyreállt a rend!”
Igor Kolakovics, szövetségi kapitány, Szerbia-Montenegró: „Csak egy játszmában tudtuk azt játszani, amit akartunk, ez a brazilok dicsérete. Ma is káprázatosan röplabdáztak, remélem, vasárnap ismét összeszedjük magunkat, nagyon szeretnénk éremmel hazatérni. Ezúttal nagyon gyengén, egyszerűen szerváltunk, ez megengedhetetlen.”
Nikola Grbics, csapatkapitány, Szerbia-Montenegró: „A harmadik szettben nyerési esélyünk volt, de sajnos túlságosan sok hibát vétettünk. A negyedik részben tizenegy kilencig tartottuk a lépést a brazilokkal, de akkor összeomlottunk.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik