Formula–E: Vergne rekordot érő pole pozíciót szerzett Sanghajban

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.05.25. 08:32
Jean-Éric Vergne rajtolhat az első helyről szombaton Sanghajban (Fotó: AFP)
Jean-Éric Vergne szerezte meg a rajtelsőséget a Formula–E kínai versenyhétvégéjének szombati időmérőjén. A francia versenyző mellől Oliver Rowland rajtolhat, harmadikként Mitch Evans vághat neki az idény 11. versenyének Sanghajban.

A márciusi tokiói forduló után a Formula–E mezőnye visszatért Ázsiába, és ezen a hétvégén abban az országban versenyez, ahol a sorozat legelső fordulóját rendezték 2014-ben. Igaz, akkor a helyszín Peking volt, ezúttal pedig (a sorozat történelmében először) Sanghajban csapnak össze a versenyzők, akik 2019 óta után tértek vissza Kínába.

A versenyhétvége programja az első szabadedzéssel vette kezdetét, amelyen Mitch Evans bizonyult a leggyorsabbnak. Az új-zélandi mögött Norman Nato és Jean-Éric Vergne végzett. A második tréningen is hasonlóan alakult az első hármas sorrendje – ezúttal Nato diktálta a tempót, másodikként Vergne, harmadikként Pascal Wehrlein hangolódott a folytatásra.

Az időmérő első csoportjából Stoffel Vandoorne jutott tovább elsőként, mögötte Oliver Rowland végzett, majd a szabadedzések két leggyorsabbja, Nato és Evans biztosította be helyét a negyeddöntőben. A B-csoportot Jake Hughes zárta az első helyen, rajta kívül Vergne, António Félix da Costa, illetve Wehrlein jutott tovább.

A negyedöntőben először Rowland búcsúztatta Natót, majd Evans Vandoornét. Da Costa és Vergne közül utóbbi számára folytatódott a kvalifikáció, utolsóként Wehrlein és Hughes összecsapásából előbbi jutott tovább. Ezután az elődöntő következett – Rowland és Evans közül végül a Nissan brit versenyzője vehetett részt az utolsó körben a Wehrleint búcsúztató Vergne társaságában.

A pole pozíció Formula–E-s pályafutása során 16. alkalommal a francia versenyzőé lett, aki ezzel feljött az örökranglista első helyére Sébastien Buemi mellé, aki ugyanannyi rajtelsőséggel rendelkezik.

Vergne mellől Rowland, a második sorból Evans és Werhlein rajtolhat a szombati versenyen Sanghajban, amely magyar idő szerint 9 órakor veszi kezdetét.

FORMULA–E 
KÍNA, ELSŐ IDŐMÉRŐ
1. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske) 1:13.322
2. Oliver Rowland (brit, Nissan) 1:13.360
3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 1:13.359
4. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 1:13.624
5. Jake Hughes (brit, McLaren) 1:13.483
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik