TCR World Tour: a 8. hely is elég volt Michelisz számára a bajnoki címhez

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.19. 04:34
null
Michelisz Norbert bajnoki címét hozta a makaói idényzáró (Fotó: Twitter/Hyundai Motorsport)
Michelisz Norbert végső győzelmével ért véget a TCR World Tour 2023-as idénye. A makaói záró futamon Frédéric Vervisch aratott győzelmet Santiago Urrutia éás Yann Ehrlacher előtt, ám utóbbi pilóta nem hozott annyi pontot Micheliszen, hogy utolérje őt a pontversenyben. A magyar pilóta másik bajnoki riválisa, Rob Huff számára a rosszkor felnyíló motorházteteje okozta a vesztét.

 

Erősebb teljesítményt nyújtva nem is várhatta volna Michelisz Norbert a bajnoki cím sorsáról döntő utolsó futamot. A magyar versenyző megnyerte az időmérőt Makaóban, majd rajt-cél győzelmet aratott az első futamon, míg riválisai számára közel sem alakult tökéletesen az utolsó versenyhétvége, s ennek köszönhetően Michelisz 18 pontra növelte előnyét a bajnoki tabella élén.

A Hyundai-pilóta szombati győzelme következtében azonban csupán a 10. pozícióból vághatott neki a részben fordított rajtrácsos idényzárónak. Riválisai közül Rob Huff a 6. helyről rugaszkodhatott el, míg Yann Ehrlacher a 8. pozícióból várhatta a piros lámpák kialvását. A rajtelsőség Santiago Urrutiáé lett, aki mellől Thed Björk indulhatott a makaói második futamon.

A rajtot követően nem sokáig tartott a szabad versenyzés, ugyanis többen máris kiestek, így rögtön az első körben be kellett küldeni a biztonsági autót. Ami a startot illeti, Urrutia megőrizte a vezetést, Huff és Ehrlacher két-két helyet javított, míg Michelisznek is sikerült egy pozícióval előrébb jönnie.

A mezőny három kört tett meg a safety car mögött, a folytatásban nem történt változás a top tíz sorrendjét tekintve. Nem sokkal az újraindítást követően már a verseny felénél jártunk, s bár Michelisz autózott továbbra is leghátrébb a bajnokaspiránsok közül, az akkori állás a magyar pilótának kedvezett.

A nyolcadik körben Vervisch megelőzte Urrutiát, amivel átvette a vezetést. Huff és Ehrlacher is javított egy-egy pozíciót, előbbi számára azonban nem sokkal ezután jött a dráma, aminek következtében kiszállt a bajnoki címért folytatott harcból. Huff autóján – miután hátulról kissé lekoccolta Urrutia négykerekűjét – ugyanis felnyílt a motorháztető, ami igencsak rontotta a látási viszonyokat brit pilóta számára.

Michelis Norbert végső győzelmével zárult a TCR World Tour 2023-as idénye (Fotó: Facebook/Michelisz Norbert)
Michelis Norbert végső győzelmével zárult a TCR World Tour 2023-as idénye (Fotó: Facebook/Michelisz Norbert)

 

Huff behajtott a bokszutcába, s bár hamar sikerült orvosolni a problémát, az Audi-pilóta sok pozíciót veszített. Vervisch több mint négy másodpercre elhúzott az őket követőktől az utolsó körre, majd végül sima győzelmet aratott. A belga versenyző mögött Urrutia és Ehrlacher ért célba, s bár utóbbi sok pontot hozott Micheliszen, a bajnoki cím a 8. helyen célba érő magyar pilótáé lett.


A bajnokság végeredménye 20 verseny után:
1. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 440 pont
2. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 430 pont
3. Rob Huff (brit, Audi) 414 pont
4. Néstor Girolami (argentin, Honda) 346 pont
5. Frédéric Vervisch (belga, Audi) 343

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik