Dakar-rali: a dűnemászás művészetét gyakorolták

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2023.01.04. 19:06
null
A dűnemászás művészetét gyakorolhatták a Dakar-rali szerdai szakaszán... (Fotó: Facebook/Qualisport)
A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió 14. helyen ért célba a Dakar rali szerdai szakaszán, amelyen hegynyi magas dűnék nehezítették a mezőny dolgát.

Ízelítőnek 150 km dűne. Így kezdődött a Dakar rali szerdai hurokszakasza, amely igazi csemege volt a sportág szerelmesei számára. Akik ezután megtettek még 325 kilométernyi mért szakaszt, és bár sokan közülük már sötétben értek célba, a fáradtság mellett boldogság látszott az arcukon.

Az autós kategóriában három technikai gondokkal nehezített nap után a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb végre tudott nyerni egy szakaszt, annak ellenére, hogy az utolsó húsz kilométeren nem működött a kormányszervója. „Nyomtam a gázt, ahogy csak bírtam, bár az utolsó húsz kilométerre le kellett lassítani, mert a szervó-probléma miatt alig tudtam az úton tartani a kocsit” – mondta Loeb, majd hozzátette, hogy bár nagy a hátránya, a szakaszgyőzelem is jobb, mint a semmi.

Az összetettben továbbra is a katari Nasszer al-Attijah vezet, aki a szakaszon negyedikként ért célba. „Nehéz szakasz volt, sok tevefűvel és navigációval. Kaptunk egy defektet, ennek ellenére nagyon gyorsak voltunk, nem követtünk el egyetlen hibát sem. Minden nap tartogat kihívásokat, de próbáljuk tartani magunkat a stratégiához, és lépésről lépésre haladni” – nyilatkozta a címvédő Al-Attijah.

A kamionos kategóriában versenyző Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a napi szakaszon a 14. helyen ért célba, az összetettben pedig a 16. pozícióból várja a folytatást.

„Életünk leghosszabb dűnés szakaszán vagyunk túl, reggel kezdésnek százötven kilométernyi dűnén kellett magunkat átverekedni – nyilatkozta Czeglédi Péter. – Szépen teljesítettük, utána sivatagos, homokos, köves terep következett, az utolsó húsz kilométeren pedig szintén óriási dűnék, de már koromsötétben. Élvezetes volt, de nagyon kellett figyelni.”

A motoros kategóriában Daniel Sanders vezet az összetettben, és a két határon túli magyar versenyző is szépen küzdi magát egyre előrébb: a szatmárnémeti Gyenes Emánuel a 32., a vajdasági Saghmeister Gábor a 107. helyen áll.

45. DAKAR RALI
Az állás a 4. szakasz (Ha'il–Ha'il, össztáv: 574.4 km, ebből szelektív szakasz: 425 km) után. Motorosok:
1. Daniel Sanders (ausztrál, GasGas) 18:40:03, 2. Howes (amerikai, Husqvarna) 3:33 p h., 3. Benavides (argentin, KTM) 4:05 p h., ...32. Gyenes Emánuel (romániai) 3:25:24 óra h., ...107. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 15:30:34 ó h. Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 16:52:31, 2. Al-Radzsi, Von Zitzewitz (szaúd-arábiai, német, Toyota Hilux) 18:18 p h., 3. Peterhansel, (francia, Audi) 18:52 p h. Kamionosok: 1. Ales Loprais, Petr Pokora, Jaroslav Valtr Jr. (cseh, Praga) 19:29:21, 2. Vandenbrink, Mouw, Kofman (holland, Iveco) 27:22 p h., 3. Valtr, Kilian, Sikola (cseh, Tatra) 28:12 p h., ...14. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 6:08:12 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik