MotoGP: itt az előzetes 2023-as versenynaptár, 21 versenyhétvége 18 országban

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.09.30. 13:10
null
21 versenyhétvége, 42 verseny, hiszen ne feledjük, jönnek a sprintfutamok is (Fotó: Hantos László)
A FIM és a Dorna ma kiadta az előzetes versenynaptárat 2023-ra. Az eddigi leghosszabb szezon jön két új helyszínnel, amik az elmúlt napokban váltak hivatalossá. Kazahsztán a 30-ik ország lesz, ahol világbajnoki futamot rendeznek, megelőzve Indiát, ami az őszi őrület első helyszíne lesz.

 

A katari pálya kiszolgálóegységeinek átalakítása és bővítése miatt Portugáliában rajtol a szezon – ezt már augusztus eleje óta tudni – de nem ez lesz az egyedüli változás az eddigiekhez képest.

A hét elején jelentették be, hogy Kazahsztán is csatlakozik a sorozathoz. A Sokol International Racetrackkel öt éves szerződést írt alá a Dorna, ma pedig az is kiderült, hogy az első Kazah Nagydíjat július 9-én, a három hetes nyári szünet előtt rendezik majd. A pálya Kazahsztán legnagyobb városa, Almaty mellett található, 4 495 méter hosszú és nem más, mint Hermann Tilke tervezte. „Tökéletes helyszín a világbajnokság egyre növekvő történelmének ünneplésére” – szólt a Dorna közleménye, ami elég furán hangzik, tudván, hogy a Közép-ázsiai ország nem éppen az emberi jogok tiszteletben tartásáról híres.

Persze ebbe a sorba tökéletesen illik Szaúd-Arábia is, akikkel a Dorna szeptember elején írt alá egyetértési nyilatkozatot MotoGP-futam rendezéséről.

Na de vissza az idei naptárhoz! A 21 futamból csupán 11-et rendeznek majd Európában. Elindul a spanyol helyszínek közötti rotáció, így (Fabio Quartararo legnagyobb örömére) a Motorland Aragonon nem lesz jövőre futam. Marad Jerez, Catalunya (ami szeptemberre került át) és Valencia hagyományos szezonzáróként, azonban november 26-án, amikor minden lesz várhatóan, csak meleg nem.

A szezon utolsó harmada nem lesz egyszerű menet, hiszen hét tengeren túli futam követi majd egymást az azonnali szezonzáró előtt.

Nyolc futam tíz hétvége során, ha egészen pontosak akarunk lenni.

India és Japán után egy hét szünettel fordulunk rá az indonéz-ausztrál-thai egymást követő hármasra, aminél csak a Sepang-Losail-Valencia trió lesz még combosabb az utazások és az időzónák miatt.

Ezeken felül további egy triplázás (Mugello-Sachsenring-Assen) és két duplázás (Portugália-Argentina és Catalunya-Misano) lesz 2023-ban.

Az indiai Buddh International Circuit a 75-ik helyszín lesz a világbajnokság 1949 óta íródó történetében.

Jövőre ünnepeljük az 1000-ik nagydíjat is, mégpedig Le Mans-ban.

 

SZAVAZÁS

Ön mit gondol a 2023-as MotoGP-naptárról?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik