MotoGP: 2006 után ismét Európában kezdődik az idény

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2022.08.02. 21:07
null
Ismét Európában rajtol a MotoGP-idény (Fotó: Gresini Racing)
Címkék
Május közepe óta lógott a levegőben a nagy kérdés: vajon melyik pályán veszi kezdetét a 2023-as gyorsasági motoros világbajnoki szezon? Ma hivatalosan is megkaptuk a választ, mely szerint a portugál Algarve International Circuitra esett a választás. 

 

A portimaói pálya lesz a 24. helyszín a sportág 1949 óta íródó történetében, amely szezonnyitónak adhat otthont, azon belül is a 14. európai pálya.

2006 óta először rajtol majd az öreg kontinensen a bajnokság, 2007-től ez a kiváltság a katariaké volt, 2008-tól villanyfényes futamként.

Májusban azonban bejelentették, hogy a losaili pálya depóját, nézőterét és egyéb kiszolgáló egységeit felújítják, és az idén kezdődő munkák biztosan nem készülnek el jövő márciusig, ezért a szervezőknek új alternatívát kellett találni.

Természetesen jövőre is lesz Katari Nagydíj (jelenleg 2031-ig van érvényes szerződésük), de azt a szezon vége fele rendezik majd meg.

A rajongóknak persze azonnal felcsillant a szemük, sokan már látták maguk előtt a márciusi Ausztrál Nagydíjat, ami bizonyosan kellemesebb időjárást nyújtana az októberi időponthoz képest.

Sokaknál Indonézia is erős jelölt volt, de valószínűleg az idén már megtapasztalt logisztikai problémák (főleg az elhúzódó ukrán–orosz háború miatt) erősen behatárolták, hogy meddig szárnyalhat a Dorna fantáziája.

Legutóbb 2005-ben és 2006-ban kezdődött Európában az évad, méghozzá Jerezben, ami egészen 2021-ig az első európai futam maradt, de már nem szezonnyitóként. 2021-ben lépett be elé Portimao, ami most még előbbre lépett a sorban.

Az európai helyszínek dominanciája, mint év eleji első verseny, a hetvenes évek végén dőlt meg.

1949 és 1976 között 28-ból mindössze két alkalommal esett tengerentúli helyszínre a választás, méghozzá Daytonára. 1977-től mostanáig azonban 42–4-re fordult át az arány.

Losail (Doha, Katar) csúcsát persze nehéz lesz megdönteni, ahol 16 alkalommal indult eddig a szezon. A második helyen Szuzuka található 10 évadnyitóval.

Már a dátum is biztos, jövőre március 24-26-án rendezik a Portugál Nagydíjat, amit egy téli teszt is megelőz majd ugyanott néhány héttel korábban.

A teljes versenynaptárat még nem hirdették ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik