Formula–E: káosz – idő előtt leintették a viadalt New Yorkban

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.16. 20:18
null
Megérkezett az eső New Yorkba, ami idő előtt véget vetett a szombati futamnak (Fotó: Twitter)
Győzelemre váltotta a pole pozícióját Nick Cassidy a Formula–E New York-i versenyhétvégéjének első futamán. Igaz, a viadal a tervezettnél hamarabb véget ért, miután az eső következtében sokan összetörték autójukat. Balesetet szenvedett Cassidy is, ám mivel a félbeszakítás előtti kört az élen fejezte be, az Envision versenyzőjének ítélték a győzelmet. A dobogóra még Lucas di Grassi és Robin Frijns állhatott fel.

 

Nick Cassidy szerezte meg a pole pozíciót a szombati időmérőn New Yorkban. Az új-zélandi versenyző mellől Stoffel Vandoorne, a második sorból Lucas di Grassi és Pascal Wehrlein vághatott neki az idény 11. versenyének.

Cassidy jól rugaszkodott el a rajtnál, Vandoorne mellett azonban Di Grassi, illetve az ötödik helyről rajtoló Sébastien Buemi is elment. Jean-Éric Vergne-t Mitch Evans meglökte hátulról – a francia versenyző visszaesett a mezőny végére, ráadásul az autójának eleje kissé megsérült.


Az élmezőny nagy része – köztük Cassidyvel – a hetedik körben vette fel a támadó módot, ekkorra viszont az őket üldözők már éltek az első ilyen segítséggel. A mezőny elejéről csupán Di Grassi nem került támadó módba a körülötte lévőkkel egy időben, aminek köszönhetően átmenetileg átvette a vezetést, majd Cassidy hamar visszaállt az élre.

A futam elején Cassidy kissé meg tudott lépni a többiek elől, ám a támadó módnak köszönhetően Di Grassi visszazárkózott az élen autózó új-zélandira. Bár előznie nem sikerült, nem hagyta ismét elhúzni Cassidyt, aki aztán a 18. körben felvette a második támadó módját.

Kicsivel később Di Grassi is így tett, de ez sem hozott jelentősebb előzési kísérletet a brazil versenyző számára. Ezt követően Vandoorne is igen közel került az élen autózó kettőshöz, ráadásul a Mercedes pilótája kapott Fanboostot, aminek segítségével megelőzte Di Grassit a 23. körben.

Igaz, a Venturi versenyzője néhány körrel később visszavette a második pozíciót, sőt, Vandoorne mellett Robin Frijns is elment. Szűk negyedórával a futam vége előtt egyre több csapadék érkezett a pályára, és az eső intenzitása később is csak folyamatosan nőtt, ezért egész pályás sárga zászlós korlátozás lépett érvénybe.


Ennek ellenére sokan – köztük Cassidy, Di Grassi és Vandoorne – kicsúsztak, összetörték az autójukat, így nyolc perccel a tervezett leintés előtt félbeszakították a versenyt. Nagyjából félórás várakozás után született meg a döntés, hogy nem indítják újra a futamot – a végeredményt az utolsó befejezett kör végi állás határozta meg.

Ennek értelmében Cassidyé lett a győzelem, a dobogóra még Di Grassi és Frijns állhatott fel. Pontot szerzett továbbá Vandoorne, Mortara, Buemi, Wehrlein, Dennis, Bird és De Vries.

Folytatás vasárnap 14.45-kor a második időmérővel!

FORMULA–E
NEW YORK, 1. FUTAM

1. Nick Cassidy (új-zélandi, Envision)
2. Lucas di Grassi (brazil, Venturi)
3. Robin Frijns (holland, Envision)
4. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes)
5. Edoardo Mortara (svájci, Venturi)

A világbajnokság élmezőnye 11 futam után: 1. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 150 pont, 2. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 137, 3. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) 128, 4. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 124, 5. Robin Frijns (holland, Envision Racing) 96, 6. Lucas di Grassi (brazil, Venturi) 84

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik