MotoGP: Rossi szerint is hihetetlen, amit ma Márquez csinált

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.07.25. 23:18
null
Valentino Rossi karrierje legmelegebb versenyére készül (Fotó: motogp.com)
A jelek szerint nem kell félnünk attól, hogy csak azért, mert ugyanazon a pályán feszülnek egymásnak a pilóták, minden ugyanúgy történik majd. A körülmények folyton változnak, holnapra minden eddiginél nagyobb forróságot jósolnak.

Mint beszámoltunk róla, Fabio Quartararo nyerte a mai időmérőt, ennek ellenére a francia nem volt elégedett a mai egykörös teljesítményével, de nyilván ennél jóval fontosabb a versenytempó.

Az pedig egyelőre Nakagami Taka dobogós esélyeit vetíti elő, miután a japán a tegnap és a ma délutáni edzést is megnyerte. A titok? Marc Márquez stílusa és adatai, merthogy Nakagami ezt elemezte az elmúlt napokban töviről-hegyire, és ennek megfelelően a stílusán is változtatott. Mindez ilyen egyszerű lenne? Cal Crutchlow csak annyit mondott: „akkor holnap meg kellene nyernie a versenyt.” Meglátjuk…

Nyilván lesz ehhez néhány szava Quartararónak vagy akár Maverick Vinalesnek is. Quartararo egyébként az első versenyző a MotoGP-érában, aki szatellit csapatban versenyezve négyszer egymás után is pole pozíciót tudott szerezni.

Ha megnyeri a vasárnapi futamot, akkor 21 évesen és 97 naposan a második legfiatalabb versenyző lesz a királykategóriában Marc Márquez és Freddie Spencer közé ékelődve, aki két egymást követő versenyen is győzni tudott.

Továbbá ő az első yamahás pilóta, ki négy vagy több rajtelsőséget szerzett zsinórban Jorge Lorenzo 2010-es sorozata óta.

De vissza a többiekhez. Nagyon biztató versenytempója volt Pol Espargarónak is, aki ma hibázott az időmérőn, és ez bizony a futamába kerülhet. „Túl sokáig vártam, aztán mindent vagy semmit játszottam, és semmi lett belőle. Csalódott vagyok, mert az egyik legjobb tempónk volt, főként használt gumin. De ilyen hátulról indulva nagyon nehéz lesz.”

Bár csapattársa, Brad Binder is csak 9. lett az időmérőn, a futamon még okozhat meglepetést, ha nem hibázik.

Franco Morbidelli arra számít, hogy másokkal kell majd versenyezni a pódium alsó fokáért, mint a múlt héten. „A múlt héten azt mondtam, hogy ha előbbről rajtolhattam volna, akkor meglehetett volna adobogó, most nem tudom, hogy mire számítsak.”

Valentino Rossi délután még mindig jobban szenved, és karrierje legmelegebb versenyére készül.

„Jó pozícióból indulok, a tempóm sem olyan rossz, de még találnunk kell valamit. Az utolsó években, az utóbbi időszakban sokat változott a motorozási stílus. Sok kanyarban úgy kell menni, hogy az a guminak legyen jó, és ez nem könnyű. Sok tapasztalatom van, de néha a tapasztalatom gondot jelent, mert nyitott gondolkodásúnak kell lenned.”

A legnagyobb gondban jelenleg a gyári Ducatisok vannak, Petrucci arra panaszkodott, hogy az új gumival túl sok tempót visz be a kanyarba, mivel nem tudja megállítani a motort féktávon, míg Dovizioso szintén a kanyarbemenetre panaszkodott, illetve arra, hogy nem tudja kontrollálni a csúsztatást.

Valaki új, valaki régi

A Moto2-eseknél Marco Bezzecchi megszerezte élete első Moto2-es rajtelsőségét Sam Lowes és Enea Bastianini előtt.

A múlt heti versenyt megnyerő Luca Marini 5. lett a kvalifikáción, míg az összetettben élen álló Nagasima Tecuta csak 15. köszönhetően kis tempójú, de mégis hatalmas high side bukásának ma reggel.

A Moto3-asoknál zsinórban harmadszorra Szuzuki Tacuki indulhat majd az élről, mellőle honfitársa Ogura Ai és Gabriel Rodrigo rajtolhat majd, míg Albert Arenas műszaki gondokkal tarkított napjai után a 6-ik rajthelyet szerezte meg.

Kilenc éve nem volt ilyen

Marc Márquez legutóbb a 2011-es Malajziai és Valenciai Nagydíjon nem állt rajthoz – még a Moto2-ben – szemsérülése után, és a holnapi lesz az első kihagyott MotoGP-s futam karrierje során. Ennek ellenére ma igazi hőstettet vitt véghez, amit még legnagyobb versenytársai is elismertek. Hogy ki, mit mondott pontosan, és hogyan élte meg Marc a történteket, az kiderül az alábbivideóból.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik