MotoGP: „Nem érdekel Rossi véleménye” – forrnak az indulatok a háttérben

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.06.05. 10:09
null
Rossi (balra) nem volt jelen a fontos megbeszélésen (Fotó: Kovács Nikolett)
Ahogy tegnapi cikkünkből is kiderült, a gyorsaságimotoros-vb pilótái (és mindenki más a depóban) teszik a dolgukat Luis Salom halálát követően, de forrnak az indulatok, és vannak, akik ennek hangot is adnak.

Ahogy tegnapi cikkünkből is kiderült, bár a gyorsaságimotoros-vb pilótái (és mindenki más a depóban) teszik a dolgukat Luis Salom halálát követően, de forrnak az indulatok, és vannak, akik ennek hangot is adnak.

SZAVAZÁS

Ön szerint kinek van igaza a kialakult helyzetben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mint ismert, a hétvége folytatásáról és a pálya nyomvonalának megváltoztatásáról (Salom csapatának és családjának beleegyezését követően) a szokásos péntek délutáni safety commission (GP biztonsági bizottság) ülésén döntöttek. A MotoGP-s pilóták minden versenyhétvége első edzésnapján 17.30-kor a Dorna irodájában találkoznak, hogy a Dorna és a FIM képviselőivel megvitassák az aktuális biztonsági kérdéseket.

Az ülésen csak a MotoGP-s pilóták vehetnek részt – ők képviselik a többi kategória versenyzőinek érdekeit. A megjelenés ugyan nem kötelező, de ahogy többen is elmondták tegnap, ez a saját érdekük – egy lehetőség –, hiszen mindannyiuk életéről, versenyzési körülményeiről van szó.
A péntek esti döntésnek (miszerint az F1-es nyomvonalat használják majd) két nagy kritizálója is akadt tegnap: Valentino Rossi és Jorge Lorenzo.

Rossi elmondta, hogy mivel saját döntése volt, hogy nem vesz részt a megbeszélésen (más dolga volt), kénytelen elfogadni a helyzetet. A 12-es kanyar megváltoztatásával még egyet is ért, de azt nem érti, hogy a 10-es kanyarhoz miért kellett hozzányúlni.

Csapattársa, Lorenzo szintén nem lelkesedett az új pályáért, sőt azt is sérelmezte, hogy bár jelenleg ő vezeti a világbajnokságot és ő a regnáló világbajnok, senki sem szólt neki, hogy menjen el, mert egy ilyen fontos kérdésről döntenek majd.

„Valentino nem jelent meg a safety commission ülésén, és nem vállalta fel a kötelességét most sem, ahogy az egész szezon során. Tavaly Malajzia óta nem vesz részt ebben a munkában, szóval nem hiszem, hogy bármit is véleményezhet. A tegnapi volt az a nap, amikor mindenkinek fel kellett volna vállalnia a kötelességét, bármilyen személyes problémája is legyen. Ez az ő választása volt, de ebben az esetben ne véleményezzen. Nem érdekel, hogy mit mond" – fakadt ki Bradley Smith a Monster Yamaha Tech3 csapat brit pilótája.

„Elsőként értem oda, mert nagyon fontos volt számomra, hogy megjelenjek. A mi felelősségünk, hogy részt vegyünk ebben a munkában, és nem mint MotoGP-versenyzők, hanem mint biztonsági tanácsadók. Számomra kulcskérdés volt, hogy mindenki ott legyen. Azok a versenyzők, akik nem jöttek, nekem nagy csalódást okoztak. Pontosan tudjuk mindannyian, hogy mikor és hol van a megbeszélés."

Smith csapattársa, Pol Espargaró is kifakadt, amikor azt kérdezték tőle, hogy mi a véleménye Rossi állításáról, miszerint legalább 20-30 ilyen veszélyes kanyar van még a naptárban.

„Igen? Akkor Valentino miért nem vesz részt Malajzia óta a biztonsági egyeztetéseken és mondja ezt el ott? Szükségünk van rá, a tapasztalatára. Jorgéra is szükségünk van, aki soha nem jön" – kezdte a fiatalabb Espargaró.

„Nem mondhat ilyet még Valentino sem. Ez egy nagyon hülye kijelentés és tiszteletlen azzal a versenyzővel szemben, aki tegnap meghalt. Azt mondod, hogy tudod, hogy vannak olyan kanyarok, amikről tudod, hogy veszélyesek, de nem jössz oda és nem adsz hangot ennek. Ha legközelebb meghal ott valaki, akkor mit mondasz magadnak: B*ssza meg, én tudtam, hogy az a kanyar veszélyes...?"

„Hatalmas lehetőség van a kezünkben, ráadásul a Moto2-es és Moto3-as versenyzőket is mi képviseljük. És tisztelnünk kell őket. Ha van olyan nap, amikor mindenkinek ott kell lenni az ülésen, az a nap a tegnapi volt."

A két yamahás pilóta csalódottsága mögött egy összeesküvés elmélet is húzódik, miszerint a 10-es kanyart azért változtatták meg, hogy a Hondáknak kedvezzenek...

A pénteki ülésen egyébként az alábbi pilóták vettek részt: Bradley Smith, Álvaro Bautista, Cal Crutchlow, Andrea Dovizioso, Aleix Espargaró, Pol Espargaró, Andrea Iannone, Marc Márquez és Tito Rabat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik