MotoGP: piros zászlók, robbanó gumi, bukás ellenére rajtelsőség

Vágólapra másolva!
2016.04.02. 22:14
A MotoGP negyedik szabadedzése nem telt eseménytelenül. Tizennyolc perc volt még vissza, amikor piros zászlóval megszakították az edzést, miután Scott Redding hátsó gumijáról hatalmas darabok robbantak le a 6-os kanyarban – ahol a versenyzők negyedik teli gázon, azaz kb. 250 km/órás sebességgel haladnak. A brit csodával határos módon motoron tudott maradni.

Az edzést tovább engedték, majd négy perccel a vége előtt újabb piros zászló következett. A versenyigazgatóság ugyanis meg akart győződni arról, hogy mi történt pontosan a Pramac Ducatis pilóta hátsó abroncsával, és szükséges-e megtiltani a puhább keverék használatát.

A Moto3-asoknál Brad Binder megszerezte karrierje első pole pozícióját.
A dél-afrikai 2011-ben indult először világbajnoki futamon, az első teljes szezonját pedig 2012-ben futotta, mégis eddig csak egyszer indulhatott az első sorból.
A nap meglepetése a malajziai Khairul Idham Pawi volt negyedik idejével, de három helyes rajtbüntetése miatt (az első edzésen az előírtnál indokolatlanul lassabban haladt a pályán) végül csak a hetedik rajthelyről indulhat.
A kvalifikáció első hat helyezettje közül egyébként hárman újoncok, Pawi mellett Nicolo Bulega és Joan Mir is idén futja első teljes világbajnoki évét.

Végül tovább engedték az edzést, mondván, a hátralévő négy percben, illetve az időmérők alatt maximum két kört tesznek majd meg egy-egy gumin, így nem lehet gond.

Egyes pletykák szerint a Michelin szakemberei már tegnap este jelezték, hogy nem kéne használni a közepes keveréket. A verseny kapcsán később hoznak majd döntést.

Tavaly az argentin verseny volt az egyedüli, ahol a Bridgestone extrakemény keveréket hozott a versenyzőknek a gyors, nagyívű kanyarok és az érdes aszfalt miatt.

Az előrejelzések továbbra is esőt mutatnak vasárnapra a Termas de Río Hondo pályára, ami egyfajta megoldást hozhat a gumik kapcsán.

Az időmérőt Marc Márquez nyerte meg annak ellenére, hogy az utolsó percben embereset esett az 1-es kanyarban, amely számos „áldozatot” szedett az edzések során (Márquez ma kétszer is bukott itt).

Jorge Lorenzo szintén meglátogatta az 1-es kanyar kavicságyát a negyedik szabadedzés végén, és ripityára törte motorját, így a kettes számú géppel vágott neki az időmérőnek, amelyet a harmadik helyen zárt.

A két spanyol közé Valentino Rossi ékelődött be, ami izgalmas versenyt vetít előre.

A Moto2-eseknél tegnap a regnáló világbajnok, Johann Zarco uralta az edzéseket és a mai időmérő edzés utolsó pillanatáig is neki állt a zászló, de Sam Lowes végül 119 ezreddel elhappolta előle a pole pozíciót. A harmadik helyről a katari futamon az élről bukó Jonas Folger indulhat majd.
„Eddig nem volt könnyű hétvégénk a pálya miatt, különösen a ma reggel volt nagyon nehéz. Remélhetőleg jól sikerül a rajtom holnap, de nem sietem el, mint a múltkor.” – utalt Sam Lowes a szezonnyitón látott számos jump startra, ami után ő boxutca áthajtásos büntetést kapott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik