A Balatonhoz hasonló Thai-öbölben remekelt a SUP-világbajnokságon

Vágólapra másolva!
2023.12.19. 11:32
Kocsis Csillag juniorban a hosszútávú versenyben és a hosszútávú csapatban bronz-, a technikai számban pedig ezüstérmesként végzett a thaiföldi SUP-világbajnokságon.

Ahogy a világon, úgy Magyarországon is egyre népszerűbb a SUP. Ön hogyan találkozott vele?

A novemberi thaiföldi világbajnokságon ifjúsági korosztályban két kategóriában is dobogóra állhatott: a hosszútávú versenyben bronz-, a technikai számban pedig ezüstérmesként végzett. Ám mielőtt a vébéről beszélnék, ejtsünk szót eddigi eredményeiről.

Magyarországon mennyire népszerű a SUP?

Egyre népszerűbb. Persze egyelőre többen űzik hobbiként, mint versenysportként, de szépen haladunk lépésről lépésre. Nemzetközi szinten is érezhető a fejlődés, egyre több sportoló van ott a versenyeken. Érdekes, hogy korábban sokan a kajak-kenuból jöttek SUP-ozni, de ma már sok gyerekek kezd konkrétan SUP-pal. Nálunk is van az egyesületben négy tíz-tizenhárom éves gyerek, akik nagyon ügyesek, és szépen fejlődnek. Biztos vagyok benne, hogy a következő években ugrásszerűen megnő a magyar SUP-osok száma a nemzetközi versenyeken.

Nyilván erősen időjárásfüggő ez a sport, a gyakorlatban hogyan kell elképzelni?

A versenyszezon áprilistól novemberig tart, a világbajnoksággal zárul az idény. Ősszel addig evezünk kint, amíg az időjárás engedi, majd adott esetben külföldi meleg vízi edzőtáborba utazunk. Decemberben és januárban alapozunk, konditeremben edzünk, illetve futunk és úszunk, majd február közepén kimerészkedünk a vízre. Tervben van a télen egy tengeri edzőtábor, majd kiderül, megvalósul-e. A versenynaptár kidolgozása után pontosítjuk a menetrendet, az biztos, hogy jövőre inkább a versenyzésen lesz a hangsúly. Idén sok hosszú edzőtáborban voltam, most maximum egy-két hetesekben gondolkozom. Inkább külföldön vannak a versenyek és az edzőtáborok, sokat kell utazni ebben a sportágban.

Aki már próbálkozott vele, tudja, hogy felállni sem olyan könnyű a SUP-deszkára. Mi a legnagyobb nehézség?

A legtöbb embernek az egyensúly megtalálása a legnagyobb kihívás, ám annyi specifikus gyakorlat van, hogy gyorsan és hatékonyan fejleszthető ez a képesség. A SUP-deszkákat colban mérik, a versenydeszkák elég keskenyek – húsz-huszonkét colosak –, de gyorsan meg lehet szokni. A nem megfelelő felszerelés is probléma szokott lenni, érdemes tüzetesen utánanézni vagy szakértő véleményét kikérni. Sokszor látom a strandon, hogy felnőttek gyerekdeszkával próbálkoznak, ennek borítékolhatóan kudarc a vége. Egyébként nem csak a szélességet kell nézni, minél hosszabb ugyanis a deszka, annál stabilabb. Aztán van felfújható és van merev deszka is, utóbbiak a versenyen használt eszközök. Nem egyszerű, de nagyon élvezhető sport a SUP, én imádom, egyszerűen felszabadít a víz közelsége. Nagyon élvezem.

Magyarországon a Balaton a legnépszerűbb a SUP-osok körében?

Én a Balatonon edzek, imádok ott lenni, igaz, sokan nem szeretik, mert kiszámíthatatlan a víz. A legtöbbször tükörvízen megyünk, de előfordult, hogy a szél és a hullámok miatt szinte tengeri körülmények álltak elő. A SUP-osok nagy része egyébként a Dunán edz, de a Velencei-tó és a Tisza-tó is közkedvelt helyszín.

Térjünk rá a thaiföldi világbajnokságra: juniorban a hosszútávú versenyben bronz-, a technikai számban ezüstérmesként végzett. Meséljen róla.

Milyenek a magyar SUP-osok a nemzetközi szinthez viszonyítva?

Ahhoz képest, hogy nincs tengerünk, elég jók vagyunk. Értelemszerűen azoknak az országoknak a versenyzői a legjobbak, amelyeknek van tengerük vagy óceánuk, így az olaszok, a spanyolok, a görögök, az amerikaiak, az ausztrálok, az új-kaledóniaiak vagy éppen a japánok. Ám mi, magyarok is egyre jobbak vagyunk, szépen fejlődünk, és remek eredményeket érünk el a nemzetközi versenyeken. Hiszem, hogy ez csak a kezdet, és a magyar SUP-osokról hallanak még a világban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik