Halálos áldozatokat is követelt már az indiai túraútvonal

Vágólapra másolva!
2023.08.02. 17:34
Acélidegek szükségesek, hogy a több halálos áldozatot is követelő indiai Kalavantin Durg csúcsát valaki elérje, és épségben le is jöjjön. Ha sikerrel jár, többé nem lesz gondja a magassággal.

Nézni is rémisztő azokat a videókat, amelyeken túrázók ereszkednek le a Kalavantin Durg csúcsról esős időben. A sziklába vájt lépcsősor meredek, keskeny és csúszós, korlát nincs, oldalt hatalmas szakadék tátong. Elég egyetlen rossz lépés, és bárki a mélybe zuhanhat.

https://www.youtube.com/watch?v=8VWcQfLxHXM&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.csupasport.hu%2F&source_ve_path=OTY3MTQ&feature=emb_imp_woyt

A Kalavantin Durg India nyugati részén, Mahárástra állam Raigad kerületében található, a Nyugati-Ghátok hegyvonulatban. Tengerszint feletti magassága 686 méter, ami még magyar viszonylatban sem számít soknak. Különlegessége azonban a formájában rejlik, ami egy kúphoz hasonlítható leginkább. Habár a „Durg” a környéken beszélt maráthi nyelven erődöt jelent, ilyesmi nem található a csúcson. A legendák szerint a 15. században azért vájtak lépcsőket a sziklába, hogy Kalavantin királynő felmászhasson, és kedvére csodálhassa a tájat.

Ha ebből bármi is igaz, a királynőről biztosan állítható, hogy nem volt szívbajos, és szeretett sziklát mászni. A csúcsra 3 kilométer hosszú út vezet, a lejtő esetenként 60 fokosnál is meredekebb, ami ereszkedésnél próbára teszi azt is, aki nem tériszonyos. Ha valaki az, és túléli a Kalavantin Durg megmászását, a hegy aljához visszatérve biztosan nem lesznek hasonló problémái.

https://www.youtube.com/watch?v=NfO-JL3Jj-4&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.csupasport.hu%2F&source_ve_path=OTY3MTQ&feature=emb_imp_woyt

A kifejezetten nehéz túraútvonalon halálos balesetek is történtek: 2016 decemberében egy 27 éves nő, 2018 februárjában egy 27 éves férfi zuhant a mélybe, és vesztette életét, az utóbbi tragédiának több túrázó is szemtanúja volt. Az indiai hatóságok a balesetek elkerülése érdekében az utóbbi két évben szigorításokat vezettek be. A túraútvonalon kizárólag nappal és helyi idegenvezető kíséretében lehet végigmenni, meghatározott díj ellenében.

Nyitókép: indiatimes.com/ Adventure Seekers

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik