Valter Attila: A „húsdarálóban” csak arra koncentrálunk, hogy a biciklin maradjunk

Vágólapra másolva!
2023.03.20. 17:16
Eseménydús első heteken van túl a Jumbo-Visma színeiben legjobb kerékpárosunk, de egyelőre nem érzi magát fáradtnak sem fejben, sem fizikailag.

Sűrű heteken van túl, de kezdjük a legutóbbi versennyel, hiszen az egyik legnívósabb és leghosszabb egynaposon vett részt Olaszországban. Milyen volt a Milánó–Sanremo?
Nem okozott különösebb meglepetést, sőt terhelésben annyira nem is volt kemény, mint amilyenre számítottam – kezdte a Jumbo-Visma 24 éves kerékpárosa, Valter Attila. – A lábaimat nem vette annyira igénybe, annak ellenére, hogy háromszáz kilométerről van szó, sokkal inkább mentálisan volt nagy kihívás, mert bár lehet, hogy nem látszik, de körülbelül száz kilométert pokoli tempóban tettünk meg, kvázi sprintfelvezetésben.

Ez a verseny harmadik harmadában történt?
Igen, lehet, a televízión keresztül nem volt igazán érezhető, de kíméletlen helyezkedés megy a pozíciókért. Főleg az utolsó két és fél óra volt kemény ebből a szempontból, a nyakam nagyon beállt. Összességében tényleg nem ez a naptár legfárasztóbb viadala, a Tirreno–Adriaticóhoz vagy a Strade Bianchéhoz hasonlítva tényleg nem volt olyan vészes. Tipikusan olyan verseny, amelyet könnyű teljesíteni, viszont borzasztó nehéz megnyerni.

Az utóbbi hetekben sorban jött a Grand Camino, a Strade Bianche, a Tirreno–Adriatico és most a Sanremo. Hogy bírja a terhelést?
Közepesen vagyok fáradt, sőt inkább kellemesen. Nagyon jól telt a szezon első etapja, tele kemény versenyekkel és jó eredményekkel. Ennek ellenére mindenképpen jól jön néhány nap pihenő, próbálok is kikapcsolódni. Ilyenkor van egy-két bringa nélküli nap, jó program például a túrázás. Nekem az is feltöltődést jelent, ha elmegyek kávézni, és utána tekerek egy órát, ilyenkor felfrissül a szervezetem. Meg persze nagyon fontos a mentális rekreáció is, hogy tudjak a párommal foglalkozni vagy esetleg videójátékozni. Nem érzem, hogy megrogytam volna mentálisan, de az biztos, igencsak belecsaptunk a lecsóba az idény elején, és sok van még hátra, szóval, jól ki van számolva ez a kis pihenő.

Mikor folytatódnak a tréningek a csapattal?
Szerdától tér vissza a teljes terhelés a hat-hét órás edzésekkel, és a felkészülés a két hét múlva esedékes baszk körversenyre és az ardenneki klasszikusokra.

(Megjelent a Nemzeti Sport 2023. március 20-i számában)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik