A 12 legkiválóbb kollagénforrás

Vágólapra másolva!
2020.12.17. 14:21
Címkék
Sokan tudják, hogy a kollagén egy tökéletes öregedésgátló, bőrápolási anyag. Mindenféle kollagéntartalmú arclemosót, krémet és étrend-kiegészítőt használunk, vagy épp kozmetikushoz járunk savas hámlasztás céljából. Bár nincs velük semmi baj, ezek sajnos kifejezetten költséges kezelések, s lehet, első lépésben érdemes lenne inkább a táplálkozásunkon változtatni. (x)

A Maradjaktív mozgást és egészséges táplálkozást népszerűsítő portál összegyűjtötte Önnek, mely ételek számítanak gazdag kollagénforrásnak, tartson velünk!


Röviden: mi is az a kollagén?


A kollagén tulajdonképpen a leggyakoribb fehérje a szervezetben. Bőr-, izom-, csont- és kötőszövetekben van jelen, és kulcsszerepet játszik az ízületek egészségében, valamint a bőr rugalmasságának fenntartásában. Ahogy öregszünk, testünk kevesebb kollagént termel, így szükség lehet az anyag pótlására.


Azonban az öregedési folyamat sebessége mindenkinél más és más.


A kollagén elvesztésének mértéke számos tényezőtől függ, beleértve a környezetet és a genetikát is. Tehát, hogy biztosítsa testének azokat az összetevőket, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy haja, bőre és körme egészséges és ragyogó legyen, íme néhány kollagénben gazdag étel, amely segíthet.


1. Hal (a bőrrel együtt fogyasztva!)


Ügyeljen rá, hogy ha legközelebb lazacos vacsorát eszik, hagyja rajta a bőrt. A hal nagyszerű étel, mivel gazdag a kollagén előállításához szükséges aminosavakban. Eddig bizonyára nem gondolkodott azon, hogy egy hal bőre mitől olyan sima. Ez elsősorban azért van, mert magas az I. típusú kollagén koncentrációja, amely a bőr rugalmasságáért felel.


2. Paprika


Tudni kell, hogy a C-vitamin az egyik elsődleges tápanyag, amely részt vesz a kollagén szintézisében. A legnagyobb hatóanyag tartalmú paprika a piros kaliforniai fajta, azonban a sárga és a zöld fajta is jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz.


3. Paradicsom


A paradicsom – főleg a napon szárított – szintén a magas kollagéntermeléshez szükséges C-vitamint tartalmazza. Antioxidáns likopint is tartalmaznak, amelyről ismert, hogy megvédi a bőrt a nap okozta károsodástól és a kollagén lebomlásától. Dobja ezeket egy salátába, vagy tegye a tészta tetejére, így pluszvitaminokkal gazdagíthatja ételét.


4. Leves


A csontleves az egyik legismertebb és legnépszerűbb kollagénforrás. Bár órákig is eltarthat egy minőségi leves megfőzése, ha van ideje, mindenképpen javasolt. A levesbe marhahúst, csirkét vagy más állatcsontokat kell helyezni s főzni, amíg ki nem nyeri az összes értékes tápanyagot.


5. Bogyós gyümölcsök


Eper, szeder, málna, áfonya. Mindegyikben nagy adag C-vitamin van, amely csodákra képes a bőrön. A kutatás szerint ellagsavat is tartalmaznak, amely küzd az UV-sugár-károsodás ellen.


6. Marhahús


Bizonyára Ön is kedveli a hamburgert és a szaftos steakeket, s talán nem is gondolná, hogy ezek az ételek milyen egészségesek. A marhahús kifejezetten magas cinktartalmú. A cink a kollagéntermelés egyik alapvető összetevője, és a marhahús a kollagént alkotó aminosavak közül hármat is tartalmaz: glicint, prolint és hidroxiprolint.


7. Citrusfélék


Itt van egy másik szórakoztató tény a C-vitaminnal kapcsolatban: ez a tápanyag segít összekapcsolni az aminosavakat a kollagéntermelés során. Az emberek a citrusféléket gyakran a C-vitamin királyainak és királynőinek tartják. Egy közepes méretű narancs mintegy 70 mg C-vitamint tartalmaz.



8. Tojás


Teljesen mindegy, hogy sütjük vagy főzzük őket, mindössze arra kell figyelni, hogy a sárgáját is megőrizzük. Ugyanis a tojássárgája nagy mennyiségű kollagént tartalmaz, amely segít a szép és fényes haj megőrzésében. Emellett a tojásfehérjék tartalmazzák a kollagén előállításához szükséges aminosavakat is.


9. Leveles zöldség


A zöldek, mint a spenót, a kelkáposzta, a szivárványmángold, sokféle tápanyagot hordoznak – beleértve a nagyon kívánatos C-vitamint is. Az a tápanyag, amely ezeket a zöldségeket zölddé teszi, ugyanolyan fontos a bőr egészségi állapotának megőrzésében is. A klorofill, a pigment forrása növelheti a prokollagén mennyiségét.


10. Csirke


A marhához és a halhoz hasonlóan a csirkében is megtalálható a kollagén előállításához szükséges összes aminosav. Általánosságban elmondható, hogy egy húsevő, aki kiegyensúlyozott fehérje- és zöldségtálat fogyaszt, kellőképpen táplálja a bőrét.


11. Hüvelyesek


A hüvelyesek sok ásványi anyagot és fehérjét tartalmaznak, amelyek segítenek a bőr rugalmasságának megtartásában. A csicseriborsó különösen nagyszerű a kollagén szintézisében, mert cinkben és C-vitaminban gazdag.


12. Kagyló


Az osztrigát magas réztartalma miatt megannyi okból célszerű fogyasztani. Ez egy olyan ásványi anyag, amely ennek a rendkívüli tengeri gyümölcsnek köszönhetően segíti a kollagén létrehozását.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik