Ligetiék kikaptak, kvóta nélkül maradtunk a baki kvalifikációs verseny záró napján

KRASZNAI BENCE (Baki)KRASZNAI BENCE (Baki)
Vágólapra másolva!
2024.04.07. 12:08
Ligeti Dániel nem bírt a lengyel Koscialekkel (Fotó: Földi Imre, archív)
Egyik szabadfogású sportolónk sem jutott túl a negyeddöntőn, így biztosan kvóta nélkül maradunk a Bakiban zajló birkózó európai olimpiai kvalifikációs verseny záró napján.

Kiemelésének köszönhetően ötszörös Európa-bajnoki érmesünk, Ligeti Dániel (125 kg), valamint a magyar színekben Eb-ezüst- és - bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) is a negyeddöntőben kezdhette meg a versenyt a Nemzeti Torna Arénában, ami azt jelentette, hogy egy összecsapást kellett megnyerniük a kvótameccsért. 

Nos, nem úgy alakultak az események, ahogyan azt szerettük volna. Bajcajev két passzivitási ponttal 2:0-s hátrányba került a háromszoros Eb-második fehérorosz Aljakszandr Hustin ellen, kiléptetéssel szépített, és az utolsó pillanatokban mindent megtett a fordításért, amiből ő jött ki rosszul: a vetélytárs belső gánccsal indított dobással 6:1-re lezárta a találkozót. 

Tudtuk, hogy Ligetinek sem lesz egyszerű a dolga, ő az U23-as Európa-bajnok lengyel Kamil Koscialekkel birkózott. A rivális passzivitási ponttal és szaltódobással 3:0-ra elvitte az első menetet, és a másodikat is ő kezdte jobban, hiszen levitelt, majd mögékerülést is végrehajtott, amire mindössze egy fölékerekedéssel reagált a magyar, így már 7:1-et mutatott az eredményjelző. A Haladás klasszisa megindult az utolsó 15 másodpercben, két pontért levitte, majd egyért intéspontot szerzett (4:7), ami után lenti helyzetből folytatódott az összecsapás. Ez nem kedvezett nekünk, hiszen innen nagyon nehéz akciót végrehajtani hét másodperc alatt. Ligetinek sem jött össze ez a bravúr, 7:4-re kikapott, tehát Bajcajevhez hasonlóan ő is búcsúzott. 

Finoman fogalmazva sem volt kedvezőnek nevezhető a kétszeres Eb-ötödik Kuramagomedov Murad (74 kg) sorsolása. Rögtön a nyolcaddöntőben U23-as világ- és Európa-bajnokkal, a grúz Giorgi Elbakidzével került szembe, aki ellen kétpontos hátrányból, kiléptetésekkel, billentéssel és passzivitási ponttal fordított, és 5:2-re nyert. A folytatásban még keményebb ellenfél érkezett, az olimpiai bronzérmes, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok olasz Frank Chamizo személyében, akit nem mellesleg korábbi szabadfogású szövetségi kapitányunk, Gulyás István készített fel a megméretésre. 

Kuramagomedov szépen helyt állt a világklasszissal szemben, azonban mindkét menetben őt látták passzívabbnak a bírók, s az ilyenkor elrendelendő 30 másodperces aktivitási idő alatt egyetlen akciót sem tudott csinálni, ezért két pont járt Chamizónak. Kuramagomedov kihajtotta magát a végén, de nem talált fogást a vetélytársán, tehát 2:0-s vereséggel kiesett. 

Püspöki Patrik a 86 kilogrammosok között lépett szőnyegre, a selejtezőben a rutinos világbajnoki bronzérmes, oroszból lett spanyol Taimuraz Frievvel találkozott, és 3:0-s vereséget szenvedett, ezzel búcsúzott a versenytől. 

Ez egyben azt is jelenti, hogy a kötöttfogásúakhoz hasonlóan szabadfogásban sem szereztünk kvótát Bakiban, ahol Nagy Bernadett (76 kg) révén egy Párizsba szóló repülőjeggyel gazdagodott a magyar sport. Jelen állás szerint három birkózónk lehet ott a francia fővárosban, Nagy mellett a két világbajnok, Losonczi Dávid (kf, 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szf, 65 kg).

A birkózóknak egyetlen lehetőségük maradt a kvótaszerzésre, május 9. és 12. között Isztambulban rendezik a világkvalifikációs viadalt. 

EURÓPAI OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VERSENY, BAKI 
Vasárnap 
Szabadfogás 
74 kg. Nyolcaddöntő: Kuramagomedov Murad–Elbakidze (grúz) 5:2. Negyeddöntő: Chamizo (olasz)–Kuramagomedov 2:0. 
86 kg. Selejtező: Friev (spanyol)–Püspöki Patrik 3:0. 
97 kg. Negyeddöntő: Hustin (fehérorosz)–Bajcajev Vlagyiszlav 6:1. 
125 kg. Negyeddöntő: Koscialek (lengyel)–Ligeti Dániel 7:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik