Tőzsér büntetőt harcolt ki a két kiállítást hozó genki meccsen

Vágólapra másolva!
2011.07.26. 23:02
null
Tőzsér Dániel harcban a Partizan afrikai légiósával, Medóval az első meccsen (Fotó: Reuters)
Tőzsér Dániel és Köteles László csapata, a Racing Genk a 92. percben szerzett góllal fordította meg a Partizan Beograd elleni kedd esti labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjét. A nap meglepetései közé tartozik a Rangers és a Dinamo Kijev hazai veresége. A Videotont kiejtő Sturm Graz döntetlent játszott Grúziában. Összefoglaló.

Parázs mérkőzést vívott a Tőzsér Dániellel és Köteles Lászlóval felálló Racing Genk a szerb bajnok Partizan Beograddal. Az első félidőben nem született gól, ellenben egyszer villant a piros lap: a Szasa Iliccsel szembeni szabálytalanságáért Calvin Anele kapott azonnali levonulási parancsot – a 32. percben megfogyatkozott tehát a belga bajnok.

A meggondolatlanság nem bizonyult végzetesnek, hiszen a szünet után szinte azonnal kiegyenlítődött a létszám – Sztefan Babovics megkapta a második sárga lapját. Erősödött a Genk nyomása, ám a vendégek voltak a veszélyesebbek: Ilics labdáját még mentette a kapufa, a csereként beálló Nemanja Tomics azonban kihasznált egy védelmi megingást, betalált Köteles kapujába.

Tőzsér Dániel hamarosan elérte, hogy Tomicsból ne legyen az est hőse: a szerb csereember szabálytalankodott a magyar játékmesterrel szemben a 16-oson belül, tizenegyes! Jelle Vossen nem hibázott, és az egyenlítés még jobban felpörgette a genkieket.

A Partizan igyekezett lassítani a játékot, de nem sikerült megőriznie a döntetlent. A nem sokkal korábban Vossen helyére beálló Marvin Ogunjimi a 92. percben kijátszotta a lescsapdát, és a hálóba emelte a Racing győztes gólját. A visszavágó a siker ellenére igen nehéznek ígérkezik Tőzsérék számára.

Nemcsak a kapus Köteles, hanem Tőzsér is végigjátszotta a meccset, a létszám felettinek ítélt Tóth Balázst nem nevezték.

RACING GENK–PARTIZAN BEOGRAD 2–1

A Genknél sokkal rosszabbul járt a skót bajnok Rangers: vereség hazai pályán a Malmőtől! A nagyóra még csak a 18. percet fogyasztotta, amikor a skót védelmet addig is kóstolgató Daniel Larsson megszerezte a vezetést a vendégeknek: Jimmy Durmaz megszerezte a labdát Steven Whittakertől, Wilton visszasarkazta Larssonnak, aki jól eltalált lövéssel mattolta Allan McGregor kapust.

A korai gól megfogta a Rangerst, a skótok igazából csak a második félidőre ocsúdtak, de adódó gólszerzési lehetőségeiket nem tudták gólra váltani. A svédek nagyon szervezetten játszottak – és egy-egy megugrásukban ott bujkált a második gól.

A Twentének nyugodtabb estéje volt. A holland ezüstérmes a felújítási munkálatok közben súlyosan megrongálódó saját stadionja helyett Arnhemben fogadta a román Vasluit, és az osztrák gólzsák, Marc Janko duplájával megnyugtató előnyt szerzett a romániai visszavágóra.

A Videotont kiejtő Sturm Graz több játékosát nélkülözni volt kénytelen Grúziában: az izomsérüléséből lábadozó Szabics Imre mellett Bukva, Hölzl, Standfest, Pürcher és Feldhofer sem állt Franco Foda vezetőedző rendelkezésére.

Osztrák elemzők szerint ezért is nyújtott gyenge produkciót a grazi csapat a sokáig gól nélküli mérkőzésen, és ezért szerezhette meg egy védelmi kihagyást követően – teljesen megérdemelten – a vezetést Nikoloz Gelasvili a hazaiaknak.

A tbiliszi Borisz Pajcsadze Stadion mintegy 15 ezres közönsége azonban nem örülhetett sokáig, hiszen Patrick Wolf szinte azonnal egyenlített – az egyetlen formásnak nevezhető vendégmegmozdulás eredményeképp.

A Dinamo Kijev hazai pályán 2–0-ra kikapott a Rubin Kazanytól. Az orosz bajnoki bronzérmes már a 6. percben megszerezte a vezetést, miután egy bal oldali akciót végén Alan Kaszajev nagyszerűen érkezett a középre lőtt labdára, és a hálóba lőtt.

A kijeviek elkeseredetten harcoltak az egyenlítésért, ám a második félidőben újra gólt kaptak – az izraeli Bebrasz Natko jogosan megítélt tizenegyesből vette be a kapujukat. A Dinamónál a tapasztalt Andrij Sevcsenko ott ült a kispadon, de Jurij Szjomin vezetőedző nem küldte pályára.

A Dinamónak – amely tavaly az utolsó lépcsőfokon, az Ajax elleni playoffkörben elbukva maradt le a főtábláról – nagyon nehéz dolga lesz a visszavágón.

A 2009–2010-es BL-szezonban a két csapat a főtáblán találkozott egymással, és bár csoportjukban a Rubin végzett előrébb, az egymás elleni meccseken a Dinamo négy pontot szerzett.

BAJNOKOK LIGÁJA
3.SELEJTEZŐKÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
BAJNOKI ÁG
KRC Genk (belga)–Partizan Beograd (szerb) 2–1 (Vossen 70. – 11-esből, Ogunjimi 92., ill. Tomics 65.)
Rangers FC (skót)–Malmö FF (svéd) 0–1 (D. Larsson 18.)
APOEL Nicosia (ciprusi)–Slovan Bratislava (szlovák) 0–0
Liteksz Lovecs (bolgár)–Wisla Kraków (lengyel) 1–2 (Wellington 45+1., ill. Lamey 19., Melikszon 76.)
Zesztafoni (grúz)–Sturm Graz (osztrák) 1–1 (Gelasvili 74., ill. Wolf 78.)
FK Ekranas (litván)–FK BATE Boriszov (fehérorosz) 0–0
NEM BAJNOKI ÁG
Dinamo Kijev (ukrán)–Rubin Kazany (orosz) 0–2 (Kaszajev 6., Natko 68. – 11-esből)
FC Twente (holland)–FC Vaslui (román) 2–0 (Janko 34., 57. – az elsőt 11-esből)
A többi mérkőzést szerdán rendezik meg.
A visszavágókat augusztus 2-án és 3-ám játsszák.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik