Rengeteg lehetőség gól nélkül a Milan dortmundi vendégjátékán

R. Gy.R. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.10.04. 20:47
null
Reus elől mentett Musah, Maignan kapus rémülten nézi a jelenetet (fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája-csoportkör 2. fordulójában a vereséggel kezdő Dortmund hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott az egypontos Milannal az F-csoportban.

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
F-CSOPORT
Borussia Dortmund (német)–Milan (olasz) 0–0
Dortmund, Signal-Iduna-Park. Vezette: Marciniak (lengyel)
DORTMUND: Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Benszebaini – Can, Reus (Nmecha, 72.), Özcan – Brandt (Adeyemi, 64.), Füllkrug (Moukoko, 84.), Malen (Bynoe-Gittens, 72.). Vezetőedző: Edin Terzic
MILAN: Maignan – Calabria (A. Florenzi, 69.), Thiaw, Tomori, T. Hernandez – Musah, Reijnders, Pobega (Adli, 58.) – Pulisic (Chukwueze, 69.), Giroud (Okafor, 69.), Leao. Vezetőedző: Stefano Pioli

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első fordulóban egyik csapat sem tudott nyerni, de az egyértelmű (volt), hogy a BL egyik legerősebbnek tartott négyesében a továbbjutáshoz hozni kell a hazai meccseket.

Az első tíz perc a Milané volt Dortmundban, de a hazaiak is lábra kaptak, és jött egy csontzenével tarkított öt perc, amikor a bíró rövid időn belül három sárga lapot is kiosztott. Az ideges időszak után a játéké lett a főszerep, mivel a játékosok többet foglalkoztak a focival. Elsősorban a Dortmund kezdeményezett, beszorult a Milan, amely arra bazírozott, hogy a villámléptű Leao majd megindult a bal szélen, és veszélyt alakít ki. Nem volt elvetélt elképzelés, hiszen Leao valóban többször is meglódult, a beadásait azonban nem tudták gólra váltani a csatárok.

Az élénk első félidőnek a lövései-fejesei többnyire a kaput sem találták el, ezért nem volt meglepő, hogy gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a felek.

Amilyen jó iramban fejeződött be az első félidő, olyan lagymatagnak bizonyult a második játékrész első negyedórája. De utána is alig-alig kerültek helyzetbe a csapatok, a legnagyobb helyzet sem volt nagy, Pulisic lövését védte jó ütemérzékkel Kobel. Az utolsó negyedórát megnyomta a Dortmund, újra fölénybe kerültek a fekete-sárgák. Azért számottevő helyzethez még ez sem volt elég.

Az utolsó percekben viszont már helyzetekből is láthattunk néhányat. A 86. percben Chukwueze lövését védte bravúrral Kobel, majd a másik oldalon több lövés is kicsivel kerülte el a Milan kapuját. Az utolsó pillanatig küzdöttek a csapatok a győztes gól megszerzéséért, de hiába, így a Milan újra gól nélküli döntetlent játszott. Ez már a 25. 0–0-ja volt a milánói csapatnak a BL-történelemben, ami rekord. Az iksz talán egy hajszállal a Milannak kedvez, hiszen idegenben érte el, de még nagyon sok van hátra a csoportkörből.

A csoport másik találkozóján
Newcastle (angol)–Paris Saint-Germain (francia) 4–1 (Almirón 17., Burn 40., Longstaff 50., Schär 90+1., ill. L. Hernandez 56.)

Az állás
1. Newcastle United21104–1+34
2. Paris SG21013–4–13
3. Milan20200–002
4. Borussia Dortmund20110–2–21

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+4. perc: Vége a meccsnek, eseménydús találkozón nem született gól. 0–0

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

90. perc: Florenzi esett el a dortmundi tizenhatoson belül, akcióba lépett a videobíró, de azt mondta, hogy ez nem volt tizenegyes.

89. perc: Nmecha került helyzetbe, csavarása nem sokkal ment el a kapu mellett.

88. perc: A szabadrúgást Can fél méterrel a léc fölé küldte.

87. perc: Schlotterbeck hozta fel a labdát középen, de mielőtt forró lett volna a pite, Musah sárga lapot érően buktatta 26 méterre a Milan kapujától.

86. perc: Mi maradt ki?! Chukwueze maradt egyedül a jobb oldalon, egyedül állt szemben Kobellel, de a lövés pillanatában megbotlott, így a kapus védeni tudott, a kipattanót még rápörkölte Reijnders, de mellé.

85. perc: Chukwueze jobbról középre húzva csavart volna a hosszú sarokba, de néhány centit tévedett.

84. perc: Akadt még dortmundi csere, Füllkrug helyére érkezett Moukoko.

82. perc: Leao bal oldali beadására nagy lendülettel érkezett Hernández, és a tétovázó Adeyemit megelőzve fejelt 7 méterről – a kaput nem találta el.

81. perc: Hummels kapott sárgát, mert szabálytalanul állította meg Leaót.

78. perc: Nmecha indult meg előre, de inkább nem lőtt, hanem lekészítette Cannak, aki 22 méterről ellőtte a labdát a bal kapufa mellett.

75. perc: Bynoe-Gittens némi cselezés után csavart 18 méterről, balról fölé.

74. perc: Végre valami, bár Schlotterbeck lövése eljutott a kapuig, semmilyen gondot nem okozott Maignannak.

72. perc: Reagált a Dortmund is, méghozzá két cserével. Reus helyett Nmecha, Malen helyet Bynoe-Gittens a pályán.

69. perc: Cserélt a Milan is, Calabriahelyett A. Florenzi, Giroud helyett Okafor, Pulisic helyett Chukwueze játszik.

64. perc: Dortmund-csere: Brandt helyére jött Adeyemi.

63. perc: Schlotterbeck kétszer is megakadályozta Musah beadását, de azért jöhetett a Milan-szöglet.

59. perc: Brandt indutl meg a jobb oldalon, majd Malenhez játszott, aki a tizenhatos vonaláról ellőtte, de Calabria lábáról lepattant a labda.

58. perc: Milan-csere: Pobega helyett Adli a pályán.

56. perc: A közönség lázongott, hogy a Dortmund-szöglet után kezezés volt, de rosszul látták, fejjel mentett a Milan-védő.

54. perc: Nagy Milan-helyzet maradt ki! Leao szerzett meg egy lepattanó labdát, passzolt Pulisichez, aki 12 méterről fordulásból lőtt, Kobel azonban bravúrral mentett.

51. perc: A szöglet után Pobega úgy fejelt, hogy ez a próbálkozás egyáltalán nem volt veszélyes.

50. perc: Hernández indult meg a bal oldalon, Leaóhoz játszott, aki nem tudott beadni, mert szögletre mentettek előle.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Vége az első félidőnek, jó az iram, az állás döntetlen. 0–0

45. perc: Musah jobb oldali beadását Giroud lőtte az előtte álló védőbe, a lepattanót pedig Hernández lőtte mellé 17 méterről.

44. perc: A jobb oldali szöglet után Benszebaini sarokkal megtolta a labdát, és a berobbanó Reus elől Musah úgy mentett, hogy Reusról pattant a labda mellé.

42. perc: Tomori hibázott védekezésben, Reus azonban rosszul találta el a labdát. Nem szabadult fel a Milan kapuja, mert Benszebaini balról, éles szögből nagy erővel lőtt a jobb alsó irányába, Maignan szögletre mentett.

41. perc: Leao futotta le a védőjét, bejutott a tizenhatoson belülre, majd középre gurított Giroud-nak, aki elől Schlotterbeck óriási mentéssel tisztázott.

39. perc: Ryerson jobb oldali beadása megzavarta Calabriát, aki vállal inkább az alapvonalon túlra továbbított. Hazai szöglet.

38. perc: A hazai védők az előző esetnél lest reklamáltak, de nem volt az.

37. perc: Jobb oldali Milan-szöglet után könnyen szabadítottak fel a védők, de röviden, így jött vissza egy beadás fejjel, majd a kapu előtt egymást zavarta Hernández és Giroud, csakhogy az utóbbi így is bele tudott piszkálni a labdába, amely alig ment fölé.

36. perc: Jobb oldali beadás után Brandt vette mellre a labdát, majd 12 méterről ollózva lőtt – vagy egy méterrel fölé.

Dortmundi harc a labdáért (fotó: AFP)
Dortmundi harc a labdáért (fotó: AFP)

 

35. perc: Beszorult a Milan, egyfolytában támad a Dortmund.

33. perc: Reus próbált ravaszkodni, vagyis egy éles szögből megítélt szabadrúgást nem adott be, hanem inkább a bal felsőt vette célba, és a labda szinte súrolta a lécet.

31. perc: Füllkrug csapott le egy rossz felszabadítási kísérletre, majd nem sokat vacakolt, rápörkölte 18-ról, a szitáló labdát Maignannak ki kellett ütnie, nehogy megtréfálja.

30. perc: Brandt jobb oldalról kanyarította középre a labdát, Maignan kapusviszont figyelt, megszerezte.

27. perc: Jó lövés! Malen látta meg a lehetőséget egy 25 méteres lövésben, és az erős löket nem is sokkal ment el a bal alsó mellett.

25. perc: Repkednek a sárgák, vagyis a sárga lapok, nem a dortmundiak. Can becsúszását ítélte szabálytalannak még a Milan térfelén.

24. perc: A szabadrúgás a tizenhatoson belülre kanyarodott, Benszebaini fejese egy kicsivel elment a léc felett.

23. perc: Reus indult meg középen, Reijnders utánairamodott, majd lerántotta 30 méterre a Milan kapujától. Ez is sárga.

20. perc: Újabb Milan-kontra indult meg, Leaónál lelassult a támadás, beadását könnyen kapta el Kobel.

19. perc: Gyors kontrára indult a bal oldalon Leao, Schlotterbecknek kellett lerántania, nehogy nagyobb baj legyen. Sárga lap.

15. perc: Pulisic robogott el a jobb oldalon, szögletre mentettek a védők, a szöglet után pedig Thiaw 8 méteres fejese ment kicsivel fölé.

13. perc: A szögletet Maignan könnyedén lehúzta.

13. perc: Malen tört be balról a tizenhatoson belülre, egy csel után lehetőséget keresett, de szögletre mentettek a védők.

6. perc: Az ellentámadás végén Malen egy ügyetlen Milan-felszabadítás után rosszul találta el a labdát, amely mellészállt.

6. perc: A szöglet után Pobega kapott labdát a kapunak háttal, majd fordulás után lőtt, kevés sikerrel.

5. perc: A szögletből nem lett semmi, de fél perccel később jöhetett egy újabb szöglettel a Milan, ezúttal a bal oldalról.

4. perc: Pobega indult meg előre középen, 15 méterről ellőtte, a bevetődő Hummels lábáról azonban szögletre pattant a labda.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Dortmund sárga-feketében, a Milan tiszta fehérben játszik.

 

ELŐZMÉNYEK

A Borussia Dortmund és az AC Milan tétmérkőzésen legutóbb a 2002–2003-as Bajnokok Ligája-kiírásban csapott össze, akkor a második csoportkörben mindkét alkalommal vendéggyőzelem született: Dortmundban Filippo Inzaghi góljával 1–0-ra győzött a milánói gárda, míg Olaszországban Jan Koller megmozdulásával ugyancsak 1–0-ra nyert a német csapat. Egy korábbi dortmundi sokat tehet azért, hogy ismét a vendégek örüljenek, Christian Pulisic ugyanis visszatér egykori sikerei helyszínére. A 25 éves támadó a hétvégén gólt szerzett a Lazio elleni bajnokin (2–0), jó formában várja a németországi összecsapást. A 62-szeres amerikai válogatott futballista a Dortmundban nevelkedett, és 2019-ig a német együttest erősítette, 127 mérkőzésen 19 gólt és 26 gólpasszt jegyzett.

„Nagyon jól ismerjük Christant – mondta Edin Terzic, a Dortmund vezetőedzője a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón. – A nyáron érkezett a Milanhoz, nagyon jól kezdett új csapatában. De nem csak rá kell figyelnünk, az olaszoknak rendkívül veszélyes játékosaik vannak. Elég csak Rafael Leo, Théo Hernández, Davide Calabria vagy Alessandro Florenzi nevét megemlíteni. Technikailag kimagaslók, el tudják dönteni a szoros mérkőzéseket. Kemény meccs lesz, aki tovább akar jutni a csoportból, annak több mint tíz pontot kell szereznie, úgyhogy felértékelődnek a hazai mérkőzések. Nagyszerű játékosaink s szurkolóink vannak, ha kiemelkedően teljesítünk, jó esélyünk van hazai pályán a győzelemre.” (J. Á.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik