Nyolcaddöntős a Schalke és az Arsenal is

Vágólapra másolva!
2012.11.21. 22:40
A labdarúgó Bajnokok Ligája szerdai játéknapján hazai pályán nyert a Schalke és az Arsenal is, ezzel mindkét csapat továbbjutott csoportjából a legjobb tizenhat közé, az utolsó kör csak az első helyről dönt. A gelsenkircheniek Christian Fuchs góljával 1–0-ra győztek az Olympiakosz ellen, míg a londoniak Jack Wilshere és Lukas Podolski találatával verték meg a továbbra is nyeretlen Montpellier-t.

Jack Wilshere (balra) szokás szerint sokat harcolt, ráadásként pedig fontos gólt is szerzett (Fotó: Reuters)
Jack Wilshere (balra) szokás szerint sokat harcolt, ráadásként pedig fontos gólt is szerzett (Fotó: Reuters)
Jack Wilshere (balra) szokás szerint sokat harcolt, ráadásként pedig fontos gólt is szerzett (Fotó: Reuters)
Jack Wilshere (balra) szokás szerint sokat harcolt, ráadásként pedig fontos gólt is szerzett (Fotó: Reuters)
Jack Wilshere (balra) szokás szerint sokat harcolt, ráadásként pedig fontos gólt is szerzett (Fotó: Reuters)

ARSENAL–MONTPELLIER

Az Arsenal számára szinte kötelezőnek tűnt a győzelem a meccs előtt, mert a csoportban eddig mindössze egy pontot szerző Montpellier ellen nem engedhette meg magának, hogy hazai pályán rontson.

A francia bajnok ennek ellenére rendkívül agilisan kezdett Londonban, a vendégek több veszélyes beadással is zavarba hozták az „ágyúsok” védelmét az első percekben, az idő előrehaladtával azonban Arsene Wenger csapata átvette a kezdeményezést, majd az irányítást is. A londoniak a 11. percben közel is álltak hozzá, hogy megszerezzék a vezetést, ám Laurent Koscielny fejese után a lécről kifelé pattant a labda.

A folytatásban is maradt támadásban az Arsenal, a Montpellier védői több alkalommal is csak nehezen tudtak tisztázni a büntetőterületükön kívülre, ám a franciák kontrái is rejtettek veszélyt magukban, egy ilyen esetben Wojciech Szczesnynek például a 16-ost elhagyva kellett nagyot mentenie.

A félidő hajrájában elsősorban Lukas Podolski révén veszélyeztettek a hazaiak, a német két lövése is – igaz, kevéssel – célt tévesztett. A második játékrész elején aztán megszületett a várva várt hazai találat: Thomas Vermaelen felívelése után Olivier Giroud fejelte le a labdát, Jack Wilshere kiválóan érkezett az üres területre, és Geoffrey Jourdren kapus felett a kapuba emelt. 1–0

A 63. percben növelte előnyét a Wenger-csapat, méghozzá nem akármilyen bombával: Lukas Podolski játszott Olivier Giroud-hoz, aki a védők feje felett visszajátszotta a németnek a labdát, „Poldi” pedig 14 méterről, kapásból hatalmas gólt ragasztott a léc alá. Igazság szerint az Arsenal és a német is megérdemelte a találatot. 2–0

A találkozó lényegi kérdései ezzel el is dőltek, már csak azért is, mert a Montpellier igazából nem tudott komoly ellenállást kifejteni, ha az Arsenal szerencsésebb – például Giroud próbálkozásánál vagy Santi Cazorla szabadrúgásánál –, akár nagyobb gólkülönbségű győzelmet is arathatott volna, de a továbbjutás kiharcolása után aligha elégedetlen bárki is a klubnál.

ARSENAL–MONTPELLIER 2–0

SCHALKE–OLYMPIAKOSZ

A minket, magyarokat érdeklő kérdés, tudniillik, játszik-e Megyeri Balázs, már a találkozó előtt eldőlt, mert Leonardo Jardim vezetőedző ezúttal is Roy Carrollt jelölte az Olympiakosz kezdőjébe, így a magyar kapus csak a kispadot koptathatta.

A találkozó lendületesen indult, elsősorban a Schalke veszélyeztetett, ám az igazán nagy helyzetre mintegy fél órát várni kellett, ekkor előbb Jefferson Farfán lövését blokkolták, majd Klaas-Jan Huntelaar tévesztette el a jobb alsó sarkot nem sokkal. Öt perccel később az Olympiakosz elhibázta ritka lehetőségeinek talán legnagyobbikát: a vendégek négy a kettő ellen támadhattak egy kontra során, ám egy rossz emelés után még csak lövésig sem jutottak.

A Schalke ennek ellenére egyértelműen irányította a mérkőzést, ám Huntelaaréknak a kapu előtt nem jött össze semmi. A második játékrész is a holland pattogós lövésével indult, és Carrollnak továbbra is sok dolga volt, egy kijövetelnél meg is sérült, amikor összerúgott Jermain Jonesszal, ám tudta folytatni a játékot.

A fiatal kapus, Lars Unnerstall alaposan ráijesztett a gelsenkircheni szurkolókra, amikor Paulo Machado lövése után csak üggyel-bajjal tudta melléterelni a labdát, nem sokkal később viszont megnyugodhattak valamelyest a hazai kedélyek, Christian Fuchs ugyanis megszerezte a vezetést. Az osztrák játékos első BL-gólja kifejezetten szépre sikerült: a 77. percben távoli lövése után a labda a kapu bal oldalában kötött ki a későn reagáló Carroll mellett. 1–0

A hajrában az Olympiakosz igyekezett újítani, erejéből azonban gólra nem futotta, így hiába a legutóbbi két meccsen szerzett hat pont, már biztosan marad számára a csoport harmadik helye.

Az utolsó fordulóban a Schalke a Montpellier-hez utazik, míg az Olympiakosz az Arsenalt fogadja.

SCHALKE–OLYMPIAKOSZ 1–0

BAJNOKOK LIGÁJA
B-CSOPORT, 5. FORDULÓ
Arsenal (angol)–Montpellier (francia) 2–0 (0–0)
Gólszerző: Wilshere (49.), Podolski (63.)
Schalke (német)–Olympiakosz Pireusz (görög) 1–0 (0–0)
Gólszerző: Fuchs (77.)
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Schalke53209–5+411
2. Arsenal53119–6+310
3. Olympiakosz52037–8–16
4. Montpellier50145–11–61
Továbbjutott a Schalke és az Arsenal, az El-ben folytatja az Olympiakosz
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik