FTC: A nagybetűs csapat a sikerünk titka – Orosz Pál

Vágólapra másolva!
2020.10.07. 08:01
null
Orosz Pál szerint a nagybetűs csapat a Ferencváros sikerének a titka (Fotó: Tumbász Hédi)
Az FTC Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál elmondta, a BL-csoportkörbe jutásért járó több mint ötmilliárd forintból a szakmai stáb és a futballisták is kapnak, a furcsa telefonhívásokból viszont elege van.

 

– Legutóbb decemberben ugyanitt ültünk a Groupama Aréna emeleti termében, és akkor úgy fogalmazott, legyünk racionálisak, a Bajnokok Ligája csoportköre túlságosan messze van, az más kávéház…
– Most is más! – vágta rá a Nemzeti Sportnak Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója. – A Fradi mint egyesület, jelen pillanatban klasszikus Európa-liga-csoportkörös klub a hátterét tekintve. Ez nem azt jelenti, hogy ne tudnánk olyan teljesítményt nyújtani, amellyel bejuthatunk a Bajnokok Ligájába. Költségvetésben, játékerőben más kávéház a BL, nézzük csak meg csoportbeli ellenfeleinket. A mostani ezért is fantasztikus eredmény.

– Az FTC-nek tehát az Európa-liga-csoportkör a realitás?
– Igen. Az Európa-liga a mi polcunk, szerintem már az is nagy szó, hogy szisztematikus munkával idáig eljutottunk. A Bajnokok Ligája főtáblája kiugró eredmény, főleg azért, mert nem úgy jutottunk el ide, hogy a rájátszásban kellett becsatlakoznunk, vagy alanyi jogon BL-csoportkörösök lennénk, mint sok más ország bajnoka. Az első selejtezőkörből indulva kellett idáig elverekednünk magunkat olyan neveken keresztül, mint a svéd bajnok Djurgarden, a skót bajnok Celtic, a horvát bajnok Dinamo Zagreb és végül a norvég bajnok Molde.

Még fontosabb a bajnoki cím
A Ferencvárosnál tisztában vannak azzal, a Bajnokok Ligája-szereplés már-már egyedülálló, ám a siker mit sem ér, ha időközben a bajnokságban nem hozzák a mérkőzéseket. Orosz Pál vezérigazgató már most azt ecsetelte, ha a következő idényben hasonló sikereket szeretnének elérni, ahhoz elengedhetetlen az újabb aranyérem – a harminckettedik. A következő idénytől ugyanis változik az európai versenyrendszer, elindul az új sorozat, az Európa-konferencialiga. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által szervezett, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mögé becsatlakozó sorozat a kisebb kluboknak ad terepet a bizonyításra. Mindhárom fronton harminckét együttes vív az elsőségért, az Európa-liga legfeljebb a magyar bajnoknak lesz elérhető. A következő idénytől az NB I aranyérmese a BL-ben indulhat (kiesés esetén az Európa-ligába kerül), a magyar bajnokság második és harmadik helyezettje, valamint a kupagyőztes ugyanakkor eleve az Ekl-be kap besorolást.

– Mi vagy ki a titok? Szerhij Rebrov?
– Szerhij Rebrov kiemelkedően fontos eleme annak, ami most nálunk zajlik, de ez az itt dolgozók közös sikere. A csapategységet emelném ki, és itt nem csak a pályán lévő csapat egységére gondolok. Ez most közös történet, a pályamunkástól kezdve az irodákban dolgozókon át a vezetőedzőig és Kubatov Gábor elnök úrig, beleértve természetesen a szurkolóinkat is. Kétségtelen, hogy kulcsszerepe van a sikerekben Szerhij Rebrovnak, hiszen ő a karmestere annak, ami a pályán történik, nagyon felkészült és elhivatott szakember. Csapatban gondolkodik, mindig és mindenkor a csapat érdeke az első.

– Sok szurkoló máris azon aggódik, hogy a Ferencváros képtelen lesz Szerhij Rebrovot vagy bizonyos játékosokat hosszú távon megtartani. Mit gondol erről?
– Szerhij jól érzi magát Budapesten, a családja is szeret itt lenni, imádja a munkáját a Ferencvárosnál, ráadásul hihetetlen sikereket is elér. Fel sem vetődik, hogy elmenne a klubtól. A játékosokkal kapcsolatban is ezt tudom mondani, hiszen BL-főtáblán játszhatnak olyan nevek ellen, mint Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo. Ugyanakkor azzal tisztában kell lennünk, hogy vannak olyan klubok, amelyek ha szemet vetnek egy-egy labdarúgóra – és nem csak Fradi-játékosokról beszélek természetesen –, akkor tudnak olyan ajánlatot tenni, amellyel nehéz konkurálni. Olyan játékost vagy edzőt, aki egész karrierjét egy klubnál tölti, nagyon nehéz találni. Persze ott van Francesco Totti, aki ellenpélda, de nem ez a megszokott. Amikor valakit el akarnak vinni a klubtól, azt kell szem előtt tartani, hogy a játékos karrierje szempontjából előrelépés-e, ő akarja-e, és ha igen, olyan megállapodást kell kötni, hogy a befolyó összegből legalább azonos kvalitású játékost tudjunk hozni, és maradjon is akkora összeg, amellyel lehet gazdálkodni a klub további fejlődése érdekében. Felfoghatjuk ezt veszélynek és egyfajta lehetőségnek is. Ma már ilyen a labdarúgás.

A ferencvárosi játékosok és stábtagok boldogok, hiszen a BL-csoportkörben topklubok és persze világsztárok ellen futballozhatnak (Fotó: Szabó Miklós)
A ferencvárosi játékosok és stábtagok boldogok, hiszen a BL-csoportkörben topklubok és persze világsztárok ellen futballozhatnak (Fotó: Szabó Miklós)

– Az átigazolásokról ki dönt? Myrto Uzuni, Aissa Laidouni, Adnan Kovacevic máris erőssége a csapatnak, úgy tűnik, egyre jobb futballistákat tudnak a klubhoz csábítani.
– A háttérben jelentős munka zajlik ezen a fronton is. Hajnal Tamás érkezésével ebben nagyon sokat fejlődtünk. Az igazolásról sohasem egy személy határoz a klubnál, mindig közös a döntés. Természetes, hogy az edzőnknek ebben is óriási szerepe van, de ez igaz Kubatov Gáborra is. Nem úgy van, hogy hirtelen azt mondjuk, kell egy jobbhátvéd, mi pedig elkezdünk körülnézni. Kinyitjuk az összeállított mappánkat, megnézzük, kik jöhetnek szóba, mi az erőssége, mi a gyengéje az adott futballistának, nekünk milyen típusúra van inkább szükségünk, védekezőre vagy támadni tudóra. Olyan egyetlen klubnál sem létezik, még a Real Madridnál sem, hogy minden igazolás beváljon, de a százalékos esélyt folyamatosan növelnünk kell.

– A Bajnokok Ligája-szerepléssel egy sztárt is könnyebb a klubhoz csábítani?
– Még ha annyi pénzünk is lenne, hogy meg tudnánk fizetni egy igazi nagyágyút, mit választana egy sztárjátékos? Elmegy a Bundesligába, Angliába vagy a magyar NB I-be? Igazi nagy sztárokat képtelenség idehozni. Még ha valami csoda folytán annyi pénzt is tudnánk adni, ami elgondolkodtatná, akkor sem biztos, hogy megérné, mert „szétverné” az öltözői rendet. Egy fecske pedig nem csinál nyarat. Ellenben kiugró tudású, válogatott labdarúgókat már ide tudunk hozni. Előbb említettem, hogy a nagybetűs csapat a sikerünk titka.

– Évek óta ül tárgyalóasztalhoz a kiszemeltekkel. Mennyiben más most az alkupozíciója, mint a kezdeti időkben?
– Össze sem lehet hasonlítani. Tizedik éve csináljuk, a tárgyalóasztalhoz teljesen másként ülhetünk le, mint évekkel ezelőtt. Mostanra elmondhatjuk, egy éve Európa-liga-csoportkörben szerepeltünk, idén a Bajnokok Ligájában, erre a játékosok is vevők, hiszen ezek fontos állomások a karrierjük szempontjából is. Néhány évvel ezelőtt Kubatov Gáborral arról beszélgettünk, jó lenne elérni, hogy Dinamo Zagreb szintű csapat legyünk – hát az idén mi búcsúztattuk a zágrábiakat. Egyre több olyan játékost tudunk idehozni, akinek a megszerzése néhány éve még csupán fikció volt. Ne feledkezzünk meg az infrastruktúránkról, ami nemzetközi szinten is jónak mondható, a sportszakmai és az orvosi háttérről, és sorolhatnám azokat a tényezőket, amelyek mind számítanak, amikor egy játékos klubot választ.

Orosz Pál reálisan látja, milyen helyzetbe kerülhet az FTC (Fotó: Tumbász Hédi)
Orosz Pál reálisan látja, milyen helyzetbe kerülhet az FTC (Fotó: Tumbász Hédi)

– FC Barcelona, Juventus, Dinamo Kijev. Ilyen csoportról álmodott?
– Csodás sorsolás! Úgy voltunk vele, jöjjenek minél nagyobb csapatok, olyanok, amelyek igazi futballünnepet jelentenek mindenkinek. Ez a három klub ilyen. A játékosok is beteljesítették az álmaikat, játszhatnak többek között Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ellen. A napokban egy újságíró azt kérdezte tőlem, hány pontot szeretnénk szerezni… Elkerekedett a szemem. Örüljünk már annak, hogy idáig eljutottunk, ha jön a mérkőzésnap, mindenki vegyen egy hot dogot, igyon meg egy sört, kapja ölébe a gyerekét, jöjjön ki a stadionba, és érezze jól magát, élvezzen minden pillanatot. Nem azt mondom, hogy feltett kézzel állunk ki a meccsekre, mindenkiből felkészülünk és a tudásunk legjavát fogjuk nyújtani, erre Szerhij Rebrov mellett az is garancia, hogy ez itt a Ferencváros, és itt minden körülmények között a maximumot kell nyújtani. Aztán hogy ez mire lesz elég, majd kiderül.

Irány a Puskás Aréna!
Megérkezett az Európai Labdarúgó-szövetség döntése kedden, miután a Ferencváros a napokban kérelemmel fordult az UEFA-hoz, hogy három hazai Bajnokok Ligája-csoportmérkőzése közül a másodikat és a harmadikat a Puskás Arénában rendezhesse meg. Az UEFA illetékesei a klub szurkolóinak és a futballrajongóknak kedvező határozatot hozott, ugyanis november 4-én a Juventust, majd december 2-án az FC Barcelonát is Magyarország legnagyobb sportlétesítményében fogadhatja az FTC. Az október 28-i, Dinamo Kijev elleni összecsapásra a Groupama Arénában kerül sor. A három csoportmérkőzésre érvényes jegyek értékesítésének időpontjairól, illetve árairól a Ferencváros vezetői később tájékoztatják a szurkolókat.

– Hány telefonhívást kapott, hogy szerezzen jegyet a hazai meccsekre?
– Hirtelen annyi barátom lett, mint még sosem. Főleg azt szeretem, ha azzal hívnak fel, imádják a Barcelonát, szerezzek nekik jegyet. Ilyenkor azt válaszolom, nincs gond, hívja fel a Barcelonát. Persze érthető, hogy mindenki itt akar lenni ezeken a mérkőzéseken.

– Beszéljünk az anyagiakról, hiszen mégiscsak Magyarországon élünk… Eddig öt- és hatmilliárd forint közé tehető a bevétel.
– Igen ám, de ne feledjük, ennek egy távolról, szabad szemmel is jól látható részét adóban befizetjük az államnak. Másfél milliárd forint körüli összegről beszélünk. De nincs ezzel gond. Azt is szokták kérdezni, ebből mennyit kapnak a játékosok, edzők. Nos, nem titok, kapnak a stáb tagjai és a futballisták is, mert a „nincsből” nem lehet, de ha van miből, abból szívesen adunk.

– Annak idején téma volt, hogy Szerhij Rebrov alacsonyabb fizetést kap, ám ha bejut a Bajnokok Ligájába a klubbal, nagyot kaszálhat. Igaz ez?
– Nem elegáns más zsebében turkálni, nem is teszem. Százalékot vagy konkrét számokat nem mondhatok, de az az elvünk, hogy akinek szerepe van a pénz megkeresésében, az kapjon is belőle. Az Európa-ligához képest a BL-ben nagyságrendileg ötször annyi a pénz, így jut is, marad is. A BL-csoportkörben például egy pontért kilencszázezer eurót kap a klub, ha nyerünk egy mérkőzést, azért egymilliárd forint jár. Azért az nem kevés.

– Örült neki, amikor kiderült, hogy a csoportkört az FC Barcelona otthonában kezdik?
– Viccesen szoktam mondani, egy esztendővel ezelőtt az El-ben az Espanyollal kezdtünk Barcelonában, nem tudott megverni bennünket, aztán ki is esett a spanyol első osztályból. Kezdhetnek aggódni a Barcánál is… Mindenesetre különös lesz visszatérni a városba úgy, hogy nem az Espanyol stadionja felé kell kanyarodnunk, hanem a Camp Nou felé. Óriási élmény lesz ez minden fradistának!

BAJNOKOK LIGÁJA 2020–2021
A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
18.55:
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz)
21.00:FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol)
21.00:FERENCVÁROS–Dinamo Kijev (ukrán)

3. FORDULÓ
November 4., szerda
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00:FERENCVÁROS–Juventus (olasz)

4. FORDULÓ
November 24., kedd
21.00:
Juventus (olasz)–FERENCVÁROS
21.00:Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol)

5. FORDULÓ
December 2., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00:FERENCVÁROS–FC Barcelona (spanyol)

6. FORDULÓ
December 8., kedd
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00:Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik