Először kapott ki a Benfica – érik az olasz döntőbe jutás

Vágólapra másolva!
2023.04.11. 20:50
null
Nicolo Barella (középen) szerezte meg a vezetést az Internek (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a jelenlegi sorozatban eddig még veretlen portugál Benfica hazai pályán 2–0-ra kikapott az Intertől, így érik, hogy erről az ágról egy olasz csapat biztosan eljut a döntőig – hat év után először.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Benfica (portugál)–Internazionale (olasz) 0–2 (0–0)
Lisszabon, Estadio do Benfica, 62 594 néző. Vezette: Oliver (angol)
Benfica:
Vlahodimosz – Gilberto, António Silva, Morato, Grimaldo – Chiquinho, Florentino (Neres, 64.) – Rafa Silva, Joao Mário, Aursnes – Goncalo Ramos. Vezetőedző: Roger Schmidt
Internazionale:
A. Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni (De Vrij, 90+1.) – Dumfries (D'Ambrosio, 87.), Barella, Brozovic, Mhitarjan, Dimarco (Gosens, 63.) – La. Martínez (J. Correa, 63.), Dzeko (R. Lukaku, 63.). Vezetőedző: Simone Inzaghi
Gólszerző:
Barella (51.), R. Lukaku (82. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Inter próbált nyomást helyezni a Benficára, így a portugálok nehezen tudtak kibontakozni. Mhitarjan nagyszerűen játszott a középpályán, sok labdát szerzett és nagyszerűen passzolt a csapattársaknak.

Persze a Benfica sem aludt, sőt, a nagyobb helyzetek inkább a hazaiak előtt adódtak. Dimarco sokat hibázott a vendégek védelmében, ám Joao Márióék nem tudták kihasználni a lehetőségeket, Onana remekül védett. Az Internél Acerbi erős lövése is elkerülte a Benfica kapuját.

Az első félidőben nem esett gól.

A folytatásban nagyobb lendülettel támadott a Benfica, ám az 51. percben az Inter szerezte meg a vezetést: Bastoni beadásából Nicolo Barella gyönyörűen helyezte a labdát a kapu jobb oldalába. Ez volt Barella második gólja ebben a BL-kiírásban.

Az 56. percben egyenlíthetett volna a Benfica, ám a kavarodásban minden lövést blokkoltak a védők.

Nyomott tovább a lisszaboni alakulat, ám a 81. percben végleg eldőlt, ha nem is a párharc, de ez a meccs igen: Joao Mário kézzel ért bele egy beadásba, a játékvezető a VAR-ellenőrzés után büntetőt ítélt. A csereként beálló Romelu Lukaku pedig nem hibázott.

Ezen a meccsen semmi sem sikerült a Benficának. A 94. percben Goncalo Ramos nagy helyzetben Onanát találta el, így a vége maradt 0–2. Az Internek óriási esélye van az elődöntőre.

A NAP MÁSIK MECCSÉN
MANCHESTER CITY (angol)–BAYERN MÜNCHEN (német) 3–0

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK. Az Inter 2–0-ra nyert, és ha továbbjut, akkor biztos, hogy 2017 után (akkor a Juventusnak sikerült) először lesz olasz résztvevője a BL dönbtőjének. Hiszen ezen az ágon szerepel a Milan és a Napoli is – az Inter továbbjutása esetén a két olasz csapat párharcának továbbjutójával találkozna az elődöntőben.

94. perc. Ramos lövését Onana védte.

91. perc. Bastoni hjelyett De Vrij állt be.

Négy perc lesz a hosszabbítás.

86. perc. Dumfries helyére D'Ambrosio állt be.

83. perc. A lecserélt Dzeko a pályán kívül kapott sárga lapot.

82. perc. GÓÓL. Vlahodimosz érzi az irányt, de Lukaku nagy erővel a bal alsóba lőtte a labdát a 11-esből. 0–2

81. perc. Miután Dumfries jobb oldali beadásába a tizenhatos vonalánál felugró Joao Mário kézzel ért bele, visszanézés után 11-eshez jutott az Inter!

80. perc. LEHET, HOGY MÉGIS 2–0 LESZ! VAR-DÖNTÉS A LÁTHATÁRON...

77. perc. LEHETNE 2–0 IS... Akárcsak az első gól előtt, Bastoni adott be balról, de az érkező Dumfries fejesét védte Vlahodimosz, az ismétlésnél pedig Morato blokolt.

Ezzel a góllal vezet az Inter:

74. perc. Inter-kontra, Barella-lövéssel, de mellé ment a próbálkozás.

73. perc. EGYENLÍTÉSI LEHETŐSÉG. Jobb oldali beadás után a hosszún érkező Rafa Silva lőtt mellé, de beleért még egy védő. A szögletből azonban újabb helyzet már nem lett.

69. perc. Barella csapott le egy bal oldali keresztlabdára, és egyből lőtt is, de blokkoltak a védők.

67. perc. Mhitarjan a tizenhatoson belül, balról lőtt, Vlahodimosz lábbal védett.

64. perc. Florentino helyén Neres a Benficában.

63. perc. Cserék az Internél: Lautaro helyett Correa, Dzeko helyett Lukaku, Dimarco helyett Gosens érkezett.

Barella a nyolcadik BL-meccsén a második gólját szerezte ebben az idényben, korábban a Barca elleni, idegenbeli 3–3-as találkozón volt eredményes.

56. perc. ÓRIÁSI BENFICA-HELYZET. Joao Mário jobbról középre passzolt labdájából többen is lőhettek volna, de sem Grimaldo, sem Ramos, sem Florentino nem találta el közelről, a kapuval szemből a labdát.

51. perc. VEZET AZ INTER! Bastoni bal oldali beadását a hosszún érkező Barella fejelte az ötösről a kapuba. 0–1

50. perc.Brozovic rálépett Rafa Silva lábára, sárga lap.

47. perc. Hazai oldalon az első beadás a második félidőben, balról, Dimarco azonban ezúttal nem hibázott és kivágta a labdát.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ. Csere egyelőre nincs.

Az első félidő statisztikái (Forrás: eredmenyek.com)
Az első félidő statisztikái (Forrás: eredmenyek.com)
Matteo Darmian és Rafa Silva – nagy küzdelem gól nélkül az első félidőben (Fotó: AFP)
Matteo Darmian és Rafa Silva – nagy küzdelem gól nélkül az első félidőben (Fotó: AFP)

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! A Benficának voltak nagyobb helyzetei, köszönhetően Federico Dimarco hibáinak, viszont a játékrész második felében az Inter is egyre többször el tudott jutni a hazai tizenhatosig, a vendégek meg is fordították a kezdeti labdabirtoklási hátrányukat, de jól zárt a Morato irányította hazai védelem.

44. perc. Chiquinho ívelése magas Ramosnak, Onanáról elsőre még köjött a labda, másodjára viszont már magához ölelte.

42. perc. INTER-HELYZET LEHETETT VOLNA... Dimarco kapott egy keresztlabdát jobbról, amit a bal szélről egyből középre is passzolt, de Lautaro Martínez mögé...

39. perc. Barella cselezett balról befelé majd egy felívelt labdával Dzekót vette célba, aki az ötös bal oldalán ugrott fel fejelni, de néhány centivel lemaradt a labdáról.

A spanyol Grimaldo az a játékos, akinek nyáron lejár a szerződése, és mivel a jelek szerint nem hosszabbít a Benficával, már elkezdődtek az egyeztetések a pótlásáról – az AZ Alkmaar és a magyar válogatott balhátvédje, Kerkez Milos lehet a lisszaboniak első számú kiszemeltje.

33. perc. Grmaldo 18 méterről, balról csavarta a kapu mellé a labdát.

28. perc. A korábbi Benfica-helyzetek után az Inter próbálja kapuja elé szögezni a portugálokat, Dimarco beadását Vlahodimosz húzta le.

26. perc. Aktuális labdabirtoklási arány az UEFA szerint: 52–48 százalék a Benfica javára.

25. perc. Acerbi 27 méterről lőtt, de a kapu fölé.

Az óvatos kezdés után egyre inkább érvényesül a Benfica karata, az Internél egyértelműen Dimarco tűnik a gyenge láncszemnek.

22. perc. António Silva rossz belépője után villant a sárga lap.

20. perc. ÚJABB DIMARCO-HIBA. Az Inter védője ismét labdát ajándékozott az ellenfélnek, ami után Rafa Silva lekészítéséből Joao Mário lőtt 14 méterről, kapásból a kapu mellé.

Lenyűgöző hangulatban várták a hazai szurkolók a kezdést.


16. perc. AZ ELSŐ NAGY HELYZET. Grimaldo megy el a bal szélen, beadását Dimarco pont Rafa Silva elé fejelte, aki nyolc méterről, balról lőtt, de Onana védte a rövidbe tartó labdát.

13. perc. Előbb Chiquinho forgolódott az Inter játékosai között, majd Florentino bombázta messziről az égbe a labdát.

11. perc. A Benfica első szögletét Chiquinho végezte el, de gólhelyzet nem qalakult ki belőle.

9. perc.Dzeko fejelt a védők szorításában 11 méterről, de jócskán mellé ment a próbálkozása.

7. perc. Dimarco fordult le a bal oldalon Grimaldóról,a beadását pedig Morato mentette szögletre. A szögletnél Brozovic beadása elszáll mindenki fölött.

Az első percekben ugyan a hazaiak birtokolják többet a labdát, de próbál mélyen letámadni az Inter, már az ellenfél térfelén labdát szerezni.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS. A piros-fehérben játszó Benfica kezdett, sárgában az Inter.

Vlahodimosz kapus önbizalommal telve várhatja az Inter elleni negyeddöntőt – a Benfica legutóbbi három BL-meccsén mindössze két gólt kapott (Fotó: AFP)

ELŐZMÉNYEK

♦ A két csapat tétmeccsen 2004-ben találkozott legutónbb, akkor az Európa-ligában az Inter hazai pályán 4–3-re győzött a Benfica ellen, Lisszabonban 0–0-ra végeztek a felek.

♦ A portugálok a Paris Saint-­Germaint és a Juventust megelőzve veretlenül jutottak tovább a csoportból, majd kettős győzelemmel, 7–1-es összesítéssel búcsúztatták az FC Bruges-t. Tehát még nem kaptak ki a kiírásban, arról nem is beszélve, hogy összesen 23 gólt szereztek, a Napoli (25) után a legtöbbet.

♦ Az Internazionale a Bayern München mögött, az FC Barcelonát megelőzve jutott tovább a csoportkörből, köszönhetően a Barca ellen megszerzett négy pontnak. Simone Inzaghi vezetőedző csapata a folytatásban is megizzadt, nagy csatában, 1–0-s összesítéssel búcsúztatta azt az FC Portót, amely éppen a Benfica mögött a 2. helyen áll a portugál élvonalban (hét pont a Benfica előnye), és múlt pénteken 2–1-re győzött a lisszaboniak vendégeként.

♦ Az Inter viszont már hat tétmérkőzés óta nyeretlen, legutóbb március elején győzte le otthon a ­Leccét (2–0). Pénteken a Salernitana vendégeként játszott 1–1-es döntetlent a Serie A-ban. A Benfica a Porto elleni vereséget megelőzően sorozatban nyolc tétmeccset nyert meg.

♦ A Benficából sárga lapos eltiltás miatt hiányzik az argentin világbajnok védő, Nicolás Otamendi (a másik világbajnok, Enzo Fernández télen a Chelsea-hez szerződött a Benficából), míg a német válogatott Julian Draxler, a szerb Mihailo Risztics és a dán Alexander Bah sérülés miatt nem bevethető. Az Inter Hakan Calhanoglura, Dalbertre és Milan Skriniarra sem számíthat sérülése miatt.

♦ A párharc egyik főszereplője lehet a portugálok 30 éves középpályása, Joao Mário, aki két éve az Intertől szerződött a Benficába, és ebben az idényben 42 tétmeccsen 23 góllal és 12 gólpasszal segítette már csapatát, ebből a BL-ben hat gólt jegyzett nyolc meccsből.

P. K., S. Á.

A nagyobb méretért kattintson a képre!
A nagyobb méretért kattintson a képre!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik