Az akarat jutalma: továbbjutott a Mol Vidi FC

SOMOGYI ZSOLT, BACSKAI JÁNOS (közvetítés)SOMOGYI ZSOLT, BACSKAI JÁNOS (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.08.01. 19:43
A Mol Vidi FC Anel Hadzicnak az első félidő hajrájában szerzett góljával 1–0-ra legyőzte, és így kiejtette a bolgár Ludogorecet. A meccsen Virgil Misidjan kiállítása miatt 50 percen keresztül emberelőnyben játszó fehérváriak a Malmö ellen folytatják a Bajnokok Ligája 3. fordulójában.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓ
BAJNOKI ÁG
MOL VIDI FC–LUDOGOREC RAZGRAD (bolgár) 1–0
Felcsút,
Pancho Aréna, 2878 néző. Vezette: Schüttengruber (osztrák).
VIDI: Kovácsik – Fiola, Juhász R., Vinícius, Stopira – Nego, Huszti, Varga J., A. Hadzic (Nikolov, 88.) – Kovács I. (Pátkai, 90.) – M. Scsepovics (Sz. Scsepovics, 75.). Vezetőedző: Marko Nikolics
LUDOGOREC: Renan – Cicinho, Moti, Terziev, Natanael – Djakov, Campanharo (Góralski, a szünetben) – Wanderson (Joao Paulo, 74.), Marcelinho, Misidjan – Swierczok (Keserü, 67.). Vezetőedző: Paulo Autuori
Gólszerző:
A. Hadzic (45.)
Kiállítva: Misidjan (40.)
Továbbjutott: a Vidi, 1–0-s összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

Kovács István indította a legjobban a mérkőzést: a középpályás nem csupán beszélt arról, hogy nemcsak a Ludogorec braziljainak szabad cselezni, mert képesek a trükközésre a Vidi játékosai is, hanem meg is mutatta, mire gondolt.

Pedig nem volt biztos a meccs előtt, hogy az irányító helyet kap a kezdőben, sokan úgy kalkuláltak, hogy Danko Lazovics, a Vidi egyik legértékesebb, legtapasztaltabb tagja lesz ott a tizenegyben. Ám Marko Nikolics vezetőedző úgy döntött, számít Kovács Istvánra, és az első percekben úgy tűnt, ez a bizalom szárnyakat ad a labdarúgónak. Agresszíven labdát szerzett többször is, s bár csaknem tíz perc elteltével kecsegtető helyzetből pontatlanul lőtt, a labdaszerzés, a bátor megindulás tapsra ragadtatta a fehérvári csapat híveit. A hiba nem szegte a magyar játékos kedvét, aki ezután három csellel kígyózott át a Ludogorec középpályásai között, és ekkor arra gondolhattak a magyar szurkolók: a Vidi képes futballozni a nemzetközi szinten is képzettnek minősülő brazil légiósok között.

Főleg akkor, ha az egészen finom megmozdulásokkal jelentkező Marcelinho a legszebb neymari hagyományokat követve a füvön fetrengett, hogy az őt ért sérelmekre felhívja a játékvezető figyelmét, de szerencsére az osztrák spori nem volt kíváncsi a színházi előadásra.

Amúgy pedig, ahogy azt várni lehetett, már a mérkőzés első szakaszában is a bolgár bajnok birtokolta többet a labdát, de a tizenhatos előterénél tovább ekkor még nem jutott, míg a magyar aranyérmes játékosai, ahogy ígérték, fegyelmezetten, zártan, koncentráltan védekeztek. És ez láthatóan nem ízlett a Ludogorec légiósainak. Egy-egy agresszív labdaszerzés is megmutatta, nem kell feltétlenül hasra esni a kétségkívül jó ellenféltől, más kérdés, hogy nem egy alkalommal bántóan gyenge megoldás miatt veszített labdát a hazai együttes. Az sem volt sokkal szívderítőbb, hogy két ígéretes helyzet is azért hiúsult meg a félidő derekán, mert Marko Scsepovics olyan látványosan maradt lesen, mint aki nem figyeli a meccset, vagy nem ismeri a lesszabályt… Az első játékrész közepén kiegyenlítetté vált a küzdelem, Marcelinho a labdától egészen távol tudott sárga lapot kapni, ami azt jelezte, hogy a koncentrációval a másik oldalon problémák lehetnek…

És igen, az a bizonyos koncentráció… A félidő végén nem várt módon emberelőnybe került a Mol Vidi FC. A Ludogorec legértékesebbnek tartott játékosa, a holland-suriname-i Virgil Misidjan, aki Vura becenéven (is) ismert a pályákon, előbb nem volt hajlandó a kijelölt helyre állni egy hazai szabadrúgásnál, később meg feldobta magát, így begyűjtött két sárga lapot.

A létszámfölényt azonnal kihasználta a házigazda: a Vidi szögletek kiharcolásával kapuja elé szorította a Ludogorecet, és bár Juhász Roland elől még menteni tudtak, Anel Hadzic közelről a hálóba stukkolta a labdát (1–0).

A második félidő első szakaszában kimondottan okosan futballozott a Mol Vidi. A fehérváriak a létszámfölényt kihasználva széthúzták a mezőnyt, megfontolt, tudatos passzokkal tartották a labdát, egyszersmind fárasztva az ellenfelet. Ugyanakkor egy-egy szituációban lehetett érezni, a villámgyors brazil támadók bármikor lövőhelyzetbe tudnak kerülni, de a fehérváriak szívósan védekeztek, alázatosan, egységes csapatként próbálták útját állni a bolgár gárda támadásainak. E tudatosság része lehetett, hogy Kovácsik Ádám minden egyes alkalommal a kirúgásaival Cicinhót kényszerítette fejpárbajra a nála jóval magasabb fehérváriakkal szemben, és ezekkel a megnyert küzdelmekkel is labdát tudott birtokolni a piros-kék együttes.

Érezhető volt, hogy a Ludogorec játékosai egyre idegesebbek, és akárcsak az első meccsen, most sem tudtak veszélyes helyzetet kialakítani a fehérvári kapu előterében.

A bolgár klub légiósai létszámhátrányban is birtokolni tudták a labdát, ám ezt úgy is lehetett értelmezni, hogy a Mol Vidi adta át a területet ellenfelének, hogy aztán a megnyíló helyen kontratámadásokat vezessen. Erre volt is lehetősége, nem is egy, de a lényeg: a magyar bajnok jutott tovább a BL-ben!

BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR, VISSZAVÁGÓK

• BAJNOKI ÁG

Midtjylland (dán)–Asztana (kazah) 0–0
Továbbjutott: az Asztana, 2–1-es összesítéssel
HJK Helsinki (finn)–BATE Boriszov (fehérorosz) 1–2 (Yaghoubi 28., ill. Rafinha 21. – öngól, Sztaszevics 24.)
Továbbjutott: a BATE, 2–1-es összesítéssel
Qarabag (azeri)–Kukësi (albán) 3–0 (Quintana 24., 57 – mindkettő 11-esből, Delarge 89.)
Továbbjutott: a Qarabag, kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel
Malmö (svéd)–CFR (romániai) 1–1 (Traustason 55., ill. Djokovic 36.)
Továbbjutott: a Malmö, 2–1-es összesítéssel
Suduva (litván)–Crvena zvezda (szerb) 0–2 (Ben Nabouhane 8., N. Radonjics 38.)
Továbbjutott: a Crvena zvezda, kettős győzelemmel, 5–0-s összesítéssel
Rosenborg (norvég)–Celtic (skót) 0–0
Továbbjutott:
a Celtic, 3–1-es összesítéssel

• NEM BAJNOKI ÁG
FC Basel (svájci)–PAOK (görög) 0–3
(F. Varela 7., Prijovics 52., el-Kadduri 60.)
Továbbjutott: a PAOK, 5–1-es összesítéssel
Sturm Graz (osztrák)–Ajax (holland) 1–3 (Onana 89. – öngól, ill. Huntelaar 39., 77., Tadics 48.)
Továbbjutott: az Ajax, 5–1-es összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik