BL-selejtező: könnyed győzelemmel kezdett a CFR Cluj

B. O. M., V. J.B. O. M., V. J.
Vágólapra másolva!
2021.07.06. 21:55
null
Hármat vágott első BL-selejtezőjén a CFR Cluj (Fotó: Manases Sándor)
A Ferencváros koszovói Prishtina elleni sikere (3–0) mellett hat mérkőzést játszottak le a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörének első játéknapján.

 

Kétgólos győzelemmel mutatkozott be a román bajnok CFR edzőjeként Marius Sumudica, a Debrecen két évtizeddel ezelőtti csatára: a kolozsvári csapat a Boszniai Szerb Köztársaságból érkező Borac Banja Lukát verte meg meggyőző játékkal.

A 10. percben Billel Omrani harcolt ki büntetőt az erdélyiek javára, Ciprian Deac a jobb kapufára lőtte a labdát, a kipattanót azonban Omrani már a hálóba. A sokkal dinamikusabb CFR a félidő közepén gyors ellentámadásból növelte előnyét, ekkor Omrani szolgálta ki Deacot. Az ezt követő kolozsvári lövéseket viszont már védte Nikola Lakics kapus, Valentin Costache pedig a kapufát találta el, miközben közvetlenül szünet előtt váratlanul szépített a Borac: Goran Zakarics jobbról érkező beadását Panajotisz Moraitisz fejelte az ötös sarkáról a rövid sarokba. A második félidőben sokkal óvatosabb futball zajlott a pályán, sokkal kevesebb helyzettel, de egy szépségdíjas góllal: Deac indította Runar Mar Sigurjónssont, és az izlandi középpályás jobbról, kapásból a hosszú felső sarokba lőtt. 3–1

Mindössze kilenc nappal azután, hogy végigjátszotta Finnország utolsó, Belgium elleni (0–2) csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon, Daniel O'Shaughnessy a Helsinki JK kezdőjében kapott helyett csapata Buducsnoszt Podgorica elleni BL-selejtezőjén. A finn együttes alaposan bekezdett a montenegrói ellen: 13 perc után már három góllal vezetett, ám ezt követően már csak a balkániak találtak be a kapuba, méghozzá az első félidő hajrájában tizenegyesből.

Az észt válogatott Rauno Sappinen második félidei duplájával megnyugtató előnyt szerzett a Floria Tallinn a máltai Hibernianst fogadva, amely a mérkőzés hajráját már emberhátrányban volt kénytelen lejátszani.

A litván bajnok Zalgiris Vilnius az északír Linfield legyőzésével került egy lépéssel közelebb a második selejtezőkörhöz.

A luxemburgi Fola Esch a második félidőben villámgyorsan egymás után szerzett találataival kétgólos hátrányból állt fel a gibraltári Lincoln Red Imps ellen, így teljesen kétesélyes maradt a párharc a visszavágóra.

A játéknap záró mérkőzését követően győztesként távozott az északmacedóniai Tetovóból a szlovén Mura, amely egy első félidőben szerzett találattal nyerte meg a Shkëndija elleni találkozót. A vendégvezetés után, a szünet előtt nem sokkal nagy egyenlítési lehetőség nyílt a hazaiak előtt, ám Beszart Ibraimi tizenegyest hibázott.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS

FERENCVÁROSI TC–Prishtina (koszovói) 3–0 (Nguen 71., R. Mmaee 74., Blazic 78.)
Flora Tallinn (észt)–Hibernians (máltai) 2–0 (Sappinen 75., 89.)
HJK (finn)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
3–1 (Ro. Riski 5., Valencic 7., Saksela 13., ill. Raicskovics 35. – 11-esből)
CFR Cluj (romániai)–Borac Banja Luka (boszniai) 3–1 (Omrani 11., Deac 28., Sigurjónsson 60., ill. Moraitisz 45+1.)
Zalgiris Vilnius (litván)–Linfield (északír) 3–1 (Videmont 38., T. Kis 45., Sylvestr 67., ill. Manzinga 54.)
Fola Esch (luxemburgi)–Lincoln Red Imps (gibraltári) 2–2 (Bensi 65., Ahmetxhekaj 66., ill. Carrallero 26., Brito 50.)
Shkëndija (északmacedón)–Mura (szlovén) 0–1 (Bobicanec 28.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik