45 perc dögunalom, 45 perc dráma Madridban – előnyben a City

Vágólapra másolva!
2020.02.26. 20:53
null
A Manchester City a hajrában tudott fordítani (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Manchester City 2–1-es győzelmet aratott a Santiago Bernabéu Stadionban a Real Madrid felett. A két sztárcsapat meglehetősen eseménytelen első félidőt játszott, majd megélénkült a játék: a Real Isco góljával szerzett vezetést, ám a City Gabriel Jesus fejesével és Kevin De Bruyne tizenegyesgóljával fordított a hajrában, ráadásul Sergio Ramos a kiállítás sorsára jutott. Visszavágó március 17-én.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
REAL MADRID (spanyol)–MANCHESTER CITY (angol) 1–2 (0–0)

Madrid
, Santiago Bernabéu Stadion. Vezette: Orsato (olasz)
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Varane, S. Ramos, F. Mendy – Valverde, Casemiro, Modric (Lucas Vázquez, 84.) – Vinícius Jr. (Bale, 75.), Benzema, Isco (Jovics, 84.). Vezetőedző: Zinédine Zidane
MAN. CITY: Ederson – Walker, Laporte (Fernandinho, 33.), Otamendi, B. Mendy – Rodri, Gündogan – Mahrez, De Bruyne, Bernardo Silva (Sterling, 73.) – Gabriel Jesus. Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző: Isco (60.), ill. Gabriel Jesus (78.), De Bruyne (83. – 11-esből)
Kiállítva: S. Ramos (86.)

Erős túlzás lenne, hogy a spanyol és az angol bajnokság második helyezettjének összecsapása elkápráztatta volna a madridi nézőket az első félidőben. Sőt. Már a 15. percben szórványos füttyszó ütötte fel a fejét a Santiago Bernabéu Stadionban.

A Manchester City – különösképpen Pep Guardiolához képest – rendkívül passzív felfogásban kezdett, a területeket szűkítve teljesen átengedte a labdát a Real Madridnak. Igen ám, de hiába volt az első negyedóra végén 71–29 a százalékos labdabirtoklás a „királyiak” javára, egyszerűen nem tudtak mit kezdeni vele a vendégkapu előtt.

A mérkőzés első valamirevaló helyzete a 21. percben jött el: Kevin De Bruyne passza után Gabriel Jesus tört be balról a tizenhatoson belülre, majd jobbal lőtt, de Thibaut Courtois védeni tudott. Alig tíz perccel később a Real is megvillant, Ferland Mendy beadása után – a jubiláló, a klub történetében hatodik BL-századosává váló – Karim Benzema közeli fejesét hárította nagy bravúrral Ederson.

A találkozó azonban ezt követően sem élénkült meg. Az izgalmakat a sérülések jelentették – azok is főleg a manchesteriek számára, elvégre őket sújtotta inkább. A játékrész közepén az egyébként is üveglábú Ilkay Gündogan maradt a földön sajgó bokáját tapogatva. Ő tudta folytatni. Aymeric Laporte a 33. percben viszont nem. Az idény nagy részét sérülés miatt már így is kihagyó (csupán hét bajnokija van), január végén felépülő francia bekket a rutinos, ám kényszerhátvéd Fernandinho váltotta fel.

A játékrész legnagyobb lehetőségére egészen a 45. percig kellett várni, De Bruyne szöglete után Courtois nem tudta elég messzire paskolni a labdát, Gabriel Jesus próbálta meg egyből a hálóba vágni, ám a pályafutása 124. Bajnokok Ligája-meccsét játszó Sergio Ramos – aki mindegyik alkalommal kezdőként lépett pályára, ezzel egyébként Gianluigi Buffon (123) korábbi rekordját döntötte meg – óriásit mentett a gólvonalon.

Beszédes adat: a Realnak hét éve nem volt olyan kevés gólszerzési kísérlete hazai BL-találkozón, mint most (3) – akkor a Galatasaray volt az ellenfél.

Hiába kezdett a második félidőben jobban a vendégcsapat, a 60. percben a Real szerezte meg a vezetést. Labdaszerzés után Vinícius Jr. használta ki a manchesteri védők teszetoszaságát, három védőt szédített egyszerre, miközben betört a tizenhatoson belülre, majd tizenegy méterre a kaputól a jobb kezénél érkező Isco elé tálalt, aki egy átvételt is megengedhetett magának, eztán helyezett csak a hálóba a kiszolgáltatott helyzetben kivetődő, de menteni nem tudó Ederson mellett (1–0).

A 65. percben Benzema, öt percre rá Ramos növelhette volna kétgólosra a hazai előnyt – előbbi helyzeténél Ederson, utóbbi esetében a blokkolni tudó védő mentett nagyot. Míg a Manchester City képtelennek tűnt a ritmusváltásra, a „vérszagra ugró” Real a vezetés megszerzése után fel tudta pörgetni a tempót, nemegyszer percekre a saját térfelére szorítva Guardiola csapatát.

De jött a 78. perc, egy balról érkező beadás és a Ramos mellől (a kezeit is némi segítségül hívó) Gabriel Jesus, aki közvetlen közelről a hálóba bólintotta az egyenlítő gólt (1–1). A City-játékosok kicsi a rakást imitálva ünnepelték a gólt, de igazán csak egy perccel később, a VAR-checkket követően lélegezhettek fel: megvan az egyenlítés!

Hirtelen, megint fordult a kocka...

Jesus csakhamar újabb veszélyes fejessel jelentkezett, majd a 83. minutumban már nem csak veszélyeztetett, a fordítást jelentő találatot is megszerezte a City! Carvajal rácsúszott a tizenhatoson belül a már kifelé cselező Raheem Sterlingre, a teljes joggal befújt büntetőt pedig – a belga belharcot megnyerve – De Bruyne értékesítette (1–2). A kapus balra dőlt, a labda a jobb alsóba ment.



Bár tíz perccel korábban még a saját javára dönthette volna el a találkozót (s talán a párharcot is?) a Real, a 86. percben éppen a madridiak sorsa pecsételődött meg (erre az estére?): Ramos lerántotta a meglóduló Jesust a tizenhatos vonalától féllépésnyire. Villant is a piros. (Ramos karrierje során 26-adszor...)

Zidane csapatának szerencséje, hogy a hosszabbítás pillanataiban ugyan Sterling is villant még – ám Courtois eszén nem tudott túljárni.

Az első mérkőzés után viszont így is a Manchester Cityé az előny.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik