Osimhen az egekben, a Napoli először a nyolc között!

Vágólapra másolva!
2023.03.15. 20:53
null
Victor Osimhen két gólt is szerzett (Fotó: AFP)
A Napoli hazai pályán 3–0-ra megverte az Eintracht Frankfurtot a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerdai játéknapján, és kettős győzelemmel bejutott a legjobb nyolc közé – története során először. Mint ismert, a nápolyiak előtt az Internazionale és a Milan is bekerült a negyeddöntőbe, ahol idén így három olasz klub harcol majd a még tovább jutásért.

 


BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
NAPOLI (olasz)–EINTRACHT FRANKFURT (német) 3–0 (1–0)
Nápoly,
Diego Armando Maradona Stadion. V: Taylor (angol)
NAPOLI: Meret – Di Lorenzo, Rrahmani, Kim Min Dzse (Juan Jesus, 66.), Mário Rui – Zambo Anguissa, Lobotka, Zielinski (Ndombele, 74.) – Politano (Lozano, 66.), Osimhen (Simeone, 81.), Kvarachelia (Elmasz, 74.). Vezetőedző: Luciano Spalletti
FRANKFURT: Trapp – Buta, Tuta, N'Dicka, Lenz (Max, 67.) – Rode (Jakic, 74.), Sow – Knauff (Alidou, 62.), Götze, Kamada – Borré. Vezetőedző: Oliver Glasner
G.: Osimhen (45+2., 53.), Zielinski (64. – 11-esből)
Továbbjutott a Napoli, 5–0-s összesítéssel.

A nap másik mérkőzésén
Real Madrid (spanyol)–Liverpool (angol) 1–0
Továbbjutott: a Real Madrid, 6–2-es összesítéssel, kettős győzelemmel

ÖSSZEFOGLALÓ

A délutáni, kora esti nápolyi rendbontások árnyékot vetettek a Napoli és a Frankfurt esti mérkőzésére, de nem lehet azt állítani, hogy a csapatok ne igyekeztek volna mégis a sportról emlékezetessé tenni ezt a napot. Egyikül, a házigazda sikerrel is járt.

A kétgólos összesített hátrányban lévő németeknek lett volna igazán sürgető a feladat, akadt is egy-két helyzetük az első félidőben, ám sem Rafael Borré, sem Mario Götze nem állt a helyzet magaslatán. A nápolyi akciókban több volt a veszély, és az első félidő ráadásában meg is született a hazaiak vezető gólja: Stanislav Lobotka indított, Giovanni Di Lorenzo jobbról beadott, az egekbe emelkedő Victor Osimhen pedig a hálóba fejelt, 1–0. VIDEÓ ITT!

A góllal gyakorlatilag eldőlt a továbbjutás, a második játékrészre kicsit kedvetlenül is jött ki a Frankfurt, aminek hamarosan újabb gól lett a következménye: az 53. percben, egy frankfurti labdaeladásból induló támadás végén ismét Di Lorenzo adott be jobbról, és az ezúttal laposan érkező labdát Osimhen előrecsúszva lőtte a hálóba, 2–0. VIDEÓ ITT!

A gólnál Tuta véletlenül ellenfele kezére lépett, azonban ápolás után a gólvágó – kötéssel a kezén – a játéktéren maradhatott, és a 64. percben már mehetett is ünnepelni a harmadik találatot: Piotr Zielinski a saját maga által kiharcolt büntetőből lőtt a német kapuba, 3–0. VIDEÓ ITT!

A hátralévő idő nem volt elegendő ahhoz, hogy az Eintracht legalább a szépítés erejéig fogást találjon a szervezetten játszó nápolyiakon. A hazaiak élvezték a játékot, ezt néhány látványos labdajáratással mindenki számára egyértelművé tették – és 5–0-s összesítéssel, kettős győzelemmel bekerültek a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé, ami korábban még nem sikerült nekik.

A 2005–2006-os idény óta először jutott be három olasz csapat a BL negyeddöntőjébe – mint ismert, a Napoli előtt az Internazionale és Milan is kivívta a nyolc közé jutást; 17 évvel ezelőtt a két milánói gárda mellett a Juventus volt a harmadik itáliai negyeddöntős.


PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK. A Napoli két meccs alatt lefocizta a Frankfurtot, 5–0-s összesítéssel jutott tovább, és a klub történetében először szerepelhet a legrangosabb európai kupasorozat legjobb nyolc csapata között.

81. perc. A kétgólos Osimhen helyett Giovanni Simeone állt be.

77. perc. Nápolyi szabálytalanság, Juan Jesusnak járt a sárga lap.

74. perc. Két csere a hazaiaknál: Kvarachelia helyett Elmasz állt be, Zielinskit Ndombele váltotta. A vendégeknél Rode helyett Jakic a pályán.

67. perc. Lenz helyett Max a pályán vendégoldalon.

66. perc. Kim Min Dzse helyett Juan Jesus állt be a hazaiaknál, Politanót pedig Lozano váltotta.

65. perc. Götze szabálytalankodott sárga lapot érően.

A BL-ben a negyedik gólját lőtte a lengyel ebben az idényben, a bajnokságban háromnál tart.

64. perc. A sértett Zielinski középre lőtte a labdát a jobbra vetődő kapus mellett. 3–0

62. perc. Zielinskit felrúgta Sow a tizenhatoson belül, 11-es.

62. perc. Az első csere: a vendégeknél Knauff helyett Alidou állt be.

61. perc. Kvarachelia már nem az első lövéssel próbálkozott, de Trapp újra védett.

60. perc. Most Borré próbált kapura ollózni kilenc méterről egy felpattanó labdát, de mellé ment a lövés.

58. perc. MI MARADT KI? Kamada érkezett egy jobb oldali beadásra, de három lépésről nem tudott betalálni, Meret védett.

53. perc. OSIMHEN-DUPLA! Megint Di Lorenzo adott be jobbról, ezúttal laposan, Osimhen pedig becsúszva talált a kapuba, miközben Tuta véletlenül rálépett a kezére. Nagyot kiabált az eset után Osimhen, akit ápolni kellett, kapott egy kötést a kezére, de folytathatta a meccset. 2–0

49. perc. A másik oldalon Lenz beadását húzta le Meret.

47. perc. Mário Rui beadását Trapp húzta le.

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ. Nem volt csere.

 

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK.A Napoli többet birtokolta a labdát, több lövéssel is próbálkozott, megérdemelten szerezte meg a vezetést.

Az első meccsen is eredményes nigériai Osimhen a BL-ben a harmadik gólját szerezte ebben az idényben (az ötödik mérkőzésén), viszont minden tétmeccset nézve már 22 gólnál jár ebben az évadban.

45.+2. perc. MICSODA JÁTÉK, VEZET A NAPOLI! Lobotka külsővel indította a jobb oldalon Di Lorenzót, akinek a beadásából a hihetetlen magasra emelkedő Osimhen fejelt a kapuba nyolc méterről. 1–0

2 perc a hosszabbítás.

45.perc. Di Lorenzo jobb oldali beadását a visszaérő Rode fejelte el.

42. perc. EZ MOST HELYZET. Az egyik legaktívabb hazai játékos, a grúz Kvarachelia mutatott be egy újabb szólót, az ötösről lőtt, Trapp lábáról pattant a kapu fölé a labda.

41. perc. SZEMÜVEGET A BÍRÓNAK... A szerdán szerződést hosszabbító szlovák Lobotkát rúgták fel a vendégek a pálya közepén, de Anthony Taylor nem látott szabálytalanságot, miközben a középpályást ápolni kell...(Mivel nem a tizenhatoson belül történt a szabálytalanság, így a VAR nem segíthetett.)

40. perc. Leült a meccs, az elmúlt tíz percben nem forogtak veszélyben a kapuk.

32. perc. Lenz kapott sárga lapot egy rossz ütemű belépő után.

31. perc. ELTOTOJÁZZÁK A VENDÉGEK. Borrée és Götze egymásra várt egy, a védők mögé passzolt labdánál, így odalett az egyébként ígéretesnek tűnő helyzet.

26. perc. N'Dicka egy párharc közben beletenyerelt Osimhen arcába, sárga lap!

19. perc. Kvarachelia egy szóló végén, kiszorított helyzetből, jobbról, az ötös vonaláról lőtt, Trapp szögletre ütötte a labdát (amiből nem alakult ki újabb veszély).

16. perc. Osimhen lőtt lesről, de Trapp amúgy is védett.

A frankfurti Christopher Lenz (jobbra) és a nápolyi Matteo Politano csatája (Fotó: AFP)
A frankfurti Christopher Lenz (jobbra) és a nápolyi Matteo Politano csatája (Fotó: AFP)

 

15. perc. Politano jobb oldali beadását kivágják a védők.

10. perc. ITT AZ ELSŐ NAGY HELYZET! A vendégek végezték el a meccs második szögletét (az elsőt a hazaiak, de abból nem lett helyzet): Lenz jobb oldali szögletét a röviden érkező Borréaz ötösről fejelte a kapu mellé.

2. perc. Politano gyenge lövését könnyedén fogta az elvetődő Trapp.

A Napoli kezdte a meccset.

Kék-fehérben a Napoli, pirosban a Frankfurt.

A mérkőzés előtt a frankfurti szurkolók csatatérré változtatták Nápoly utcáit. Összecsaptak a rendőrökkel, egy rendőrautót felgyújtottak, járművek üvegeit törték be, pirotechnikai eszközöket használtak. Végül sikerült lecsillapítani a tömeget, a németeket buszokra terelték és visszavitték őket a szurkolói szállodába.Azt is sikerült elérni, hogy a két csapat tábora ne találkozhasson össze, noha a Napoli ultrái kövekkel és üvegekkel dobálták meg a német szimpatizánsok buszait. Annak ellenére utaztak frankfurti szurkolók Nápolyba, hogy az első meccs előtt történt összecsapások után a vendégeknek nem árultak jegyeket erre a meccsre. Részletek itt!

A német szurkolók egy rendőrautót is felgyújtottak Nápolyban (Fotó: AFP)
A német szurkolók egy rendőrautót is felgyújtottak Nápolyban (Fotó: AFP)

 

ELŐZMÉNYEK

A frankfurtiak kétgólos hátrányból várhatták a nápolyi visszavágót (Fotó: AFP)
A frankfurtiak kétgólos hátrányból várhatták a nápolyi visszavágót (Fotó: AFP)

 

A Napoli január 21. óta kilenc tétmeccséből nyolcat megnyert, hetet sorozatban, csak a Laziótól kapott ki 1–0-ra március elején, ugyanakkor az említett nyolc mérkőzésből a rómaiak mellett csak a másik fővárosi csapat, az AS Roma tudott egy gólt szerezni Luciano Spalletti együttese ellen.

A nyolcaddöntő első, frankfurti felvonásán úgy nyert 2–0-ra a Napoli Victor Osimhen és Giovanni Di Lorenzo egy-egy góljával, hogy Hvicsa Kvarachelia 0–0-nál kihagyott egy 11-est, viszont a hazaiak Randal Kolo Muani 58. percben történt kiállítása után tíz emberrel játszottak.

Az olasz Serie A-t 18 pontos előnnyel vezető Napoli már a csoportkörben is remekelt, 15 ponttal, a Liverpoolt, az Ajaxot és a Rangerst megelőzve első helyen jutott tovább az A-csoportból, míg a Frankfurt 10 ponttal a Tottenham mögött 2. lett, a Sporting és a Marseille előtt.

A tavaly El-győztes Frankfurt a 6. helyen áll a német élvonalban, viszont a legutóbb négy tétmeccsén nyeretlen, kétszer ki is kapott.

A Napoliból Giacomo Raspadori hiányzik sérülés miatt, a Frankfurtból az eltiltott Kolo Muani mellett Junior Dina Ebimbe, Jesper Lindström és Marcel Wenig játékára sérülés miatt nem számíthat Oliver Glasner vezetőedző.

A BL-ben eddig egyszer, a 2018–2019-es idényben fordult elő az egyenes kieséses szakaszban, hogy az idegenbeli 2–0-s győzelem után nem tudott továbbjutni egy csapat: akkor a a Manchester United a hazai 2–0-s fiaskó után idegenben 3–1-re győzött a PSG ellen, és az akkor még érvényben lévő, idegenben szerzett több gól szabály miatt továbbjutott a nyolcaddöntőből.

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
EINTRACHT FRANKFURT (német)–NAPOLI (olasz) 0–2 (0–1)
Frankfurt,
Deutsche Bank Park,47 500néző.Vezette:Soares Dias (portugál)
FRANKFURT:Trapp – Buta (Knauff, 69.), Ndicka, Tuta, Max (C. Lenz, 90+2.) – Jakic, Kamada, Sow – Lindström (Borré, 69.), Kolo Muani, Götze (Alidou, 81.).Vezetőedző:Oliver Glasner
NAPOLI:Meret – Di Lorenzo, Kim Min Dzse, Rrahmani, M. Olivera – Lobotka, Anguissa (Ndombélé, 80.), Zielinski – Lozano (Elmasz, 80.), Osimhen (Simeone, 84.), Kvarachelia (Politano, 84.).Vezetőedző:Luciano Spalletti
Gólszerző:Osimhen (40.), Di Lorenzo (65.)
Kiállítva:Kolo Muani (58.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik