A BL-ben sem állt le a nápolyi henger, idegenben szerzett előnyt a Spalletti-csapat

Vágólapra másolva!
2023.02.21. 20:50
null
Kolo Muani (feketében) igyekezett zavart okozni a Napoli védői között, de nem járt sikerrel (Fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán az olasz bajnokságot toronymagasan vezető Napoli 2–0-s győzelmet aratott az El-címvédő Frankfurt otthonában.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
EINTRACHT FRANKFURT (német)–NAPOLI (olasz) 0–2 (0–1)
Frankfurt,Deutsche Bank Park, 47 500 néző.Vezette:Soares Dias (portugál)
FRANKFURT:Trapp – Buta (Knauff, 69.), Ndicka, Tuta, Max (C. Lenz, 90+2.) – Jakic, Kamada, Sow – Lindström (Borré, 69.), Kolo Muani, Götze (Alidou, 81.).Vezetőedző:Oliver Glasner
NAPOLI:Meret – Di Lorenzo, Kim Min Dzse, Rrahmani, M. Olivera – Lobotka, Anguissa (Ndombélé, 80.), Zielinski – Lozano (Elmasz, 80.), Osimhen (G. Simeone, 84.), Kvarachelia (Politano, 84.). Vezetőedző: Luciano Spalletti
Gólszerző:Osimhen (40.), Di Lorenzo (65.)
Kiállítva:Kolo Muani (58.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Frankfurtnak hazai pályán nagyon fontos lett volna a győzelmet kiharcolnia a jóval esélyesebb s ebben az idényben parádésan futballozó Napoli ellen. Az első tíz percben jobban is kezdtek a németek, Kolo Muani lövéssel, majd a tizenhatoson belül eséssel hívta fel magára a figyelmet – előbbi során labdája elment keresztbe a kapu előtt, utóbbinál néma maradt a bíró sípja.

Az első negyedóra után fokozatosan átvette a játék irányítását a vendégcsapat, a 20. percben Kvarachelia kapásból lőtt kapura, de a pattogós lövést Trapp a kapu fölé tudta tolni. Az első félidő hajrájában Lozano lövése a bal kapufán csattant, a kipattanónál pedig Buta nem volt a legokosabb – térden találta Osimhent, tizenegyest ítélt a bíró. Kvarachelia állt a labda mögé, s hiába lőtte a jobb alsó sarok irányába a labdát, Trapp érezte az irányt, és kiütötte a labdát.

Négy perccel később már összejött a vezetés az olaszoknak – Lobotka labdaszerzését követően Lozano sprintelt el a bal oldalon, centerezéséből Victor Osimhen két méterről lőtt a kapu közepébe. 0–1

Egy perc sem telt el, amikor a Napoli csatára újabb gólt ünnepelhetett, de nem sokáig – a partjelző lest intett, egygólos Napoli-vezetéssel mehettek pihenőre a felek.

A második félidő elején még nehezebb helyzetbe sodorta csapatát Kolo Muani, aki csúnyán rátartott az őt becsúszva szerelő Anguissa lábára. A csatár hiába színészkedett a földön fetrengve, a játékvezető felmutatta neki a piros lapot. Nem kellett sok a Serie A listavezetőjének, hogy gólra váltsa az emberelőnyt: a 65. percben Anguissa indításából Kvaracheliához került a labda, a grúz elegánsan, sarokkal készítette le a lendületből érkező Giovanni Di Lorenzónak, a jobbhátvéd pedig állítás nélkül kilőtte a jobb alsó sarkot. 0–2

A második gól után eldőlt a mérkőzés – és minden bizonnyal a párharc is –, a Frankfurtnak ahhoz is 81 perc kellett, hogy eltalálja a kaput. A nápolyi együttes nyugodtan készülhet a visszavágóra.

 

PERCRŐL PERCRE

90+5. perc: VÉGE! Egy percig sem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat és ez gólokban is megmutatkozott! Köszönjük a figyelmüket!

90+4. perc: Di Lorenzo passza után Simeone kisodródott helyzetből, 14 méterről lőtt kapura, Trapp védett.

90+2. perc: Cserélt a Frankfurt, Lentz érkezett Max helyére.

90. perc: Öt perc hosszabbítás következik.

84. perc: Kettőt cserélt a Napoli, Osimhen helyére Simeone, Kvarachelia helyére Politano állt be.

83. perc: Elmasz rúgta meg hatulról Max lábát, sárga lap.

82. perc: Formás frankfurti akció végén Knauff passzolt jobbról középre, az érkező Kamada azonban pont Meret kezébe lőtte a labdát. A Napoli kontrája végén pedig Osimhen került helyzetbe, de lövését Trapp védeni tudta.

81. perc: A Frankfurt is cserélt, Alidou érkezett Götze helyére.

80. perc: Kettőt cserélt a Napoli, Anguissa helyett Ndombele, Lozano helyett Elmasz állt be.

72. perc: Anguissa és Zielinski kényszerítője végén előbbi tört be a 16-oson belülre, de lövés közben elcsúszott, végül a földön fekve mégis a kapu felé tudta rúgni a labdát, amely csak centikkel kerülte el a bal alsó sarkot.

69. perc: Kettőt cserélt a Frankfurt, Borré érkezett Lindström, Knauff pedig Buta helyére.

Di Lorenzo lövése utat talált a frankfurti kapuba (Fotó: AFP)
Di Lorenzo lövése utat talált a frankfurti kapuba (Fotó: AFP)

65. perc: GÓÓÓÓL! OTT A MÁSODIK NAPOLI-GÓL! Anguissa passzolt Kvaracheliához, a grúz sarokkal továbbított Di Lorenzóhoz, a jobb hátvéd, ballal 15 méterről a jobb alsóba lőtt. 0–2!

59. perc: A reklamáló Götze sárga lapot kapott.

A földön fekvő Kolo Muani butasága még nehezebb helyzetbe sodorta a hazaiakat (Fotó: AFP)
A földön fekvő Kolo Muani butasága még nehezebb helyzetbe sodorta a hazaiakat (Fotó: AFP)

58. perc: PIROS LAP!Anguissa becsúszva szerelte Kolo Muanit, közben a francia csúnyán rátartott a Napoli játékosának lábára. Az eset a játékvezető orra előtt történt, a portugál egyből felmutatta a Frankfurt játékosának a piros lapot.

56. perc: Újabb frankfurti hiba után Osimhen szerzett labdát, majd Lozano ugratta ki Kvaracheliát, a grúz azonban kissé hosszan tolta meg a labdát, így a kimozduló Trapp védeni tudott.

54. perc: Lozano vezette fel a labdát, majd 16 méterről, jobbal kapura lőtt, de Trapp védeni tudott.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés, csere egyik oldalon sem volt a szünetben.

45+2. perc: Vége az első félidőnek! A játékrész végét meghúzta a Napoli, és összességében megérdemelten vonulhatott előnnyel az öltözőbe!

45. perc: Egy perc lesz a hosszabbítás.

45. perc: Kvarachelia óriási passzt adott Osimhennek, a Napoli csatára azonban nem volt elég gyors, és Götze szorításában csak az oldalhálót találta el.

41. perc: Osimhen újra betalált, de ezúttal lesen volt! Ndicka labdavesztése után, megint Lozano lépett ki a jobb szélen, majd középre talált Osimenhez, aki kis szerencsével, de a kapuba juttatta a labdát. A találat ezúttal nem volt érvényes, pedig akár a párharc is eldőlhetett volna ezzel.

Megszokott jelent a Napoli mérkőzéseiről, a gólt szerző Osimhen fogadja a társak gratulációit (Fotó: AFP)
Megszokott jelent a Napoli mérkőzéseiről, a gólt szerző Osimhen fogadja a társak gratulációit (Fotó: AFP)

40. perc: GÓÓÓÓL! Vezet a Napoli! Lobotka szerzett labdát a saját térfelén az oldalvonal mellett, majd remekül szöktette Lozanot, a mexikói elviharzott a bal szélen, majd remekül centerezett Osimenhez, aki két méterről a kapu közepébe lőtt. 0–1!

38. perc: Kim Mind Dzse rángatta meg Kolo Muani mezét, sárga lap.

Kvarachelia ritkán hibázott, ezúttal azonban nem tudott túljárni Trapp eszén (Fotó: AFP)
Kvarachelia ritkán hibázott, ezúttal azonban nem tudott túljárni Trapp eszén (Fotó: AFP)

36. perc: KIMARADT! Kvarachelia állt a labda mögé és hiába lőtte a jobb alsó sarok irányába a labdát, Trapp érezte az irányt és kiütötte a labdát.

34. perc: KAPUFA!!!! Majd BÜNTETŐ a Napolinak! Egy remek kiugratás után Lozano találta telibe a bal kapufát, a kipattanó Buta elé került, Osimhen azonban lecsapott a labdára a bizonytalan portugál mellett, Buta pedig Osimhen térdét találta telibe a 16-os vonalánál.

31. perc: A játékvezetőről pattant Zielisnki elé a labda, a lengyel 14 méterről kapura lőtt, de Trapp védeni tudott.

Az elmúlt 10 perc nagyobb helyzet nélkül zajlott. Többet támad ugyan a Napoli, de a frankfurti védelem jól áll a lábán.

19. perc: Most egy jobb oldali szögletet követően Kvarachelia kapásból lőtt kapura, de a pattogós lövést Trapp a kapu fölé tudta tolni.

18. perc: Zielinski bal oldali szöglete után Kamada csúsztatta meg a labdát, de Trapp egy gyors mozdulattalvédett, majd Zielinski lőhetett, de lövése Ndicka testéről szögletre vágódott.

16. perc: Buta ívelte be a kapu elé a labdát, elsőre úgy tűnt, hogy Meret kicsit alászaladt a labdának, de az olasz végül tisztázni tudott a berobbanó Max elől.

10. perc: Max oldalról elvégzett szabadrúgását követően a kifejelt labda Götze elé került, de a német kapásból a kapu mellé lőtt.

5. perc: Lindström futott el a jobb szélen, majd Kamadához passzolt, a japán lövése azonban elhalt a blokkban. A lecsorgó labdával Kolo Muani forgolódott a 16-oson belül, majd 10 méterről a kapu mellé lőtt.

A találkozót vezető portugál Artur Soares Dias vezette a Frankfurt tavalyi, barcelonai El-mérkőzését, melyen a németek 3–2-s győzelmet arattak.

2. perc: Kvarachelia máris zavart okozott a frankfurti védelem jobb oldalán, de passza után az üresen érkező Zielinski átlépte a labdát, így nem alakult ki komolyabb helyzet.

A Napoli tiszta fehérben játszik.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a sötét mezes frankfurtiak indították útjára a labdát.

Forró hangulat várta a csapatokat a kezdés előtt (Fotó: AFP)
Forró hangulat várta a csapatokat a kezdés előtt (Fotó: AFP)

Pályán a csapatok, szól a BL-himnusz. A hazai szurkolók már most remek hangulatot teremtenek a lelátón.

ELŐZMÉNYEK

A két csapat 1994-ben, az akkor még UEFA-kupa néven futó sorozat nyolcaddöntőjében már összefutott egymással. Akkor a németek két 1–0-s sikernek köszönhetően győztesen vívták meg a párharcot.

Szerte Olaszországban úgy vélekednek, hogy a Napoli esélyes a Bajnokok Ligája-trófea elhódítására, és ezzel nem is érdemes vitatkozni. A nápolyiak a 2022–2023-as idényben egyedül amiatt lehetnek bosszúsak, hogy az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében tizenegyesekkel kiestek a Cremonese ellen, ezt a kudarcot leszámítva nincs ok a panaszra.

VÉLEMÉNY

Tuta, a Frankfurt középhátvédje a klub oldalának:– Továbbjuthatunk a Napoli ellen. Izgatottan várjuk, hogy ilyen jó csapattal szemben lépjünk pályára. De senki se becsüljön le minket! A Bayern München ellen is megmutattuk már, színvonalas játékra vagyunk képesek, a kulcs az lesz, hogy ezúttal se hagyjunk sok helyzetet ellenfelünknek.

A Serie A tabelláját 15 pontos előnnyel vezetik az Internazionale előtt, a Bajnokok Ligájában hatból öt mérkőzést megnyerve lettek csoportgyőztesek, a Liverpoolt hazai pályán 4–1-re múlták felül, az Ajax ellen összesen tíz, a Rangers ellen hat gólt szereztek.

A Napoli kiugró teljesítményének két fő letéteményese a pályán Hvicsa Kvarachelia és Victor Osimhen. A csapatban első idényét töltő grúz támadó 24 tétmérkőzésen 12 gólnál és 14 gólpassz­nál tart, a Napolihoz 2020 szeptemberében csatlakozó nigériai csatár mérlege 23 tétmérkőzésen 19 gól és négy gólpassz.

Múlt héten pénteken a Sassuolo elleni, 2–0-ra megnyert meccsen testvériesen megosztoztak a gólokon, a nápolyi szurkolók csak akkor kaphattak ijedtükben a szívükhöz, amikor Osimhent a 85. percben le kellett cserélni – látványosan fájlalta ugyanis a combját, jegelni kellett.

Az aggodalmat végül maga a futballista oszlatta szét közösségi oldalán, kijelentette, hogy nincs baj, teljesen fitt lesz az Eintracht Frankfurt elleni BL-nyolcaddöntő első, németországi meccsére.

A két sztárjátékos persze önmagában nem lenne elég a Napoli sikeréhez, a hátteret Luciano Spalletti taktikai zsenialitása adja.

A 63 esztendős olasz vezetőedző csaknem harminc éve tartó pályafutása során még sohasem nyert olasz bajnoki címet (ez hamarosan megváltozhat), ezúttal viszont nagyon ráérzett, mit kell játszatni csapatával.

A Napoli sokat birtokolja a labdát, uralja a pályát, és jól építi fel támadásait a széleken is, ennek köszönhetően sok helyzetet dolgoz ki. A támadók mellett a középpályán Stanislav Lobotka labdabiztossága és szervezőkészsége, a védelemben Kim Min Dzse és Amir Rrahmani határozottsága ugyancsak elengedhetetlen.

„Egyre kevésbé léteznek játékrendszerek a modern futballban, az üres területeken van a hangsúly. Észre kell venni, hol csúszik el az ellenfél védekezése, és amilyen gyorsan csak lehet, le kell csapni a lehetőségre. Olyan játékosokra van szükségem, akik bátrak, és nyomás alatt is megjátsszák előre a labdát, valamint olyanokra, akik helyzetbe tudnak kerülni, és hatékonyak a kapu előtt”–  idézi ­Luciano Spallettita Football Italia.

Most éppen az a kérdés, hogy a taktika mennyire működik az Európa-liga címvédője, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjét története során először elérő Eintracht Frankfurt ellen. 

Az EL-címvédő Frankfurt egy végletekig kiélezett csoportban tudta megszerezni a továbbjutást érő második helyet, köszönhetően az utolsó fordulóban, Lisszabonban aratott győzelmének.

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Tottenham
63218–6+211
2. Eintracht Frankfurt
63127–8–110
3. Sporting CP
62138–9–17
4. Marseille
62
48–806

A Napoli a Liverpoolal azonos pontszámmal végezve, de jobb egymás elleni eredményeinek köszönhetően végzett csoportja élén a csoportküzdelmek során.

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Napoli
65
120–6+1415
2. Liverpool
65
117–6+1115
3. Ajax
62
411–16–56
4. Rangers
6

62–22–200

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Frankfurt–Napoli összecsapás a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik